Ακαριαία -για μία ακόμη φορά- η παρέμβαση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης

Η στρατηγική επιλογή του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη να υλοποιήσει, το πρώτο εξάμηνο του 2024, όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, φέρνει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με αναμενόμενες, για το Μέγαρο Μαξίμου, αντιδράσεις.

Το μέτωπο που είναι εκτός του παραπάνω πλαισίου είναι το αγροτικό, καθώς οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας των παραγωγών αφορούν κυρίως τη νέα ΚΑΠ και τις αλλαγές που φέρνει και δευτερευόντως την ακρίβεια και τις συνέπειές της στο κόστος παραγωγής και, γενικότερα, το ζήτημα της ακρίβειας που πιέζει πολύ τα νοικοκυριά.

Σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, από την ισότητα στον πολιτικό γάμο, το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, μέχρι τις αλλαγές στον δικαστικό χάρτη, στον χώρο της Υγείας και στην ασφάλεια πολιτών-οπαδική βία,το κυβερνητικό επιτελείο ήταν εξαρχής προετοιμασμένο για λελογισμένες αναταράξεις. Άλλωστε, αυτός ακριβώς είναι και ο σχεδιασμός του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θέλει να θέσει «μπλόκο» σε όλα τα «μπλόκα της αντίδρασης και της οπισθοδρόμησης», που κάποιες δυνάμεις προσπαθούν να βάλουν, και ναπεράσει όλες τις δύσκολες αλλαγές τώρα, που η κυβέρνηση εξακολουθεί να απολαμβάνει την απόλυτη κυριαρχία στην πολιτική σκηνή και βρισκόμαστε στον πρώτο χρόνο της νέας «γαλάζιας» τετραετίας, οπότε ο πολιτικός διάδρομος «είναι καθαρός».

Οι θλιβερές μειοψηφίες

Στο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, η κυβέρνηση ακολουθεί αρκετά σκληρή γραμμή, κρίνοντας ότι η συντριπτική πλειονότητα της κοινής γνώμης, περιλαμβανομένων των δεξιών, κεντροδεξιών αλλά και κεντρώων ψηφοφόρων, στηρίζει την κυβερνητική πρωτοβουλία.

Γι’ αυτό και εξαρχής το Μέγαρο Μαξίμου μίλησε για «θλιβερές μειοψηφίες», συνήθως πολιτικά υποκινούμενες από κόμματα της αντιπολίτευσης, οι οποίες προβαίνουν σε καταλήψεις σχολών, με ορατό κίνδυνο την απώλεια των εξετάσεων του δεύτερου εξαμήνου.

Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας Κυρ. Πιερρακάκης έδωσε την εναλλακτική λύση να δοθούν ψηφιακά οι εξετάσεις προκειμένου να μη χαθεί το εξάμηνο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, ενώ ζήτησε από τους πρυτάνεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία και την καταγγελία όσων έκνομων περιστατικών ενδέχεται να λάβουν χώρα στον χώρο των ΑΕΙ, προκειμένου να παρέμβουν οι αρμόδιες αρχές.

Μέχρι σήμερα, περίπου το 1/3 των τμημάτων των πανεπιστήμιων σε όλη τη χώρα τελούν υπό κατάληψη. Πρόκειται για σχεδόν 160 τμήματα στο σύνολο των 450. Το νομοσχέδιο που φέρνει το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων περί τα τέλη Φεβρουαρίου, οπότε και ολοκληρώνεται η εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου για τα περισσότερα πανεπιστήμια της χώρας.Οι διεργασίες στις πρυτανικές αρχές για την εξ αποστάσεως εξεταστική συνεχίζονται, προκειμένου σε συνεργασία με τις συγκλήτους να προσδιοριστούν οι προϋποθέσεις για την ψηφιακή ολοκλήρωση των μαθημάτων και τη διεξαγωγή των εξετάσεων στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί ότι οι πρυτανικές αρχές έχουν στη φαρέτρα τους την εμπειρία των τηλε-εξετάσεων την περίοδο της καραντίνας.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB, το 57,4% των ερωτηθέντων συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί με την ίδρυση και τη λειτουργία τους στην Ελλάδα, ενώ ένα 34,8%διαφωνεί και μάλλον διαφωνεί. Επιπλέον, σχεδόν 7 στους 10 (ποσοστό 67%) δηλώνουν ότι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τα πανεπιστήμια του εξωτερικού, έναντι ποσοστού 20,3%, που εκτιμά το αντίθετο.

Η μάστιγα της ακρίβειας

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στα συναρμόδια υπουργεία έχουν πλήρη συνείδηση ότι, παρά τα διαρκή μέτρα που λαμβάνονται για την αναχαίτιση της ακρίβειας, ο υψηλός πληθωρισμός και οι τιμές στα βασικά καταναλωτικά αγαθά εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τη συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας. Το κυβερνητικό επιτελείο κάνει λόγο για «δυναμικό φαινόμενο, για το οποίο πρέπει να έχει δυναμική αντιμετώπιση» και εστιάζει στους γνωστούς τρεις άξονες: την αύξηση του εισοδήματος με μόνιμα μέτρα, τους αυξημένους ελέγχους κατά της αισχροκέρδειας και τις στοχευμένες παρεμβάσεις με προσωρινές πρωτοβουλίες.

Ισότητα στον πολιτικό γάμο

Πάντως, το πρόβλημα των υψηλών τιμών, αν και απασχολεί κατά προτεραιότητα τους πολίτες, δεν είναι αυτό που κυριαρχεί στον δημόσιο διάλογο, όπου το τελευταίο διάστημα τη μερίδα του… λέοντος κατέχουν ο γάμος και η τεκνοθεσία των ομοφύλων ζευγαριών.

Και μπορεί το αίνιγμα με τους υπουργούς και υφυπουργούς, και ειδικά τον υπουργό Επικρατείας Μ. Βορίδη, να λύθηκε με την επιλογή του να απέχει από την ψηφοφορία, ωστόσο άγνωστο είναι τι μέλλει γενέσθαι με τους διαφωνούντες υφυπουργούς και τον αριθμό των βουλευτών που δεν θα υπερψηφίσουν.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν ότι δεν θα ξεπεράσουν τους25, σε αντίθεση με τους βουλευτές που θα το υπερψηφίσουν, οι οποίοι κατά τις εκτιμήσεις θα αγγίξουν τους 100-110.

Το νομοσχέδιο, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

 

της Έλλης Τριανταφύλλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο