«Καλύτερο να περιμένουμε αύριο τη συνάντηση. Έχουμε αναφέρει μια σειρά από πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα. Θα γίνει νομίζω ένας ουσιαστικός διάλογος. Η κυβέρνηση, προσωπικά ο πρωθυπουργός, όλα τα αιτήματα τα ακούμε με προσοχή. Θέλουμε πάντοτε οι αποφάσεις μας να είναι προς όφελος όλων των επαγγελματικών ομάδων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Παύλος Μαρινάκης ενόψει της αυριανής συνάντησης του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των αγροτών.

Ερωτηθείς αν οι αγρότες επιμείνουν και κλείσουν δρόμους ανέφερε ότι η τήρηση του νόμου είναι υποχρέωση της Πολιτείας. «Δεν θεωρώ ότι θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, είμαστε αισιόδοξοι για την αυριανή συνάντηση», συμπλήρωσε επισημαίνοντας ότι «διάλογος με κλειστούς δρόμους δεν μπορεί να γίνει».

Ο κ. Μαρινάκης είπε επίσης ότι το ζήτημα των αγροτών είναι πολυπαραγοντικό και αναφέρθηκε σε όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τη μείωση του αυξημένου κόστους παραγωγής ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα όπως π.χ. οι παράνομες ελληνοποιήσεις και γενικά θέματα της ΚΑΠ. «Το πρόβλημα των αγροτών είναι σύνθετο και απαιτεί πολλές και τις ταχύτερα δυνατές λύσεις. Θα συνεχίσουμε βήμα βήμα», υπογράμμισε.

Για τη διαχείριση του θέματος των αγροτών από τον αρμόδιο υπουργό κ. Αυγενάκη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πρωταγωνιστεί σε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, βρίσκεται από άκρη σε άκρη της χώρας. «Προφανώς η διαχείριση αυτή δεν είναι εύκολη αλλά βλέπουμε μια προσπάθεια με μετρήσιμα αποτελέσματα», συμπλήρωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί στη Βουλή στη συζήτηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Για το υπόμνημα επιζήσαντων από την αποστολή στη Λιβύη ο κ. Μαρινάκης απάντησε πως δεν γνωρίζει τα στοιχεία μιας δικογραφίας και αν υπάρξει κάτι επίσημο θα το σχολιάσει.

Για τα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο σχετικά με το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την Ελλάδα και το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην έκθεση της Κομισιόν και σε μία σειρά από δράσεις τής κυβέρνησης. «Η Ελλάδα δεν είναι αυτό που θέλουν να μας πείσουν κάποιοι ότι είναι. Δεν είναι χαστούκι για την Ελλάδα ένα ψήφισμα από συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα στο Ευρωκοινοβούλιο. Δεν είναι αυτή η Ελλάδα. Ας διαβάσουμε συνολικά τον διεθνή Τύπο τι λέει για την Ελλάδα και ας σταματήσουμε να συκοφαντούμε τη χώρα μας», υπογράμμισε.

«Δεν ξεκίνησε αυτό το παιχνίδι κατά της Ελλάδας την περασμένη εβδομάδα. Θυμάστε τα γεγονότα με τη δήθεν νεκρή Μαρία, την προσπάθεια ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να μπλοκάρει ευρωπαϊκούς πόρους για τον φράχτη στον Έβρο. Υπάρχει επίσημη έκθεση, η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Προφανώς πρέπει να γίνουν κι άλλες ενέργειες αλλά η Ελλάδα δεν είναι εκεί που ήταν πριν από κάποια χρόνια», προσέθεσε.

Ο κ. Μαρινάκης μετά από σχετική ερώτηση σημείωσε επίσης ότι ο διάλογος έχει κανόνες και προϋποθέτει σεβασμό στον συνομιλητή. «Δεν πρόκειται να ανεχτούμε συμπεριφορές οι οποίες δεν μας αφήνουν να μιλήσουμε. Σέβομαι τον ρόλο σας, το λειτούργημά σας. Χρειάζεται ο αντίστοιχος σεβασμός από την άλλη πλευρά. Ας μη βαφτίζουμε επιθέσεις όταν κάποιος προσπαθεί να υπερασπιστεί τη θέση του. Ας μη το βλέπουμε κλαδικά. Πρέπει να δείτε, όταν κάποιος ρωτάει πρέπει να περιμένει απάντηση και να μη διακόπτει συνεχώς το συνομιλητή του», ανέφερε.

Σχετικά με δηλώσεις του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τις δηλώσεις του κ. Μπέου, ο κ. Μαρινάκης καταδίκασε απερίφραστα τις ομοφοβικές ρατσιστικές επιθέσεις κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Εν προκειμένω από αιρετούς ανθρώπους τής Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όσο κι αν είναι έντονες οι πολιτικές μας διαφορές με τον κ. Κασσελάκη, είναι απαράδεκτο να δέχεται τέτοιες επιθέσεις. Είμαστε απέναντι από αυτές, τις καταδικάζουμε. Ένας από τους λόγους που πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μπροστά με νομοσχέδια όπως αυτό που ψηφίζεται τις επόμενες ημέρες , είναι ότι δεν υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών. Καταδικάζουμε και τη ρητορική του κ. Κασσελάκη αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για την αντίδραση του κ. Μπέου σε καμία περίπτωση», προσέθεσε.

«Όσο και αν όσα είπε ο κ. Κασσελάκης ήταν καταδικαστέα, δεν δικαιολογείται η οποιαδήποτε ομοφοβική, ρατσιστική επίθεση εναντίον του. Απαράδεκτο επίσης να βλέπουμε βίντεο με επιθέσεις κατά συναδέλφους σας ή πολιτικών ή πολίτη. Δεν θέλω καν να αναπαράξω αυτά τα οποία είπε ένας καλλιτέχνης, ούτε για να του κάνουμε διαφήμιση, ούτε για να συνεχίσουμε όλη αυτή τη διαδικασία. Είναι προφανές ότι αυτά όλα δεν είναι δική μας αρμοδιότητα, είναι αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης όταν και εφόσον θεωρεί ότι τελείται το οποιοδήποτε αδίκημα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ακούγονται αυτά και να υπάρχει κίνδυνος να δημιουργήσουν το οτιδήποτε», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης των πολιτών λόγω της καλής πορείας της οικονομίας ο κ. Μαρινάκης σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι που μπορώ να σας ανακοινώσω ή κάποιος συγκεκριμένος σχεδιασμός».

Σημείωσε ότι δίνονται κάποια, όπως η επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο για τους αγρότες και θα εξεταστεί να δοθεί εμπροσθοβαρώς.

«Ο στόχος μας είναι να αυξάνουμε το εισόδημα των πολιτών γιατί αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις εισαγόμενες κρίσεις», προσέθεσε, υπενθυμίζοντας τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και τον στόχο να φτάσει στα 950 ευρώ το 2027.

Για την ακρίβεια δήλωσε πως είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, αναφέροντας ότι οι αυξήσεις των μισθών είναι μεγαλύτερη από τη σωρευτική αύξηση του πληθωρισμού. Αναφέρθηκε και σε επιμέρους στοιχεία που δείχνουν ότι αυξήθηκαν οι μισθοί σε σχέση με το 2019 και ο αριθμός των εργαζομένων.

Για την προμήθεια των αμερικανικών F16 στην Τουρκία, τόνισε ότι είναι αυτονόητος όρος ο περιορισμός χρήσης τους εναντίον μας. «Δεν ετεροκαθορίζουμε την αμυντική μας πολιτική μας και τις αμυντικές μας συμφωνίες με άλλα κράτη σε σχέση με άλλες συμφωνίες», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά αντιπαράθεση για το θέμα, στο παρελθόν, του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Τσίπρα στη Βουλή ανέφερε μεταξύ άλλων: «Να δείτε τι συζητούσε η χώρα μας επί των ημερών του και τι σήμερα. Ποια τα ζητούμενα τα προηγούμενα χρόνια και ποια τα δεδομένα μετά την επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών. Κάποια που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε, σήμερα έχουμε επίσημη έγκριση. Καλό να μην κάνουμε κοπτοραπτική δηλώσεων».