Ο Δημήτρης Διαμαντίδης (γραμματέας του Τομέα Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ) παίρνει ξεκάθαρη θέση για τα δυο ανοιχτά πολιτικά μέτωπα, ομόφυλα ζευγάρια και μη κρατικά πανεπιστήμια, που έχουν προκαλέσει ένταση στην κοινωνία αλλά και στον δημόσιο διάλογο.

Ειδικά για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, εκτιμά ότι «η μεταρρύθμιση ναρκοθετείται όχι από τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των φοιτητών, αλλά από μια κυβέρνηση που λειτουργεί με αυταρχισμό και αλαζονεία».

Οι ρυθμίσεις για τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν προκαλέσει ένταση και διχασμό τόσο στην κοινωνία όσο και στα κόμματα. Θεωρείτε ότι η πηγή των ενστάσεων είναι θέμα ιδεολογικής θέσης ή απορρέει από τον φόβο του πολιτικού κόστους;

Όπως πολύ σωστά αναφέρετε, κ. Αντωνόπουλε, οι ρυθμίσεις για τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν διχάσει την κοινωνία και τα κόμματα.Εμείς ως ΠΑΣΟΚ διατυπώσαμε θαρρετά και εγκαίρως την πολιτική μας θέση, εκφράσαμε επί μέρους διαφωνίες και, μέσα από διαδικασίες εσωκομματικής διαβούλευσης, διαμορφώσαμε τη θέση μας. Ως κόμμα έχουμε αποδείξει ότι μπροστά σε κορυφαία ζητήματα δεν λογαριάσαμε ποτέ το πολιτικό κόστος και ας πληρώσαμε βαρύ εκλογικό τίμημα για τις επιλογές μας. Δεν είμαι σίγουρος ότι μπορούν να ισχυριστούν το ίδιο οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων κομμάτων, που άγονται κυρίαρχα από τον φόβο του πολιτικού κόστους.

Ταυτόχρονα «φουντώνουν» οι αντιδράσεις για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων. Ως ένας σύγχρονος άνθρωπος θεωρείτε ότι η πορεία αυτής της μεταρρύθμισης είναι «ναρκοθετημένη»;

Τόσο ως σύγχρονος άνθρωπος αλλά κυρίως ως παιδί της δημόσιας εκπαίδευσης, διαπιστώνω με λύπη ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται αυτό το υψίστης σημασίας ζήτημα με δυσανάλογη ελαφρότητα. Στο ΠΑΣΟΚ θα είμαστε ανυποχώρητοι θεματοφύλακες του δημόσιου πανεπιστημίου, το οποίο θέλουμε να ενδυναμώσουμε για να μπορέσει να λειτουργεί με επάρκεια,εκπληρώνοντας τις ζωτικές για κάθε κοινωνία λειτουργίες του. Ο Κομφούκιος έλεγε: «Αν σκέφτεσαι για έναν χρόνο, φύτεψε έναν σπόρο. Αν σκέφτεσαι για δέκα χρόνια, φύτεψε ένα δέντρο. Αν σκέφτεσαι για 100 χρόνια, δίδαξε ανθρώπους». Αν δεν προηγηθεί μια εις βάθος ανάλυση και στρατηγική στοχοθέτηση για το μέλλον του δημοσίου πανεπιστημίου, κάθε συζήτηση για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων φαντάζει ως μια τυχοδιωκτική και ανερμάτιστη κίνηση κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Συνεπώς, αυτή η μεταρρύθμιση «ναρκοθετείται» όχι από τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των φοιτητών, αλλά από μια κυβέρνηση που λειτουργεί με αυταρχισμό και αλαζονεία.

Σας φοβίζει το γεγονός ότι οι αντιδράσεις με γερές δόσεις λαϊκισμού ρίχνουν νερό στον μύλο της Ακροδεξιάς; 

Το φαινόμενο της Ακροδεξιάς δεν αποδίδεται κατά τη γνώμη μου μονοπαραγοντικά στον λαϊκισμό. Αλλά στην ανέχεια, την εισοδηματική ανισότητα, τη συστηματική σπορά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Η Ακροδεξιά ενδυναμώνεται όταν οι κοινωνίες πιέζονται από την ακρίβεια, την ανασφάλεια, την αδυναμία αντιμετώπισης μεταναστευτικών ροών, την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου, την όξυνση των ανισοτήτων. Με φοβίζει το γεγονός ότι η κυβέρνηση είτε δεν μπορεί είτε δεν θέλει να λύσει τα προαναφερθέντα χρονίζοντα προβλήματα.

Θεωρείτε ότι τα κόμματα πλέον, με τη μορφή που έχουν σήμερα, χρειάζονται μια ολική επανεκκίνηση για να ανταποκριθούν με ρεαλισμό στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και να αφήσουν σε δεύτερη μοίρα τις επικοινωνιακές τεχνικές;

Τα κόμματα οφείλουν να λειτουργούν ως ζώντες οργανισμοί, σε συνεχή ώσμωση με την κοινωνία και τις ανάγκες της. Να αφουγκράζονται τους προβληματισμούς της και να βρίσκουν απαντήσεις στα ερωτήματα που η κοινωνία τούς θέτει. Οι επικοινωνιακές τεχνικές τις οποίες διαπρεπώς μετέρχεται το επιτελείο του κυρίου Μητσοτάκη δεν δίνουν λύσεις αλλά επιχειρούν απλώς να φτιασιδώσουν την ιδεολογική και προγραμματική ένδεια του κυβερνητικού επιτελείου, καθώς και την πενιχρή αποτελεσματικότητά του. Στο ΠΑΣΟΚ θα τους «βομβαρδίσουμε» με αντιπολιτευτική πρόταση, με πολιτικές εφαρμόσιμες, ρεαλιστικές και ουσιώδεις. Δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω από αυτό!

Το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του υπήρξε πρωτοπόρο, ακριβώς επειδή ανταποκρίθηκε πρώτο, απόλυτα και ρεαλιστικά, στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Διαφωνώ με τον όρο «επανεκκίνηση», που μου θυμίζει τη φράση που χρησιμοποιούσαν τα στελέχη της ΝΔ, το μακρινό 2004, περί επανίδρυσης του κράτους με τα γνωστά αποτελέσματα…

Οι ευρωεκλογές είναι «anteportas». Mε ποιον τρόπο θα πρέπει να πειστούν οι πολίτες για να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία και ποιο είναι το μήνυμα που πρέπει να εκπέμπει το ευρωψηφόδελτιο του κόμματός σας;

Μολονότι οι ευρωεκλογές τείνουν να έχουν διαχρονικά το χαρακτηριστικό της χαλαρής ψήφου, είμαι αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να ανατρέψουμε αυτό το κακό προηγούμενο. Οι πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα μείζονα θέματα που αφορούν την καθημερινότητά τους αποφασίζονται σε κέντρα αποφάσεων εκτός της χώρας, και συγκεκριμένα στις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη. Μόνο με ενδυνάμωση σοσιαλδημοκρατικών φωνών θα μπορέσουμε να αξιώσουμε πολιτικές που θα κατοχυρώνουν την κοινωνική συνοχή και θα δημιουργούν ένα πλέγμα ασφαλείας για τους οικονομικά ασθενέστερους. Κυρίως όμως θα καταφέρουμε ένα δεύτερο και ισχυρότερο ράπισμα –μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές– στην ατιθάσευτη αλαζονεία της κυβέρνησης της ΝΔ. Είμαι βέβαιος ότι στο ευρωψηφόδελτιο του ΠΑΣΟΚ θα στοιχίζονται δυνάμεις προοδευτικές, ριζοσπαστικές και ανανεωτικές, στελέχη νέα, ικανά και έντιμα, που θα τα αγκαλιάσει με ζέση η ελληνική κοινωνία και θα εδραιώσουν τα ισχυρά ποσοστά του κόμματός μας και ασφαλώς τη δεύτερη θέση.

 

Συνέντευξη στον Αντώνη Αντωνόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο