Την πρότασή του για κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων και την αντικατάστασή τους από το ακαδημαϊκό απολυτήριο που θα δίνουν τα λύκεια για την είσοδο στην ανώτατη εκπαίδευση ανέλυσε ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης «έχουμε ένα λύκειο που έχει περιπέσει σε αχρηστεία και υπολειτουργία. Στην καλύτερη περίοδο ηλικίας των μαθητών που έχουν την καλύτερη ωριμότητα, δεν υπάρχει παιδεία. Υπάρχει μια βαθμίδα οιονεί φροντιστηρίου αναξιόπιστου για τους μαθητές. Δεν πρέπει να προχωρήσει η κατάσταση άλλο».

Εξηγώντας τι εννοεί ο κ. Μπαμπινιώτης επισήμανε ότι «από τη μια ο καθηγητής είναι αχρηστευμένος καθώς αν δεν έχει ειδικότητα σε εξεταζόμενο μάθημα είναι σαν να μην υπάρχει και από την άλλη υπάρχει ένα σύστημα που είναι άδικο. Μπορεί να είναι αδιάβλητες οι Πανελλαδικές αλλά είναι άδικες. Ξεκινά ο καθένας διαφορετικά από άλλο σχολείο και κατάσταση».

«Είναι απάνθρωπο. Μέσα σε ένα τριωρο κρίνεται η τύχη ενός παιδιού. Αν έχει ένα άγχος, μια ασθένεια…» συνέχισε ο καθηγητής Γλωσσολογίας και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος σε αντικατάσταση των Πανελλαδικών Εξετάσεων πρότεινε «να ισχύσει ό,τι και πάντού».

Διευκρινίζοντας τι είναι αυτό που προτείνει ο Γιώργος Μπαμπινιώτης είπε ότι «η εικόνα του μαθητή από τα τρία χρόνια φοίτησης στο Λύκειο θα δώσει την εικόνα του μαθητή μέσα από το ακαδημαϊκό απολυτήριο».

«Να υπάρχει ένα σύστημα εξετάσεων που να συμπληρώνει αλλά η κύρια είσοδος να γίνεται με βάση την εικόνα από αυτό το ακαδημαϊκό απολυτήριο. Σε αυτό θα περιλαμβάνεται ο μέσος όρος των επιδόσεων του μαθητή».

Για να μην υπάρχουν παρατράγουδα, όπως είπε, υπάρχει η τράπεζα θεμάτων που δίνει αντικειμενική αποτύπωση για την επίδοση των μαθητών. «Αν το εφαρμόσουμε, θα ξαναβρούμε το λύκειο» τόνισε ο κ. Μπαμπινιώτης.

«Η βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ θα είναι με τον βαθμό του λυκείου και σε κάποια σχολή όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση θα μπορούσε να υπάρξει μια συμπληρωματική εξάταση που θα συμπληρώνει τη βαθμολογία που έχεις και δεν θα καθορίζει την είσοδό σου» κατέληξε ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΠΗΓΗ: protothema.gr