Τα… υπαρξιακά του Κασσελάκη που δεν έλυσε και το… βέρτιγκο Ανδρουλάκη

Οι οδηγίες στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του τριημέρου των Σπετσών ήταν σαφείς: «Μη δώσετε λαβή για παραπολιτικά σχόλια!». Τι να τις κάνεις όμως τις σχετικές οδηγίες σε μια κεκλεισμένων των θυρών δουλειά, από την οποία οι μόνες εικόνες που έμειναν ήταν αυτές του πήγαινε-έλα των βουλευτών με τις τροχήλατες βαλίτσες από το λιμάνι του Πειραιά σε εκείνο των Σπετσών και από εκεί στη βίλα Κασσελάκη, και αντίστροφα, αλλά και το παραλήρημα του Παύλου Πολάκη κατά των δημοσιογράφων;

Τα προβλήματα του κόμματος πάντως είναι μεγαλύτερα από το γεγονός πως αυτό, εδώ και καιρό, καταλαμβάνει μεγαλύτερο κομμάτι τηλεοπτικού χρόνου στις πρωινές εκπομπές ποικίλης ύλης και μικρότερο στα δελτία ειδήσεων. Είναι άλλωστε επιλογή του επικεφαλής του να κάνει προσωπικό σόου και επίδειξη πλούτου και… φιλανθρωπίας και όχι πολιτική. Χαρίζει air condition σε ειδικό σχολείο, δανείζει τα κομματικά ΜΜΕ για να πληρώσουν δώρα Χριστουγέννων, φιλοξενεί τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας στη βίλα του στις Σπέτσες και, αντί αυτοκριτικής για τα όσα έχει ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τους πλειστηριασμούς, δηλώνει την πρόθεσή του να φιλοξενήσει στο πατρικό του τη χαμηλοσυνταξιούχο δημοσιογράφο Ιωάννα Κολοβού, που έχασε το σπίτι της.

«Φλερτ» με το… μονοψήφιο

Αυτός είναι ο δρόμος που έχει επιλέξει ο πρόεδρος του κόμματος και είναι απορίας άξιο, σε ποιον θα βρει να χρεώσει τη δημοσκοπική κατάρρευση που διαδέχτηκε την εκλογική η ομάδα που τον περιτριγυρίζει, τώρα που η Κουμουνδούρου απέμεινε χωρίς «βαρβάρους», ήτοι τους λεγόμενους… υπονομευτές της προηγούμενης ηγεσίας. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου να «φλερτάρει» έντονα με το μονοψήφιο ποσοστό, την ώρα που τα στελέχη της Κουμουνδούρου καθησυχάζονται μεταξύ τους, θεωρώντας πως όλα βαίνουν καλώς και βάσει σχεδίου.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να χαράξει αυτόνομη πορεία. Αντίθετα, άγεται και φέρεται από τις διαθέσεις της κυβέρνησης, που έχει πλέον ηγεμονεύσει ολοκληρωτικά στο πολιτικό παιχνίδι. Θέλησε να δώσει συναίνεση στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, όταν αυτή αφορούσε τις ευρωκλογές, όμως όταν Μητσοτάκης και Κεραμέως αιφνιδίασαν με την τροποποίηση που έφεραν, ζητώντας την επέκταση της ρύθμισης και στις εθνικές εκλογές, η αξιωματική αντιπολίτευση υπαναχώρησε. Μπορεί βέβαια στο εσωτερικό να πείσουν ότι η κίνηση Μητσοτάκη είχε «μικροκομματικές σκοπιμότητες», στο κοινό όμως που το νομοσχέδιο αφορά, αυτά θα φτάσουν σαν «ψιλά γράμματα». Αυτό που μένει είναι πως ο προερχόμενος από την Ομογένεια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε στον απόδημο Ελληνισμό την ευκαιρία να ψηφίσει με επιστολική στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

«(Α)πειθαρχία» και… αδειάσματα

Ακόμα όμως και στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ένα ταυτοτικό ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο, με δεδομένο και τον εκνευρισμό που προκάλεσε στην κυβερνητική πλειοψηφία, θα έπρεπε να είναι πεδίον δόξης λαμπρόν για την αριστερή αξιωματική αντιπολίτευση, η Κουμουνδούρου κατάφερε να έχει μεγαλύτερο πρόβλημα ακόμα και από την κυβέρνηση. Ο Παύλος Πολάκης δεν θέλει να το ψηφίσει, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος φτάνει μέχρι τον πολιτικό γάμο αλλά δεν συζητά για υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια και η Αθηνά Λινού διαφωνεί με την πρόταση νόμου του κόμματός της, που νομιμοποιεί και την παρενθεσία. Την ίδια ώρα, ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοινώνει «κομματική πειθαρχία» για την ψήφιση του νόμου που φέρνει η κυβέρνηση, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος τον «αδειάζει» και εκείνος σπεύδει να επαναφέρει θέμα διαγραφής για όποιον δεν το ψηφίσει. Την Παρασκευή ακούει τον Πολάκη στην Πολιτική Γραμματεία να διαφωνεί με την ψήφιση, το Σάββατο ζητά στην Κεντρική Επιτροπή από όποιον διαφωνεί να «σηκωθεί όρθιος» και την Κυριακή τείνει χείρα φιλίας στον «αψύ Σφακιανό», τον οποίο μια μέρα νωρίτερα προσπάθησε να… πικάρει. Και τελικά θα το ψηφίσει το νομοσχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ; Θα ισχύσει κομματική πειθαρχία; Οι απαντήσεις είναι όσες και τα στελέχη που θα ρωτήσει κανείς στην Κουμουνδούρου. Καθένας έχει και μια δική του εκδοχή.

Σε παράλληλο… σύμπαν!

Και όλα αυτά, ενώ ακόμα δεν έχει εμφανιστεί το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Άλλο ένα θέμα δηλαδή, στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σταθερή θέση εδώ και χρόνια, αλλά και αρκετούς βουλευτές που θα ήθελαν να την αλλάξουν, όπως ο Πέτρος Παππάς που έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, αν και ο πρόεδρος του κόμματος έχει προεξοφλήσει την καταψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υπαρξιακό ζήτημα. Εξέλεξε από «σπόντα» έναν πρόεδρο που οι οπαδοί του πίστεψαν ότι μπορούσε να κερδίσει τον Μητσοτάκη. Αποδείχθηκε γρήγορα πως δεν μπορεί. Δεν έχει την παραμικρή επαφή με την ελληνική Αριστερά και θέλει να χτίσει ένα προσωποπαγές κόμμα σε αμερικανικά πρότυπα, που θα μοιάζει ιδεολογικά περισσότερο με το Ποτάμι του 2015 και λιγότερο με τον ΣΥΡΙΖΑ της ίδιας περιόδου. Αυτό που δεν υπολόγισαν εκείνοι που πήγαν στις εσωκομματικές κάλπες είναι ποιους θα έχει δίπλα του αυτός ο «φρέσκος» πρόεδρος. Πώς μπορεί να «στρίψει» προς το Κέντρο και ποιους κεντρώους να πείσει, ένα κόμμα στο οποίο κουμάντο κάνει ο Παύλος Πολάκης; Σαν να βάζεις ένα στρατιωτικό στάγερ, σε πίστα για καρτ.

Το… βέρτιγκο Ανδρουλάκη

Στη διαμόρφωση νέας πολιτικής γραμμής, που θα έχει ευδιάκριτα όρια ανάμεσα στην υπεύθυνη πολιτική στάση και την ουσιαστική και αξιόπιστη αντιπολίτευση, οδεύει το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τα τρία μέτωπα που ανοίγονται το επόμενο διάστημα στη Βουλή και, κυρίως, στην κοινωνία.

Στη Χαρ. Τρικούπη, τα τελευταία εικοσιτετράωρα δεν έκρυβαν την οργή τους απέναντι στην κυβέρνηση και στην ηγεσία του υπ. Εσωτερικών, εξαιτίας της αιφνιδιαστικής τροπολογίας για την επιστολική ψήφο, που είχε ως αποτέλεσμα να καταψηφίσουν τελικά το νομοσχέδιο, καθώς θεώρησαν ότι με αυτή την κίνηση «τορπιλίστηκε» η συναίνεση.

Θετικοί επί της αρχής

Ωστόσο,όπως όλα δείχνουν, το γεγονός της επιστολικής ψήφου δεν οδηγεί σε αλλαγή στάσης του κόμματος ως προς το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Ήδη ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δηλώσει ότι το κόμμα του επί της αρχής είναι θετικό. Στη διαμόρφωση αυτής της στάσης, καθοριστικό ρόλο έχει παίξει και το προοδευτικό κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, που με μια σειρά παρεμβάσεων έχει συμβάλει καθοριστικά στον θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, η τελική στάση του κόμματος θα διαμορφωθεί μετάτην προσεκτική μελέτητων άρθρων το νομοσχεδίου. «Θα συζητήσουμε ως πράττει μια πολιτική οικογένεια τις όποιες ανησυχίες, αγωνίες, επιφυλάξεις, προσπαθώντας να βρούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε το ΠΑΣΟΚ συντεταγμένα να κάνει αυτό που οφείλει στη μεταρρυθμιστική του ιστορία. Διότι το ΠΑΣΟΚ ήταν διαχρονικά στην πρωτοπορία αυτών των εξελίξεων και οφείλει να συνεχίσει να είναι».

Με «προσεκτικά» βήματα

Ταυτόχρονα όμως το ΠΑΣΟΚ κινείται με ιδιαίτερα προσεκτικά βήματα, καθώς δεν θέλει να ηλεκτρίσει τις σχέσεις με την Εκκλησία, πολλώ δε μάλλον τώρα που οι ιεράρχες βάλλουν κατά της κυβέρνησης. Δηλαδή, με απλά λόγια, δεν θέλουν στην παρούσα συγκυρία να μοιραστούν ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα που ανήκει αποκλειστικά στη ΝΔ.Σε κάθε περίπτωση, η εντύπωση που κυριαρχεί στον πυρήνα του επιτελείου του Νίκου Ανδρουλάκη είναι πως το εν λόγω ζήτημα τέθηκε εξαρχής σε λανθασμένη κατεύθυνση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ταυτόχρονα όμως στις δημόσιες παρεμβάσεις τους χρησιμοποιούν χαμηλούς τόνους ως προς τη στάση της Εκκλησίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση. «Οφείλουμε να σεβόμαστε και να ακούμε τις απόψεις όλων, όμως η κυβέρνηση νομοθετεί πάνω στα σύγχρονα προβλήματα της κοινωνίας», λένε, υπενθυμίζοντας πως «το ΠΑΣΟΚ πρωτοστάτησε στις μεγάλες αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο, τη μη αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Η κοινωνία προχωρά μπροστά».

Οι «αντίθετοι»

Στο μεταξύ, μπορεί στον ηγετικό πυρήνα να επικρατεί αυτό το έστω και μετριοπαθέςκλίμα για τις επίμαχες ρυθμίσεις, δεν συμβαίνει το ίδιο και στο εσωτερικό της ΚΟ, όπου αρκετοί βουλευτές αντιμετωπίζουν το ζήτημα με έντονο σκεπτικισμό, καθώς τα μηνύματα που λαμβάνουν από τις εκλογικές τους περιφέρειες μόνο θετικά δεν είναι. Σε αυτούς που θα καταψηφίσουν ή θα επιλέξουν την αποχή, σύμφωνα με τις δημόσιες δηλώσεις τους, αναμένεται να είναι οι κ.κ. Μιχαηλίδης και Παρασκευαΐδης. Ειδικά ο τελευταίος προκάλεσε «πονοκεφάλους» στο κόμμα με τις δηλώσεις του περί πιθανής εισβολής των Τούρκων, με αποτέλεσμα να υποστεί μεγαλοπρεπές «άδειασμα» και να βρίσκεται ένα βήμα πριν από την έξοδο. Στους «αντιρρησίες» περιλαμβάνονται και οι δύο μειονοτικοί βουλευτές, ενώ ερωτηματικό παραμένει η στάση της Ευαγγελίας Λιακούλη, που είναι και Γραμματέας της ΚΟ. Πάντως εκτιμούν πως, όταν γίνει σωστή ενημέρωση, θα μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των διαφωνούντων βουλευτών.

«Πονοκέφαλος» τα ΑΕΙ

Το άλλο μεγάλο μέτωπο που έχουν μπροστά τους είναι το νομοσχέδιο για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν έχει σταθεί αρνητικά σε αυτό το ενδεχόμενο, υπό την αυστηρή προϋπόθεση να υπάρξουν τα εχέγγυα για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου. Όπως έχει πει, «το ΠΑΣΟΚ δεν θα σταθεί εμπόδιο στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στα πρότυπα των ευρωπαϊκών και των αμερικάνικων, όμως στην περίπτωση που η ΝΔ φέρει στη Βουλή ένα πλαίσιο που θα υπονομεύει το δημόσιο και θα κάνει τα πτυχία εμπόριο μέσω μιας ιδιωτικής και κερδοσκοπικής αγοράς χωρίς κριτήρια,τότε το ΠΑΣΟΚ δεν θα το υπερψηφίσει». Ωστόσο, το φούντωμα των αντιδράσεων από την εκπαιδευτική και φοιτητική κοινότητα έχει φέρει δεύτερες σκέψεις ως προς τη στάση που θα πρέπει να τηρήσει το κόμμα στη Βουλή. Η επιχειρηματολογία που ακούγεται σε κατ’ ίδιαν συζητήσεις έχει να κάνει με το πολιτικό κόστος που θα επωμιστεί το Κίνημα, ειδικά τώρα που το άνοιγμα στους νέους είναι ακόμη πιο έντονο, εξαιτίας και της κρίσης στην οποία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Τρέχουν» δράσεις

Στο μεταξύ, με αμείωτη ένταση «τρέχουν» οι κομματικές δράσεις μέσα στην κοινωνία, οι οποίες και θα κορυφώνονται όσο θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές.Εκεί ποντάρουν και στην ενίσχυση των ποσοστών τους, παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν το ΠΑΣΟΚ σε στασιμότητα. Με το θέμα της ακρίβειας να αποτελεί αιχμή της πολιτικής τους σκέψης, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί μόνο στην Αττική πάνω από 70 εξορμήσεις των βουλευτών και των στελεχών,που ενημερώνουν τους πολίτες «πόρτα-πόρτα»με φυλλάδια για τις θέσεις του κόμματος και τις προτάσεις για την αντιμετώπισή της. Το επόμενο βήμα σε αυτό το πεδίο θα αφορά μια νέα καμπάνια για την κοινωνική στέγαση, ένα θέμα στο οποίο το ΠΑΣΟΚ έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Η πρότασή του βασίζεται στη δημιουργία μιας «δεξαμενής» κοινωνικών κατοικιών που θα διατίθενται προς ενοικίαση με κοινωνικά κριτήρια και χαμηλό αντίτιμο. Σε αντίθεση με το κυβερνητικό πρόγραμμα, το σχέδιο που προτείνει η Χαρ. Τρικούπη βάζει ως μόνο περιορισμό η κατοικία να πρέπει να διατεθεί προς ενοικίαση για τουλάχιστον τρία χρόνια ακόμα και ως προς το ύψος του ενοικίου.

 

των Αντώνη Αναστασόπουλου και Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο