Ποια η διαφορά Μητσοτάκη – ΝΔ από τον δεύτερο και τον τρίτο

Η πολιτικά φορτισμένη τελευταία περίοδος καθιστά, λίγο έως πολύ, θολό το τοπίο μέχρι τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, για τις οποίες όλα τα κόμματα, και για διαφορετικούς λόγους το καθένα, έχουν ανοίξει την ατζέντα τους. Έχει σηκωθεί όμως πολλή σκόνη και δυσκολεύεται να δει κανείς μέσα από εκεί και να προβλέψει τις εξελίξεις: Γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, αγροτικό πρόβλημα, αντιπαράθεση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια,καταλήψεις, σταθερά το πρόβλημα της ακρίβειας και η «βία παντού» να μην λέει να κοπάσει. Πόσο όμως όλα αυτά έχουν επηρεάσει την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων και κατά πόσο θα επηρεάσουν το «κλίμα των ευρωεκλογών», η προεκλογική περίοδος των οποίων ουσιαστικά αρχίζει την επόμενη εβδομάδα;

Όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, σίγουρα θα υπάρξουν επιδράσεις στους πολιτικούς συσχετισμούς.Πρωτίστως, στις ευρωεκλογές του Ιουνίου θα δοκιμαστεί η αντοχή της κυβέρνησης. Κι αυτό γιατί πρώτα κρίνεται το κόμμα που κυβερνά και έπειτα όλοι οι άλλοι. Στο πολιτικό σκηνικό όμως, που τώρα έχει διαμορφωθεί στον τόπο μας, μάλλον αλλού –και ειδικότερα στην αντιπολίτευση– θα έχουμε θέμα. Γιατί; Διότι αν οι δημοσκοπήσεις πάνω-κάτω επαληθευθούν και η ΝΔ μπορέσει να γράψει το +30%,έστω με κάποιες ενστάσεις, με μηνύματα και αστερίσκους, θα συνεχίσει την πορεία της. Δεν μοιάζει όμως ότι θα συμβεί το ίδιο και στα υπόλοιπα τρία κόμματα της Κεντροαριστεράς: ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά.

Ειδικά στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανές ότι ήδη έχουν αρχίσει, έστω δειλά, οι ζυμώσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια σταθερά πτωτική πορεία από την εκλογή Κασσελάκη και μετά και το 17% του Τσίπρα φαντάζει πια όνειρο για το άλλοτε κραταιό κόμμα της «πρώτης φοράς Αριστεράς».Οι δημοσκόποι ήδη μιλάνε για κάτι μεταξύ 9% και 12%, με βάση τη σημερινή εικόνα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο,αναμφίβολα θα τεθεί θέμα προέδρου.

Το ΠΑΣΟΚ είναι ασφαλώς σε καλύτερη μοίρα, δηλαδή κάτι μεταξύ 12% και 14%, αλλά φυσικά είναι μακριά από το να έχει –ή να δείχνει ότι έχει– κάποια δυναμική.

Και ναι μεν για τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν εξηγήσεις για τη δημοσκοπική κατάρρευση. Πρώτη και οφθαλμοφανής είναι ο ίδιος ο αρχηγός του, ο οποίος κυριολεκτικά «είναι αλλού» πολιτικά. Μοιάζει παντελώς ασύμβατος με τον «περιβάλλοντα χώρο του». Αλλά για το ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι ακόμα δύσκολα, αφού δεν δείχνει να καρπώνεται σημαντικά την όποια φθορά της ΝΔ, ούτε και τη…διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο πάντως τα στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων δείχνουν πως δεν υπάρχουν ίχνη ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών, ορισμένα από τα λιγότερο εμφανή και προφανή ευρήματα μπορεί να κρύβουν μικρές εκπλήξεις στις ευρωεκλογές, οι οποίες είναι ούτως ή άλλως μία αναμέτρηση με τις δικές τους ιδιαιτερότητες.

Μικρή πτώση

Οι βασικές επισημάνσεις σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις συνοψίζονται σε κάποια στοιχεία, με κυριότερα το ότι παρουσιάζονται μικρές πτωτικές τάσεις σε όλα τα κόμματα, της ΝΔ συμπεριλαμβανομένης, και με μοναδική εξαίρεση την Ελληνική Λύση.

Η ΝΔ αρχίζει να εμφανίζει μία μικρή μείωση της συσπείρωσής της, η οποία καθ’ όλο σχεδόν το διάστημα της προηγούμενης πενταετίας είχε διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, κοντά στο 80%. Κατά τις εκτιμήσεις όμως των περισσότερων ερευνητών, με βάση τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, η υποχώρηση αυτή δεν τροφοδοτεί τα άλλα κόμματα, αλλά κυρίως το ποσοστό των αναποφάσιστων, το οποίο ενισχύεται σημαντικά, σε επίπεδα που κατά περίπτωση υπερβαίνουν και το 15%.

Το μοναδικό κόμμα με κάποιες ανοδικές τάσεις είναι η Ελληνική Λύση. Όμως οι «εισροές» της δεν προέρχονται εξ ολοκλήρου από τις απώλειες της ΝΔ. Με βάση τις αναλύσεις, τα ενισχυμένα ποσοστά του κόμματος προέρχονται κατά βάση από τη δεξαμενή των ψηφοφόρων οι οποίοι δεν τοποθετούνται στην πολιτική κλίμακα και χαρακτηρίζονται η «καρδιά της αποχής» (η οποία στις περυσινές εκλογές καταγράφηκε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα) και, σε έναν μικρότερο βαθμό, από τα κόμματα της άκρας Δεξιάς και τους δυσαρεστημένους της ΝΔ.

O Κυριάκος Μητσοτάκης, βάσει των ευρημάτων των δημοσκοπήσεων, δείχνει να έχει κυριαρχήσει στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροδεξιάς.

Στην τελευταία έρευνα (OPINION), πρώτος στον χώρο της Κεντροαριστεράς όσον αφορά την καταλληλότητα για πρωθυπουργός έβγαινε ο «Κανένας» και δεύτερος, με 29%, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα κάποιων χαρακτηριστικών που συνδέονται με το προφίλ του πρωθυπουργού στη διακυβέρνηση. Δηλαδή γίνεται δεκτό, σε μεγάλο βαθμό, ότι έχει διαχειριστεί κρίσεις, ότι υπάρχει μια αποτελεσματικότητα και ότι βρίσκεται σε μια άλλη κατηγορία από τους άλλους, που δεν μπορούν να τον αμφισβητήσουν. Όταν τα ποσοστά στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός είναι στο 38%-40% για τον Μητσοτάκη και στο 7%-10% για τον Κασσελάκη και τον Ανδρουλάκη, είναι τεράστια η διαφορά. Γι’ αυτό και εκτιμάται ότι στις ευρωεκλογές η φθορά της ΝΔ θα είναι μικρή.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που ρωτήθηκε την περασμένη Δευτέρα αν θέτει κάποιο όριο (ποσοστό) για τη ΝΔ στις ευρωεκλογές, αρνήθηκε να τοποθετηθεί. Ισχυρίστηκε όμως ότι το αποτέλεσμα για τη ΝΔ θα είναι πολύ καλό και πως δεν αναμένει χαλαρή ή ψήφο διαμαρτυρίας. Να θυμίσουμε ότι η ΝΔ πήρε 33% στις προηγούμενες ευρωεκλογές και δύο μήνες αργότερα, στις εθνικές εκλογές, πήρε 40%.

 

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο