Η ξεχωριστή διπλή σημασία της ελληνικής αποστολής

Βίντεο με τη στιγμή του απόπλου της φρεγάτας «Ύδρα» από τον ναύσταθμο της Σαλαμίνας προκειμένου να κατευθυνθεί προς την Ερυθρά Θάλασσα για την ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» στο πλαίσιο της Κοινής Ευρωπαϊκής Άμυνας, για την διασφάλιση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, που διαταράσσεται από τις επιθέσεις των Χούθι έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η φρεγάτα «Υδρα» έχει 16 πυραύλους ESSM,για τις εισερχόμενες απειλές διαθέτει δυο συστήματα Phalanx, πυροβόλα Shark των 20 χιλιοστών κατά των εγγύς απειλών και 8 αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon καθώς και συστήματα εντοπισμού drones. Στην φρεγάτα θα υπάρχει το οργανικό ελικόπτερο αλλά και ομάδα των ΟΥΚ.

Η Ελλάδα έχει αναλαβει την Διοίκηση της Ευρωπαϊκής Δύναμης με το στρατηγείο της Λάρισας και επικεφαλής τον αντιπλοίαρχο Β. Γρυπάρη ενώ ο επιχειρησιακός Διοικητής είναι ο Ιταλός κυβερνήτης του αντιτορπιλικού D-554, «Caio Duillio» που έχει και την ευθύνη των χειρισμών και των αποφάσεων επι του πεδίου.

Για την Ελλάδα είναι διπλής σημασίας η συμμετοχή της Ελληνικής φρεγάτας. Η Ελλάδα μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στην εμπορική ναυτιλία δεν μπορεί να μένει αδιάφορη σε μια από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουν τα εμπορικά πλοία που διαπλέουν την Ερυθρά Θάλασσα. Μια διαταραχή η οποία προκλήθηκε αρχής γενομένης από τις πρώτες επιθέσεις των Χούθι τον Νοέμβριο και τώρα τέσσερις μήνες μετά έχει σοβαρες επιπτώσεις στα κόστη μεταφοράς προϊόντων και ενέργειας που ανεβάζουν τις τιμές και τροφοδοτούν τον πληθωρισμό στις αγορές της Δύσης.

Συγχρόνως όμως η Ελλάδα ως Ναυτική Δύναμη η οποία βρίσκεται μάλιστα στην έξοδο της Διώρυγας του Σουέζ έχει κάθε λογο να είναι παρούσα σε αυτή την επιχείρηση για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας καθώς επηρεάζεται άμεσα και υπονομεύεται ο στρατηγικός ρόλος του Λιμανιού του Πειραιά. Κυρίως όμως η Ελλάδα θέλει να είναι μπροστά σε μια αποστολή που εντάσσεται στο εγχείρημα της Κοινής Ευρωπαϊκής Άμυνας βασικό πυλώνα της ευρωπαϊκής εμβάθυνσης και ολοκλήρωσης που οδηγεί και στην στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε..