Κυριαρχεί σε Κέντρο – Δεξιά • Η ΝΔ δεν κινδυνεύει από τα άκρα

Οι«επαναστατικές» μεταρρυθμίσεις, όπως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η επιστολική ψήφος των ομογενών, η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών κ.ά., που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, θα την πλήξουν και θα επιφέρουν «ευρείες πολιτικές ανακατατάξεις», την επομένη των ευρωεκλογών, όπως προσδοκά η αντιπολίτευση, ή θα ενισχύσουν έτι περαιτέρω το πολιτικό προφίλ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως δείχνουν όλες οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις και οι«κρυφές» έρευνες σε focusgroups;

Επί του παρόντος πάντως,το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση από την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, που έχει δρομολογήσει, παρά την κάποια «αναταραχή» στο εσωτερικό της,κυρίως για το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, είναι απολύτως διαχειρίσιμο. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αλλά και τις «κρυφές» έρευνες σε focusgroups που είναι σε γνώση του Μεγάρου Μαξίμου, η ΝΔ διατηρεί ένα «συμπαγές» 32% στην πρόθεση ψήφου, το οποίο θεωρείται πολύ καλή αφετηρία ενόψει της κάλπης του Ιουνίου, καθώς πήχης για το κυβερνών κόμμα θα αποτελέσει το 33% των ευρωεκλογών του 2019. Μάλιστα, το υπόλοιπο 8% –σε σχέση με το 40%– του Ιουνίου δεν κατευθύνεται προς τα κόμματα δεξιά της ΝΔ. Αποδυναμώνεται έτσι η θεωρία ότι η θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών θα προκαλούσε «τσουνάμι» ενίσχυσης της Ακροδεξιάς.

Η συζήτηση για ευρείες ανακατατάξεις αναζωπυρώθηκε από συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και τις θέσεις που ανέπτυξε για το ζήτημα του γάμου των ομοφύλων.«Όταν η ΝΔ στοχεύει αποκλειστικά στο Κέντρο, τη στιγμή που η κοινωνία κινείται δεξιότερα, κινδυνεύει να χάσει την ισορροπία της», ήταν η εκτίμηση του κ. Σαμαρά, που έδωσε λαβή για διάφορες ερμηνείες. Και ναι, αν δούμε τα αποτελέσματα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών και τα συγκρίνουμε με τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, η εικόνα μοιάζει να δικαιολογεί τη «δεξιά στροφή» της κοινωνίας, που καταγράφεται εξάλλου σε όλη την Ευρώπη.

Όμως κινδυνεύει πράγματι να χάσει την «ισορροπία» της η ΝΔ, προωθώντας μεταρρυθμίσεις που τυγχάνουν της αποδοχής του συνόλου των πολιτών, που κινούνται στον χώρο του Κέντρου και στα όρια της Αριστεράς;

Όλα τα στοιχεία και ιδιαίτερα των εθνικών εκλογών του περασμένου έτους, αλλά και των δημοσκοπήσεων, δείχνουν το εντελώς αντίθετο. Η ΝΔ, με την πολιτική των επαναστατικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί, ενισχύει την «ισορροπία» της και ο κίνδυνος να χάσει από τα δεξιά της είναι σχεδόν ανύπαρκτος.Και αξίζει να διευκρινισθεί πως η «δεξιά στροφή» της κοινωνίας είναι διαφοροποιημένη πλήρως από την «ακροδεξιά», όπως έδειξαν τουλάχιστον εδώ τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του 2023 και εξακολουθούν να δείχνουν και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Η ΝΔ διασφάλισε (εκλογές) και διατηρεί(δημοσκοπήσεις) μέχρι σήμερα την πολιτική κυριαρχία της με το 41% των ψήφων, την ώρα που κόμματα τα οποία κινούνται στο ακροδεξιό πεδίο συγκέντρωσαν (και ίσως δεν διατηρούν) το 15% των ψήφων.

«Ονειρεύονται ανακατατάξεις»

Οι αντίπαλοί του πρωθυπουργού και της ΝΔ, που «ονειρεύονται ανακατατάξεις»,φαίνεται να μην αντιλαμβάνονται τις αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί στο ευρύτερο εκλογικό σώμα. Είτε γιατί επιχειρούν να τις ερμηνεύσουν φορώντας τους παραμορφωτικούς φακούς του παρελθόντος, είτε διότι υποτιμούν τον ανταγωνιστή τους, καθώς και τις πολιτικές που εκείνος πρεσβεύει. Το αποτέλεσμα βέβαια είναι πως βρίσκονται σε δυσαρμονία με τις σημερινές ανάγκες και απαιτήσεις του τόπου, της οικονομίας και της κοινωνίας.

Η αντιπολίτευση που τοποθετείται αριστερά του Μητσοτάκη αδυνατεί να εισπράξει ακόμη και τη φθορά της κυβέρνησης. Η καταγγελτική ρητορική της παραπέμπει σε άλλες εποχές και διολισθαίνει σε εθνικιστικές εκρήξεις.Χαρακτηριστικές οι αναφορές του κ. Κασσελάκη στα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων (Συνθήκη της Λωζάννης), του Κυπριακού, της «αλβανικής γλώσσας», αλλά και η αναξιοπιστία που επέδειξε στην περίπτωση της επιστολικής ψήφου των ομογενών. Ο κ. Κασσελάκης, σε συνάντηση που είχε με ομογενείς στη Νέα Υόρκη στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν προωθεί το θέμα της επιστολικής ψήφου των ομογενών για τις εθνικές εκλογές, και τώρα που η κυβέρνηση κατέθεσε σχετική τροπολογία, βγήκε λάβρος κατά του πρωθυπουργού. Δυστυχώς, για την αξιωματική αντιπολίτευση η έλλειψη πειστικού πολιτικού λόγου τής στερεί τη δυνατότητα να θεμελιώσει μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση και, το κυριότερο, στέκεται εμπόδιο απέναντι στην αυτονόητη ανάγκη της προσαρμογής των δυνάμεων της αντιπολίτευσης στα νέα δεδομένα.

Χωρίς αντανακλαστικά

Το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά συνιστά την υπαρξιακή κοιτίδα της ελληνικής Κεντροαριστεράς. Οι περιπέτειες που πέρασε δεν εξοβελίζουν την όποια αξία και προσφορά του. Το μεταρρυθμιστικό έργο του, όπως αυτό του Οικογενειακού Δικαίου(καθιέρωση πολιτικού γάμου, αποποινικοποίηση μοιχείας κ.ά.) αναγνωρίζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τώρα. Μάλιστα, το παράδοξο είναι ότι το υπερασπίζονται οι αντίπαλοί του. Όπως πρόσφατα έπραξε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην αλλαγή του Οικογενειακού Δικαίου. Ωστόσο, το ίδιο το ΠΑΣΟΚ δεν επιδεικνύει τα απαιτούμενα αντανακλαστικά σε ανάλογες περιπτώσεις που προωθεί σήμερα η κυβέρνηση. Μολονότι οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που επέφεραν στη χώρα οι κυβερνήσεις του είναι αναμφισβήτητα γεγονότα.

Η δυστοκία του ΠΑΣΟΚ να διαχειριστεί την τρέχουσα πολιτική πραγματικότητα είναι πασιφανής. Η δημοσκοπική άνοδός του στη δεύτερη θέση δεν συνοδεύεται με την αναθέρμανση των σχέσεών του με το ευρύτερο κεντροαριστερό ακροατήριο. Πάντως, το αν τελικώς η κυβέρνηση κερδίσει το «στοίχημα», θα φανεί στις ευρωεκλογές.

 

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο