Γυναίκες σε ηγετικές θέσεις από τον ιδιωτικό τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένωσαν τις δυνάμεις τους, για να ξεκινήσουν ένα νέο δίκτυο, το Women Climate Leaders – Δίκτυο Γυναικών Ηγετών για το Κλίμα, που είναι δημιουργία του Ομίλου της Τράπεζας Επενδύσεων, ο οποίος αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF). Η πρωτοβουλία έχει ως στόχο «να προωθήσει καινοτόμες, πράσινες και χωρίς αποκλεισμούς χρηματοοικονομικές λύσεις».

Η ΕΤΕπ, οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «χρηματοδότησε συνολικά 63 έργα σε όλο τον κόσμο το 2023, που συνέβαλαν σημαντικά στην ισότητα των φύλων και στην οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών, παρέχοντας επενδύσεις 5,8 δισ. ευρώ, περισσότερα από τα μισά από τα οποία υποστήριξαν επίσης τη δράση για το κλίμα».

Ο Όμιλος ΕΤΕπ υπέγραψε συνολικά χρηματοδότηση ύψους 88 δισ. ευρώ για περισσότερα από 900 έργα το 2023. Αυτές οι δεσμεύσεις υπάρχουν για κινητοποιήσεις επενδύσεων περίπου 320 δισεκατομμυρίων ευρώ, υποστηρίζοντας 400.000 εταιρείες και 5,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας».

Ελληνική συμμετοχή

Στο Women Climate Leaders Network of the European ορίστηκε πολύ πρόσφατα μέλος η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου, η οποία επανεξελέγη και μέλος του ΔΣ της Επιτροπής για την Εταιρική Διακυβέρνηση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για το 2024.

Στην Ελλάδα, σήμερα, οι γυναίκες καταλαμβάνουν θέσεις διοίκησης σε ποσοστό λιγότερο από 15%. Η κα Λαζαράκου προσπάθησε να περάσει «το 30% ως ποσοστό υποχρεωτικής συμμετοχής γυναικών στα διοικητικά συμβούλια». Η Βουλή τελικώς, όπως έχει πει η ίδια, «ψήφισε ότι το ποσοστό της συμμετοχής των γυναικών στα ΔΣ των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών θα είναι 25%. Με τη νομοθέτηση πρέπει να πλησιάσουμε τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι 25,3%. Στη Γαλλία, η ποσόστωση των γυναικών στα ΔΣ των εταιρειών είναι θεσμοθετημένη από το 2011, έχοντας βάλει στόχο μέσα σε έξι χρόνια το ποσοστό να είναι στο 20%».

Σύμφωνα με ειδική έρευνα της ΕΤΕπ, «λιγότερες γυναίκες ξεκινούν επίσης επιχειρήσεις, και είναι κρίμα γιατί οι γυναίκες επιχειρηματίες αποτελούν συχνά πρότυπα για την ενδυνάμωση των γυναικών. Η υποστήριξη των γυναικείων επιχειρήσεων μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη του χάσματος στην απασχόληση μεταξύ των δύο φύλων».

Έρευνα επιχειρήσεων

Σε έρευνα επενδύσεων της ΕΤΕπ και των επιχειρήσεων του Ομίλου ΕΤΑΑ – ΕΤΕπ – Παγκόσμιας Τράπεζας καταδεικνύεται ότι «η υποστήριξη επιχειρήσεων υπό την ηγεσία γυναικών μπορεί να έχει θετικές οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις».

Το «The 2X Challenge» είναι μια «τολμηρή δέσμευση που ξεκίνησε στη Σύνοδο Κορυφής της G7 το 2018, για να εμπνεύσει/παροτρύνει τα DFI/IFIs (Development Finance Institutions / International Financial Institutions) και τον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα να επενδύσουν παγκοσμίως στις γυναίκες».

2Χ Επενδυτικά κριτήρια πρόκλησης:

·         51% (και περισσότερο) γυναικεία ιδιοκτησία ή επιχείρηση που ιδρύθηκε από γυναίκες.

·         20%-30% γυναίκες στην ανώτερη ηγεσία ή 30% γυναίκες στο Διοικητικό Συμβούλιο ή στην Επιτροπή Επενδύσεων.

·         30%-50% (και περισσότερες) γυναίκες στο εργατικό δυναμικό και πρόγραμμα στήριξης της γυναικείας απασχόλησης.

·         Προϊόντα ή υπηρεσίες που ωφελούν τις γυναίκες.

·         Οι επενδύσεις μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων ή ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών είναι επιλέξιμες, όταν τουλάχιστον το 30% των επιχειρήσεων που υποστηρίζονται πληρούν τα 2Χ.

Ποσοστά απασχόλησης

Σύμφωνα με τη Eurostat, το 2022, το ποσοστό απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για τους άνδρες διαμορφώθηκε στο 80,0%, ενώ για τις γυναίκες στο 69,3%, με αποτέλεσμα το χάσμα της απασχόλησης μεταξύ των φύλων να είναι 10,7 ποσοστιαίες μονάδες.

Το ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ για τους άνδρες σε ηλικία εργασίας ήταν 78,5% έως το 2021, υπερβαίνοντας αυτό των γυναικών (67,7%) κατά 10,8 ποσοστιαίες μονάδες.

Μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, το ποσοστό απασχόλησης το 2022 κυμάνθηκε από 82,9% στην Ολλανδία έως 64,8% στην Ιταλία.

Οι μισθολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών παραμένουν πεισματικά υψηλές, στο 13% στην ΕΕ.

Το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών αυξάνεται, αλλά παραμένει χαμηλότερο από αυτό των ανδρών.

Κάνοντας μια μικρή αναδρομή, βλέπουμε ότι το 2018 το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών (ηλικίας 20-64 ετών) στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανήλθε σε 67%, αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα (π.μ.) σε σχέση με το προηγούμενο έτος και 5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το 2008.

Μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, η Σουηδία είχε το υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης για τις γυναίκες (80%) το 2018, ενώ η Ελλάδα (49%) και η Ιταλία (53%) ανέφεραν τα χαμηλότερα ποσοστά.

Σε όλα τα κράτη-μέλη, το ποσοστό απασχόλησης των ανδρών ήταν υψηλότερο από αυτό των γυναικών. Ωστόσο, το χάσμα απασχόλησης μειώθηκε, από 15 ποσοστιαίες μονάδες το 2008, σε 12 ποσοστιαίες μονάδες το 2018.

Το χάσμα στην απασχόληση μεταξύ των φύλων διέφερε σημαντικά μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ το 2018. Τα υψηλότερα κενά καταγράφηκαν στη Μάλτα (22 ποσοστιαίες μονάδες) και στην Ελλάδα (21 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ το χαμηλότερο χάσμα παρατηρήθηκε στη Λιθουανία (2 ποσοστιαίες μονάδες).

Ποσοστό ανεργίας

Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών εξακολουθεί να είναι υψηλότερο από των ανδρών. Το 2019, το ποσοστό ανεργίας για τις γυναίκες στην ΕΕ ήταν 7,1%, υψηλότερο από το ποσοστό των ανδρών, που ήταν 6,4%. Μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, το ποσοστό ανεργίας των γυναικών διέφερε. Συγκεκριμένα, κυμαίνονται από 16,0% στην Ισπανία έως 2,4% στην Τσεχία.

Το 1/3 των εργαζόμενων γυναικών εργαζόταν με μερική απασχόληση (30%) στην ΕΕ το 2018, σχεδόν τέσσερις φορές το ποσοστό για τους άνδρες (8%). Παρόμοιο μοτίβο παρατηρήθηκε σε όλα τα κράτη-μέλη. Το υψηλότερο ποσοστό γυναικών που εργάζονται με μερική απασχόληση καταγράφηκε στην Ολλανδία (74%), ενώ το χαμηλότερο ποσοστό στη Βουλγαρία (2%).

Τομείς δράσης

Το Δίκτυο Γυναικών Ηγετών για το Κλίμα του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας, που αποσκοπεί στην αξιοποίηση της ηγετικής ικανότητας των γυναικών στους τομείς των δράσεων για το κλίμα, το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα, έχει ως στόχους:

ü Προώθηση της δικτύωσης
υψηλού επιπέδου Ευρωπαίων γυναικών ηγετών σε θέματα κρίσιμης σημασίας για τον μετριασμό και την προσαρμογή του κλίματος, το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα στην Ευρώπη και πέρα ​​από αυτήν.

ü Καθιέρωση της ηγετικής θέσης
σε νέα επιχειρηματικά μοντέλα, απαιτούμενα χρηματοοικονομικά προϊόντα, μη χρηματοοικονομικές αναφορές, νέες τεχνολογίες και καινοτομία ως επιχειρηματική ευκαιρία.

ü Ενίσχυση της προβολής
των γυναικών που ηγούνται της δράσης για το κλίμα, το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα εντός της ΕΕ και ενθάρρυνση περαιτέρω της ηγεσίας των γυναικών.

ü Αύξηση της ευαισθητοποίησης
στο πώς διασταυρώνονται το φύλο και το κλίμα, προωθώντας την ανταλλαγή γνώσης.

·       Το Δίκτυο Women Leaders Climate περιλαμβάνει 47 επαγγελματίες με διαφορετικές σταδιοδρομίες, τεχνογνωσία στον τομέα, ηλικίες, εθνικότητες και εκπαιδευτικό υπόβαθρο, από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ. Κυμαίνονται από διαχειριστές κεφαλαίων και επικεφαλής της βιωσιμότητας και περιβαλλοντικής διαχείρισης μέχρι CEO και ιδρυτές κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου. Του δικτύου προεδρεύουν η γενική γραμματέας της ΕΤΕπ Barbara Balke, η διευθύνουσα σύμβουλος του EIF (European Investment Fund) Marjut Falkstedt και η γενική διευθύντρια της Διεύθυνσης Έργων της ΕΤΕπ Laura Piovesan.

«Πράσινη μετάβαση εφικτή για όλους»

Nadia Calviño, πρόεδρος της ΕΤΕπ της EE: «Για να διασφαλίσουμε ότι η πράσινη μετάβαση είναι εφικτή για όλους, πρέπει να υποστηρίξουμε προσιτές λύσεις που προσφέρουν ανταγωνιστικότητα, δράση για το κλίμα και την κοινωνική συνοχή. Ενώνοντας τις δυνάμεις μου με εξέχουσες γυναίκες από τον ιδιωτικό τομέα, είμαι βέβαιη ότι το νέο Δίκτυο Γυναικών Ηγετών για το Κλίμα θα προσφέρει νέες ιδέες και ώθηση για περισσότερες μετασχηματιστικές επενδύσεις».

 

του Φίλη Καϊτατζή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο