«Προσωπικό μου όραμα δεν είναι να γίνουμε μία υπηρεσία στα πρότυπα αντίστοιχων υπηρεσιών του εξωτερικού. Όραμά μου είναι η Επιθεώρηση Εργασίας να γίνει πρότυπο, που πίσω της θα στοιχηθούν αντίστοιχες υπηρεσίες του εξωτερικού».

Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, Γεώργιος Τζιλιβάκης, μιλώντας σε εκδήλωση, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δημιουργία της Αρχής.

Κάνοντας μία σύντομη αναδρομή, ο κ. Τζιλιβάκης σημείωσε ότι το ευρύτερο περιβάλλον δεν ήταν ιδιαίτερα φιλικό στο ξεκίνημα και είναι φυσιολογικό, «όταν δημιουργείται μία Ανεξάρτητη Αρχή, αλλάζουν οι ισορροπίες. Εμείς, όμως, τους διαψεύσαμε μέσα από αυτά που όλοι μαζί καταφέραμε, τα οποία δεν ήταν και λίγα».

Συγκεκριμένα, ο κ. Τζιλιβάκης είπε τα εξής:

«Καταρτίσαμε και δημοσιεύσαμε τον οργανισμό μας σε χρόνο ρεκόρ, ενώ προχωρήσαμε σε τοποθετήσεις χωρίς κομματικά κριτήρια, όπως ταιριάζει σε μία Ανεξάρτητη Αρχή.

Το πιο σημαντικό είναι ότι πατήσαμε στα πόδια μας, σταθήκαμε όρθιοι και κάναμε τα πρώτα σταθερά βήματα, ώστε να λειτουργήσουμε αυτοτελώς. Αυτή η οργανωτική και λειτουργική αυτοτέλεια οφείλεται σε ανθρώπους που οι περισσότεροι, μέχρι την προηγούμενη ημέρα, είχαν τελείως διαφορετικό αντικείμενο. Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, έμαθαν, προσαρμόστηκαν στις νέες συνθήκες και άρχισαν να ανταποκρίνονται με επιτυχία. Το προσωπικό που στελέχωσε τις νεοσύστατες κεντρικές υπηρεσίες σήκωσε στους ώμους του το βάρος της υποστήριξης των υπηρεσιών της πρώτης γραμμής και, παρόλο που το έκανε για πρώτη φορά, παρόλο που ο καθένας έκανε δουλειά για δύο, μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους.

Η παρουσία της Επιθεώρησης Εργασίας στην αγορά εργασίας είναι κάθε άλλο παρά συμβολική και κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο. Περισσότεροι έλεγχοι σε μεγαλύτερο βάθος, με σκοπό να πλήξουν την “καρδιά” της παραβατικότητας. Οι επιθεωρητές πραγματοποίησαν μία μεγάλη υπέρβαση των προγραμματισμένων στόχων, ένα ιστορικό ρεκόρ ελέγχων, με αξιοποίηση των δεδομένων, έτσι ώστε να είναι πιο στοχευμένοι, σε νέες δραστηριότητες, όπως είναι η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, με νέα εργαλεία, όπως είναι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και τα tablet, που σταδιακά αντικαθιστούν τα παλιά δελτία ελέγχου.

Παράλληλα, με τη διενέργεια των εργατικών διαφορών και την απόδοση δεδουλευμένων σε εργαζόμενους, καθώς και με ουσιαστική παρέμβαση σε περιπτώσεις βίας και παρενόχλησης στην εργασία, τα στελέχη της Επιθεώρησης παρέχουν μία αθόρυβα αποτελεσματική υπηρεσία στον κόσμο της εργασίας. Σημαντική είναι η ενέργεια επίσης της δημοσίευσης του οδηγού εργατικών διαφορών στο site της Αρχής, ώστε να έχουν πρόσβαση όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Ένα site το οποίο παρέχει πια πληροφορίες σε έξι γλώσσες.

Οι επιθεωρητές από τα τμήματα Υγείας και Ασφάλειας αντιμετώπισαν τόσο τις προκλήσεις των μεγάλων έργων, όσο και τις παραβάσεις της καθημερινότητας. Τους απαλλάξαμε από διερευνήσεις ήσσονος σημασίας ατυχημάτων, προκειμένου οι παρεμβάσεις τους να είναι περισσότερο ουσιαστικές. Αυτή την περίοδο, αναμορφώνεται πλήρως το πλαίσιο ελέγχων, με στόχο να δοθεί προτεραιότητα στην πρόληψη.

Όλα αυτά με απόλυτη διαφάνεια, με δημοσίευση των στοιχείων ελέγχων σε μηνιαία βάση, με μνημόνια συνεργασίας, με λογοδοσία, με κατάθεση του απολογισμού μας στη Βουλή και ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Αρχής, δείχνουν ότι η Επιθεώρηση Εργασίας έχει γυρίσει σελίδα.

Αποδείξαμε ότι σε θέματα ακεραιότητας και καταπολέμησης μεγάλης έκτασης παραβατικότητας δεν κάνουμε την παραμικρή υποχώρηση.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρώ ότι, εν τοις πράγμασι, όλοι μαζί, δικαιώσαμε την πολιτική ηγεσία που πήρε την απόφαση να αναβαθμίσει την Επιθεώρηση Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή».

Παράλληλα, ο κ. Τζιλιβάκης τόνισε ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί.

«Και, όπως έχει γράψει ο πατριώτης μου ο Νίκος Καζαντζάκης “ο σωστός δρόμος είναι ο ανήφορος”. Οργανωτικά θέματα, στελέχωση, μισθολογικό καθεστώς, ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εύρυθμη λειτουργία κάθε μονάδας, την κατάρτιση εγχειριδίων ελέγχων, ρυθμίσεις σχετικές με την ασφάλεια των επιθεωρητών, είναι μπροστά μας. Θεωρώ όμως ότι η αναγνώριση των αδυναμιών μας είναι το σημείο εκκίνησης για τον καθένα από εμάς».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Τζιλιβάκης επισήμανε ότι στόχος είναι μία Επιθεώρηση αποτελεσματική, θεματοφύλακας της νομιμότητας στην αγορά εργασίας, με σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, με εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης, με συστήματα που αξιοποιούν τα πολύτιμα δεδομένα που συλλέγονται εδώ και χρόνια και με διαδικασίες που τηρούνται ευλαβικά από όλους. «Επίσης, με αξιοκρατία στις τοποθετήσεις, μακριά από πολιτικές αγκυλώσεις, χωρίς την ύπαρξη σιλό στην εσωτερική λειτουργία της, με προσήλωση στη συνεχή βελτίωση, με προθυμία για συμμετοχή σε έργα και επιτροπές που ορισμένες φορές μας ξεβολεύουν, αλλά, ταυτόχρονα, με ακεραιότητα, θάρρος, αφοσίωση στο έργο μας και υπερηφάνεια που παλεύουμε να τηρηθούν κανόνες σε μία κοινωνία που, χωρίς αυτούς, μετατρέπεται σε ζούγκλα» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Εποπτείας και Ελέγχων, Χαράλαμπος Βούρτσης, δήλωσε ότι η Επιθεώρηση Εργασίας διαχρονικά στέκεται και οφείλει να στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων, διασφαλίζοντας παράλληλα τον υγιή και θεμιτό ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων, καθώς και την εύρυθμη και νόμιμη λειτουργία της αγοράς εργασίας.

Όπως προσέθεσε, «σήμερα, υπάρχουν πολλαπλές προκλήσεις για την Επιθεώρηση Εργασίας, λόγω της δυναμικότητας των σχέσεων που αναπτύσσονται στον κόσμο της εργασίας. Η Επιθεώρηση Εργασίας βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με ένα σύνθετο σύνολο διαρκών προκλήσεων, όπως είναι οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις για την αυξανόμενη ψηφιοποίηση της οικονομίας και ένα σύνθετο και διογκώμενο περιεχόμενο εργατικής νομοθεσίας, λόγω της ανάγκης ρύθμισης και νέων αντικειμένων στην αγορά εργασίας, όπως είναι ενδεικτικά η εργασία σε ψηφιακές πλατφόρμες, ζητήματα βίας και παρενόχλησης κ.ά.» σχολίασε ο κ. Βούρτσης.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης της Επιθεώρησης Εργασίας, επίκουρος καθηγητής Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Λύτρας, τόνισε ότι το προσωπικό της Επιθεώρησης Εργασίας είναι καταρτισμένο, εξειδικευμένο και έμπειρο.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο κ. Λύτρας εστίασε και στα σημεία που χρήζουν βελτίωσης, όπως είναι η κτιριακή υποδομή με τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας, αλλά και ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση όλων των πληροφοριακών συστημάτων.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Λύτρας υπογράμμισε ότι, στα επόμενα χρόνια, η Επιθεώρηση Εργασίας πρόκειται να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού της είναι υψηλός.

Στα θετικά αποτελέσματα που έχει καταφέρει η Επιθεώρηση Εργασίας, παρά τις αντιξοότητες, που αντιμετωπίζει, αναφέρθηκε προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Χρήστος Ντίκος.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2023, η Επιθεώρηση Εργασίας πραγματοποίησε συνολικά 73.579 ελέγχους, επέβαλε 16.049 κυρώσεις και τα ποσά των προστίμων ανήλθε σε 44.569.101 ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ