Ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά την τοποθέτησή του στην αρμόδια επιτροπή Παιδείας που συζητά το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, προτείνει μια ευρύτερη μεταρρύθμιση στην Παιδεία.

Από την πλευρά του πρότεινε ουσιαστικά τη μεταμόρφωση του δημόσιου πανεπιστημίου ενώ όπως είπε οι μαθητές δεν καλούνται να μαθαίνουν μέσω της αποστήθισης αλλά θα μαθαίνουν με κριτική σκέψη και έρευνα.

Ο κ. Παπανδρέου καταψηφίζει το νομοσχέδιο, αλλά, είναι υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος. Για το συγκεκριμένο θέμα είχε ξεσπάσει αντιπαράθεση εντός της Επιτροπής μεταξύ των μελών της αντιπολίτευσης και της πλειοψηφίας με τους πρώτους να θέτουν ζήτημα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου.

«Η πρόταση μου είναι ξεκινήστε μια ουσιαστική συζήτηση για το άρθρο 16, απελευθερώσετε τα δημόσια πανεπιστήμια να είναι πολύ πιο ελεύθερα και σε λίγο θα έχουμε πολλούς νέους στην Ελλάδα και ξένους», σημείωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

«Η κυβέρνηση έρχεται άρον-άρον να υλοποιήσει πρωτοβουλίες ιδιωτικές. Οι πρώτοι λόγοι είναι εντυπωσιασμού, πιέσεις των λόμπι», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε πως «θα δημιουργηθούν ανισότητες και αδικίες και μόνο για αυτούς τους λόγους είναι αρκετό να καταψηφιστεί το νομοσχέδιο».

Όπως εκτίμησε ο πρώην πρωθυπουργός, το νομοσχέδιο έχει το εξής παράδοξο: «το 80% του νόμου ασχολείται γραφειοκρατικές αλλαγές στο δημόσιο πανεπιστήμιο» προσθέτοντας ότι ο υπουργός καλείται να κάνει μικροδιαχείριση.