O Δημήτρης Οικονόμου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί να κάνει μια ψύχραιμη
καταγραφή τόσο της έντασης όσο και της στάσης του ΠΑΣΟΚ για το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ.

Απαντά χωρίς περιστροφές στο αν αυτό το ΠΑΣΟΚ μπορεί να προσελκύσει ξανά τον κόσμο της Κεντροαριστεράς και γιατί δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο μέχρι τώρα.

Κληθείς δε να απαντήσει πώς μπορεί να επιτευχθούν συνεργασίες χωρίς συγκολλήσεις κομμάτων, υποστηρίζει ότι «συνεργασία μπορεί και πρέπει να γίνει στην κοινωνία στη βάση πολιτικών θέσεων».

Γιατί η κυβέρνηση κλιμάκωσε τόσο έντονα την κριτική της απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, με αφορμή το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια;

Η γρήγορη απάντηση είναι επειδή δεν θέλει καμία συζήτηση για την ουσία του νομοσχεδίου, πολύ περισσότερο για τα προβλήματα την Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Δεν θέλει να συζητάμε για την παγίωση της κακής κατάστασης στα πανεπιστήμιά μας και για τη δυσκολία πρόσβασης των παιδιών μας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με το κυνικό επιχείρημα «τα δίνετε που τα δίνετε τα χρήματά σας στο εξωτερικό, ας τα δίνετε καλύτερα στην Ελλάδα».

Νομίζουν στη Νέα Δημοκρατία ότι ο έλεγχος των μίντια και η προπαγάνδα της μέσα από αυτά αρκούν για να στρέψει την προσοχή εκεί όπου νομίζει ότι τη συμφέρει, δηλαδή μακριά από την ουσία, μακριά από τα προβλήματά μας και τις λύσεις τους, που δεν έχει!

Κανένα ενδιαφέρον δεν έχει ο κ. Μητσοτάκης για «μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά» πανεπιστήμια. Κόπτεται μόνο για οικονομικές διευθετήσεις στην πλάτη της αγωνίας των νέων ανθρώπων για καλύτερη ζωή. Και, με αυτήν τη σκοπιμότητα και καμία άλλη, δεν διστάζει να παραβιάσει το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Μήπως η στάση του ΠΑΣΟΚ σε αυτό το νομοσχέδιο, αφού στην ουσία συμφωνεί στον πυρήνα της φιλοσοφίας του, είχε απλώς έναν μανδύα μικροπολιτικής σκοπιμότητας;

Υπάρχει ουσιώδης διαφορά ανάμεσα στην άποψή μας για τα μη δημόσια πανεπιστήμια και τις διάφορες εκδοχές τους και στη στάση μας απέναντι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για τις αναγκαίες αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ακόμα και για την ενδεχόμενη αναθεώρηση του άρθρου 16, που δεν έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Συζήτηση την οποία έχουμε ξεκινήσει πρώτοι από το 2007 και συνεχίζουμε μέχρι και την πρόσφατη ημερίδα που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο «In Social» και ο Τομέας Παιδείας του Κινήματός μας για την Παιδεία και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στις 12 Φεβρουαρίου. Δεν είμαστε όμως διατεθειμένοι να επιβαρύνουμε ακόμα περισσότερο οικονομικά, και μάλιστα χωρίς ανταπόδοση, ελληνικές οικογένειες.

Η πολιτική βάση μιας μεταρρύθμισης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν μπορεί παρά να είναι η ενίσχυση του ρόλου της ως πυλώνα κοινωνικής κινητικότητας. Κεντρικό ρόλο στο πλαίσιο αυτό έχει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Και προφανώς, μια προσπάθεια πραγματικής αναβάθμισης της Παιδείας στην πατρίδα μας, που έχουμε τόσο ανάγκη, δεν μπορεί να αφορά την Τριτοβάθμια και μόνο Εκπαίδευση, πρέπει να ξεκινάει από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού και να καταλήγει βεβαίως και μέχρι τα μεταπτυχιακά προγράμματα. Άλλα, όπως σας είπα και προηγουμένως, εδώ μας καλούν να νομιμοποιήσουμε οικονομικές διευθετήσεις με ημέτερους. Έ, τέτοια νομιμοποίηση το ΠΑΣΟΚ δεν έχει το δικαίωμα να δώσει!

Τελικά μπορεί αυτό το ΠΑΣΟΚ να προσελκύσει ξανά τον κόσμο της Κεντροαριστεράς και γιατί δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα;

Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα. «Άλλο» ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει και δεν θα μπορούσε να υπάρξει και όχι μόνο επειδή αυτό είναι το όνομά μας, η παράδοσή μας, οι επιθυμίες μας και η λαϊκή μας βάση. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα, πριν από όλα, επειδή δεν δίστασε να αναλάβει τις πατριωτικές του ευθύνες. Δεν δίστασε να καταβάλει υψηλό κομματικό κόστος για να αποφύγουμε τον γκρεμό στον οποίο μας είχε οδηγήσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον
Κώστα Καραμανλή. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα, κυρίως επειδή πασχίζει με πολιτική εντιμότητα να δυναμώσει ξανά, με τη δική του πολιτική πρόταση προς την κοινωνία, ώστε να ζήσουμε καλύτερα. Αν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι να μοιραστούν μαζί μας το βάρος αυτής της προσπάθειας απέναντι στις δυνάμεις της ιδιώτευσης και της απελπισίας τους, τείνουμε χέρι συμπόρευσης σε αυτόν τον στόχο.

Και όσο ο αγώνας μας αυτός και αν είναι δύσκολος, θα δικαιωθεί, γιατί οι Έλληνες πολίτες πιστεύουν σε ένα καλύτερο μέλλον και δεν υποχωρούν στη λογική των χαμηλών προσδοκιών που προσπαθεί να μας βάλει η Νέα Δημοκρατία. Αυτή είναι η δυναμική των πραγμάτων και αυτή η δυναμική θα αποτυπωθεί και στις εκλογικές αναμετρήσεις.

Από τη στιγμή που απορρίπτεται η εκδοχή της «συγκόλλησης κομμάτων», πώς μπορεί να επιτευχθεί πολιτική συνεργασία μεταξύ όμορων πολιτικών δυνάμεων;

Οποιαδήποτε συγκόλληση κομμάτων, όπως την αναφέρατε, δεν μπορεί να προχωρήσει, γιατί δεν θα αφορά την κοινωνία αλλά τα στελέχη. Συνεργασία μπορεί και πρέπει να γίνει στην κοινωνία, στη βάση πολιτικών θέσεων που θα εξομαλύνουν τις ανισότητες, θα στηρίζουν τη μεσαία τάξη, θα στηρίζουν τα πραγματικά εισοδήματα, τη δημόσια
Υγεία και Παιδεία. Μια πολιτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας, στον αντίποδα όσων κάνει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και όσων προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες.

 

Συνέντευξη στον Αντώνη Αντωνόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο