Τα σχέδια, τους στόχους και τις προτεραιότητές του ανέλυσε, μιλώντας στο «Π», ο δήμαρχος Σαρωνικού Δημήτρης Παπαχρήστου ο οποίος, αν και ο νεότερος δήμαρχος σε όλη τη χώρα, διαθέτει πλούσια αυτοδιοικητική εμπειρία αλλά κυρίως όραμα για την πόλη του.

Ποιο είναι το μοντέλο της δικής σας διοίκησης στον Δήμο Σαρωνικού;

Εφαρμόζουμε ένα μοντέλο διοίκησης σύγχρονο και ευέλικτο, που θέτει στο επίκεντρο τον πολίτη και το δημόσιο συμφέρον. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι δουλεύουμε όλοι μαζί με επαγγελματισμό, ταχύτητα και καλό συντονισμό, ώστε οι δημότες μας να βλέπουν απτές αλλαγές στην καθημερινότητά τους. Για να επιλύσουμε τα προβλήματα, αλλά και για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, οφείλουμε να λειτουργούμε, αφενός, ακολουθώντας απαρέγκλιτα τους νόμους και, αφετέρου, έχοντας κατά νου ότι η πίστωση χρόνου που δίνουν οι πολίτες για να δουν αποτελέσματα είναι πεπερασμένη. Ο έμπρακτος σεβασμός μας προς τους δημότες είναι η βασική αρχή της διοίκησής μας. Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, αναβαθμίσαμε τα κοινοτικά μας συμβούλια, με την εκ περιτροπής παρουσία της δημοτικής μας ομάδας σε καθένα από αυτά.

Ποια είναι τα προβλήματα τα οποία έχετε διαπιστώσει ότι χρήζουν άμεσης παρέμβασης;

Αναμφισβήτητα, δύο από τα σημαντικότερα προβλήματα για τα οποία οι πολίτες ζητούν επιτακτικά λύση είναι αυτά της καθαριότητας και της υδροδότησης. Αναφορικά με την καθαριότητα, από τον πρώτο χρόνο της διοίκησής μας σχεδιάζουμε τη χωροθέτηση πέντε πράσινων σημείων –ένα σε κάθε δημοτική κοινότητα– όπου θα πηγαίνουν τα κλαδέματα κι εκεί θα γίνεται η επεξεργασία τους. Να σημειώσουμε ότι μέχρι σήμερα τα κλαδέματα ρίχνονταν χωρίς κανέναν έλεγχο γύρω από τους κάδους απορριμμάτων ή στους δρόμους, καταλαμβάνοντας δημόσιο χώρο και δημιουργώντας «άτυπες χωματερές».

Στην κατεύθυνση άμεσης περισυλλογής των αποβλήτων, σκοπεύουμε να αντικαταστήσουμε τα παλαιά οχήματα και να ενισχύσουμε τον στόλο με καινούργια. Επιπροσθέτως, δίνουμε προτεραιότητα στην ανακύκλωση, ακολουθώντας εμπράκτως τη βασική κατευθυντήρια γραμμή της ΕΕ σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Μέχρι σήμερα, η ανακύκλωση ήταν σχεδόν ανεφάρμοστη στον δήμο μας. Εμείς ορίσαμε αντιδήμαρχο Καθαριότητας που θα επιφορτιστεί αποκλειστικά με την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία. Με την εφαρμογή του προγράμματός μας, στοχεύουμε στη μείωση κατά 20% του κόστους στον τομέα καθαριότητας, η οποία θα βοηθήσει αισθητά στην εξοικονόμηση πόρων για την επόμενη ημέρα.

Η υδροδότηση είναι ένα ακόμη μείζον πρόβλημα, που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Το δίκτυο είναι πεπαλαιωμένο με αποτέλεσμα να υπάρχουν συχνές διακοπές ύδρευσης, που δυσκολεύουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας και προκαλούν δικαιολογημένη αγανάκτηση. Με την παρέμβασή μας αποκαταστάθηκαν τουλάχιστον δέκα μεγάλες χρόνιες βλάβες που συνεπάγονταν ανυπολόγιστη κατασπατάληση υδάτινων πόρων, ενώ επιδιορθώθηκαν και αρκετές μικρότερες.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμά σας στους τομείς της Πολιτικής Προστασίας αλλά και της βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη;

Η κλιματική κρίση, που ήδη εξελίσσεται, μας επιβάλλει ένα μοντέλο πόλης που είναι θωρακισμένη απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Στο πλαίσιο αυτό, συστήνουμε αυτοτελές τμήμα Πολιτικής Προστασίας και δημιουργούμε Κέντρο όπου θα λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή. Σε δεύτερο χρόνο προχωράμε στην αγορά, με ίδιους πόρους, τεσσάρων μικρών πυροσβεστικών οχημάτων καθώς και δύο υδροφόρων και ενός πυροσβεστικού.

Πέρα από την προστασία, βελτιώνουμε την καθημερινότητα με μικρές παρεμβάσεις που υλοποιούμε βήμα-βήμα. Από κονδύλια και υλικά που ήδη υπάρχουν και παρέμεναν αναξιοποίητα πραγματοποιούμε μικρές αναπλάσεις, φυτεύουμε, βάφουμε και καλλωπίζουμε δημόσιους χώρους, προχωράμε σε περισυλλογή κλαδεμάτων καθώς και σε επιτόπιες ασφαλτοστρώσεις, ώστε να κλείσουν οι πρώτες μεγάλες και επικίνδυνες λακκούβες.

Με ποιον σχεδιασμό θα αντεπεξέλθετε στις μεγάλες προκλήσεις της Αυτοδιοίκησης, όπως είναι το τέλος ταφής, το ενεργειακό κόστος και η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Με την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης στον δήμο μας προσδοκούμε να μειωθεί η ποσότητα σύμμεικτων απορριμμάτων που κατευθύνεται στον ΧΥΤΑ για ταφή. Κατ’ επέκταση λοιπόν, θα μειωθεί και το σχετικό τέλος. Εδώ θα πρέπει να σημειώσω ότι, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, εφαρμόζουμε πρόγραμμα επιμόρφωσης σε σχολεία του δήμου μας σχετικά με την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία, ώστε οι νέοι πολίτες να γνωρίσουν σε βάθος την ορθή διαδικασία ανακύκλωσης. Στο ίδιο πρόγραμμα, τα παιδιά ενημερώνονται και για την αξία της επαναχρησιμοποίησης, μέθοδος που επίσης βρίσκεται στην αιχμή της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Το ενεργειακό κόστος είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα όλοι οι δήμοι. Παρά τις σχετικές επιδοτήσεις του ΥΠΕΣ, εμείς από την πλευρά μας προχωράμε σε δράσεις εξοικονόμησης, εξετάζοντας παράλληλα το ενδεχόμενο τροφοδότησής μας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε, χωρίς να επιβαρύνουμε το φυσικό μας περιβάλλον (π.χ. ανεμογεννήτριες στο όρος Πανί).

Τέλος, η έλλειψη προσωπικού και δη υψηλής επιστημονικής κατάρτισης, επίσης, αποτελεί πάγιο πρόβλημα των δήμων που ζητούν προσλήψεις. Νομίζω ότι, στην παρούσα συγκυρία, η επιτυχία της εκάστοτε δημοτικής αρχής είναι να κατανέμει το υπάρχον προσωπικό με τρόπο λειτουργικό, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες των πολιτών.

Πώς θέλετε να είναι ο Δήμος Σαρωνικού στο τέλος της θητείας σας;

Θέλουμε να είναι ο Δήμος Σαρωνικού στον οποίο όλοι ονειρευόμαστε να ζούμε. Ο δήμος που μας αξίζει! Καθαρός και σύγχρονος. Ένας δήμος πρότυπο, που ικανοποιεί τους δημότες με τις υπηρεσίες που προσφέρει. Που προσφέρει ευκαιρίες για ανάπτυξη, διατηρώντας αλώβητες τις φυσικές ομορφιές του.Το πρόγραμμά μας κινείται προς αυτές τις κατευθύνσεις κι εμείς από την πλευρά μας δεσμευόμαστε να το εφαρμόσουμε!

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο