Ο Γιώργος Νικητιάδης, βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τομεάρχης Ανάπτυξης, κάνει μια πρώτη αποτίμηση της παρουσίας του κόμματός του στα δύο κρίσιμα νομοσχέδια που πέρασαν από τη Βουλή, αλλά και των έντονων στιγμών που υπήρξαν.

Ταυτόχρονα αποκρούει τα κυβερνητικά πυρά,εκτιμώντας ότι η «κυβέρνηση κινείται εκ του πονηρού, με τρόπο που δεν αποπνέει εμπιστοσύνη και μάλιστα για τόσο σημαντικά θέματα». Παράλληλα, απαντά χωρίς περιστροφές στο τι πάει λάθος και μοιάζει «παγωμένη» η δημοσκοπική εικόνα του ΠΑΣΟΚ, ενώ καταθέτει την οπτική του γιατα σενάρια που θέλουν ραγδαίες εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς μετά τις ευρωεκλογές.

Ποια είναι η αποτίμηση που κάνετε για την παρουσία της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της ψήφισηςδύο κρίσιμων νομοσχεδίων, που έφεραν αναταράξεις στο εσωτερικό του κόμματός σας;

Προφανώς αναφέρεστε στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο και στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Στο πρώτο ζήτημα, το ΠΑΣΟΚ ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι ξεκάθαρο σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Άλλωστε το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που νομοθέτησε τον πολιτικό γάμο, την κατάργηση της μοιχείας και την ποινικοποίηση της ενδοοικογενιακής βίας. Δεν τέθηκε θέμα κομματικής πειθαρχίας στο ΠΑΣΟΚ. Και πώς να τεθεί άλλωστε, καθώς δεν αποτέλεσε δική μας πρόταση. Αντιθέτως, ήταν περίεργη η στάση του πρωθυπουργού, που το κόμμα του έφερε ένα νομοσχέδιο και δεν ζήτησε από τους βουλευτές του να το ψηφίσουν. Πράγμα πρωτοφανές, που δεν έχει ξαναγίνει.

Το άλλο ζήτημα είναι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ήμασταν από τους πρώτους που θέσαμε πολιτικά το θέμα με τα μη κερδοσκοπικά –και το τονίζω το μη κερδοσκοπικά– και μη κρατικά πανεπιστήμια. Εξάλλου, πάλι το ΠΑΣΟΚ πρωτοπορούσε στις δομικές αλλαγές στην εκπαίδευση. Αυτό που τελικώς ήρθε προς ψήφιση ήταν κάτι το διαφορετικό.

Αναφερθήκατε σε αναταράξεις. Στο μεν πρώτο θέμα υπήρξαν διαφορετικές απόψεις καθώς, όπως άλλωστε είναι γνωστό, αποτελούσε για πολλούς θέμα συνείδησης και όχι κομματικής πειθαρχίας, όπως προανέφερα. Το ίδιο συνέβη και σε άλλα κόμματα άλλωστε. Στο δεύτερο ζήτημα και πάλι υπήρξαν διαφορετικές απόψεις. Οι διαφορετικές απόψεις συνθέτουν. Δεν διχάζουν. Εμείς αποτιμούμε θετικά, καθώς επί της αρχής δεν εκφράστηκε τελικώς καμία «ανατάραξη».

Γιατί έγινε «αλλαγή πλεύσης» όσον αφορά την αναθεώρηση του άρθρου 16 και ξαφνικά βάζετε στο τραπέζι κάποιες προϋποθέσεις, με την κυβέρνηση να σας κατηγορεί για «κωλοτούμπες»; 

Αυτό που ζητούσε επί της ουσίας η ΝΔ με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ήταν να της δοθεί «λευκή επιταγή» και όχι συναίνεση. Ανάλογο περιστατικό είχαμε και με την επιστολική ψήφο, που ξαφνικά η ΝΔ έφερε με βραδινή τροπολογία, θέλοντας να αλλάξει επί της ουσίας τον εκλογικό νόμο. Η κυβέρνηση κινείται εκ του πονηρού, με τρόπο που δεν αποπνέει εμπιστοσύνη και μάλιστα για τόσο σημαντικά θέματα. Ζητήσαμε από τη ΝΔ να δεσμευτεί από τώρα ότι στη συνταγματική αναθεώρηση το περιεχόμενο του κειμένου θα αναφέρεται ξεκάθαρα σε μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά. Ουδεμία δέσμευση υπήρξε. Αντιθέτως ξιφούλκησε η ΝΔ εναντίον μας, κατηγορώντας μας για… κωλοτούμπες, μη παραδεχόμενη πως για μία ακόμη φορά έχει κρυφή ατζέντα, όπως έκανε με το φορολογικό παλαιότερα και όπως προανέφερα με την επιστολική ψήφο. Αυτό που θέλει να πετύχει η ΝΔ είναι τα ιδιωτικά κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, μην μπορώντας άλλωστε να αντισταθεί στις ιδεολογικές καταβολές της.

Τι πάει λάθος και η δημοσκοπική εικόνα του ΠΑΣΟΚ μοιάζει να είναι «παγωμένη», την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε περιδίνηση;  

Το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια κατάφερε να ανέβει και δημοσκοπικά, αλλά κυρίως να ανεβάσει τα πραγματικά ποσοστά του στις εθνικές εκλογές. Παραλλήλως να υπογραμμίσω πως στις πρόσφατες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας, Αθηνών και Θεσσαλονίκης, οι δήμαρχοι που εξελέγησαν ανήκουν στη μεγάλη προοδευτική παράταξη. Στους δήμους η επαφή με την καθημερινότητα του πολίτη και τον ίδιο τον πολίτη είναι πιο άμεση.Στην κεντρική πολιτική σκηνή, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το ΠΑΣΟΚ αυτήν τη στιγμή είναι το μόνο κόμμα που ασκεί ουσιαστική και συνεπή αντιπολίτευση και, παραλλήλως, το μόνο κόμμα που καταθέτει προτάσεις. Υπάρχει ένα τεράστιο εμπόδιο στη διάχυση των προτάσεων μας στους πολίτες. Να σας θυμίσω σε αυτό το σημείο το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, στο οποίο καταγράφονται φυσικές και προφορικές απειλές και καταχρηστικές αγωγές (SLAPPS) εναντίον δημοσιογράφων από υψηλά ιστάμενους πολιτικούς, περιλαμβανομένων ανθρώπων του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού. Ο νοών νοείτω…

Σε κάθε περίπτωση, είμαι βέβαιος ότι στις ευρωεκλογές θα είμαστε το δεύτερο κόμμα, η ΝΔ θα υποστεί ρήγματα και, αμέσως μετά, πλέον ευελπιστούμε να αποτελέσουμε την εναλλακτική κυβερνητική πρόταση για τη χώρα.

Ποια είναι η εκτίμησή σας για τα σενάρια που θέλουν ραγδαίες εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς, μετά τις ευρωεκλογές;

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Κεντροαριστερά είναι χαρακτηριστικό ίσως της πολιτικής της ύπαρξης. Επίσης, οι εξελίξεις στον κεντροαριστερό χώρο έχουν ήδη ξεκινήσει στη βάση όμως, εκεί όπου αναγεννιέται η πολιτική σκέψη. Οι εξελίξεις έχουν ξεκινήσει στα συνδικάτα, στους συλλόγους, στα Επιμελητήρια. Και αυτό για εμάς στο ΠΑΣΟΚ είναι το ζητούμενο. Να υπάρξουν ουσιαστικές εξελίξεις συνεργασίας στην Κεντροαριστερά, που να έχουν πολιτικό πρόσημο, και όχι συνεργατικές εξελίξεις κάτω από το τραπέζι, με αντάλλαγμα θέσεις εξουσίας.

 

Συνέντευξη  στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο