Στην Ολομέλεια της Βουλής, μετά την τροπολογία που πρότειναν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά για την νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία», ήρθε το θέμα της δολοφονίας της 28χρονης γυναίκας από τον πρώην σύντροφό της έξω από το τμήμα Αγίων Αναργύρων.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, κατά την διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης τοποθετήθηκε για τις τροπολογίες ενώ ξέσπασε και ήπια αντιπαράθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η υπουργός εξέφρασε την προσωπική της οδύνη για την δολοφονία και πρόσθεσε πως το τι έγινε και το τι δεν έγινε θα διερευνηθεί. «Σε τέτοιες συζητήσεις, το ελάχιστο που οφείλουμε ως πολιτεία, είναι τα κόμματα να απέχουν από δημιουργία εντυπώσεων και τεχνάσματα μικροπολιτικής διαχείρισης. Πρέπει να παλέψουμε για μια ενιαία κοινωνική και πολιτική απάντηση στο πρόβλημα. Να ενδυναμώσουμε τις γυναίκες, να στηρίξουμε όσες βρίσκονται στη ζώνη της κακοποιητικής συμπεριφορές και ως κυβέρνηση το κάνουμε όσο πιο συνεκτικά μπορούμε». Η Σοφία Ζαχαράκη, εξήγησε επιπλέον ότι οι αλλαγές της Νέας Δημοκρατίας στον Ποινικό Κώδικα προβλέπουν την υψηλότερη των ποινών για την απώλεια ζωής.

Τον λόγο πήρε ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας προς την κ. Ζαχαράκη μεταξύ άλλων πως πρέπει να υπάρξει μια αντιμετώπιση του ζητήματος στο κοινωνικό επίπεδο κάνοντας ορατή αυτή την έμφυλη διάσταση. «Για αυτό σας ασκούμε κριτική», ανέφερε χαρακτηριστικά καταλήγοντας ότι όλοι θα «ομονοήσουμε ότι αυτό το έγκλημα έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά».

Ο Νάσος Ηλιόπουλος από τη Νέα Αριστερά, υποστήριξε ότι η κυβερνητική απάντηση άργησε σημειώνοντας ότι «ήρθε η κυβέρνηση να μιλήσει με μία μέρα καθυστέρηση. Χθες ούτε ένας. Μάλλον χθες ήταν λεπτομέρεια. Σήμερα ανέβηκε οπότε μας καίει. Μάλιστα, σήκωσε το γάντι και όπως είπε απευθυνόμενος προς την κ. Ζαχαράκη «θέλετε σιωπή νεκροταφείου μέσα στην βουλή, όποιος σας κάνει κριτική, λέτε για μικροπολιτικά κίνητρα».

Ο Θάνος Πλεύρης, σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει έναν προβληματισμό, αν μπορούμε να κάνουμε παρέμβαση στην ανθρωποκτονία και να θεωρήσουμε ότι αυτή που γίνεται με μοναδικό χαρακτηριστικό το φύλο της γυναίκας να έχει μια μεγαλύτερη σημασία». Επιπλέον όπως είπε, «δογματικά στο ποινικό δίκαιο είναι λάθος ο όρος γυναικοκτονία. Χρησιμοποιείται σωστά σε κοινωνικό επίπεδο. Με χαρά να συζητήσουμε το θέμα σε ευρύτερο επίπεδο το θέμα, αλλά να συζητείται σε τροπολογία χωρίς να φέρνει τίποτα ποινικά, τότε καλά λέμε ότι φέρνετε μια τροπολογία αποκλειστικά και μόνο για να δείξετε ένα ενδιαφέρον που στη βάση του δεν υπάρχει».