Η αποτρόπαιη δολοφονία μιας νέας κοπέλας, της Κυριακής, στους Αγίους Αναργύρους, μας έχει όλους συγκλονίσει. Ο δράστης βρίσκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης, δήλωσε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και επισήμανε ότι η ηγεσία της ΕΛΑΣ έκανε ήδη τις πρώτες ενέργειες, απομακρύνοντας από τη θέση τους αστυνομικούς οι οποίοι ελέγχονται για πράξεις ή παραλείψεις οι οποίες προηγήθηκαν από το αποτρόπαιο έγκλημα.

Όπως είπε ο κ. Μαρινάκης:

Οι αρμόδιες αρχές και η Δικαιοσύνη θα εξετάσουν κάθε πτυχή της συγκεκριμένης υπόθεσης. Αν τηρήθηκε το πρωτόκολλο ενεργειών, αλλά, ακόμα και αν έπρεπε να γίνουν επιπλέον ενέργειες οι οποίες δεν έγιναν για να αποφευχθεί το μοιραίο. Η ίδια η τραγική κατάληξη υποδηλώνει ότι έπρεπε να είχαν γίνει πολλά περισσότερα από όσα έγιναν από τους αστυνομικούς.

Αλλά οι μόνοι αρμόδιοι να αποδώσουν ευθύνες είναι η Δικαιοσύνη και όσοι διεξάγουν την σχετική έρευνα.

Όπως δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Η Ελληνική Αστυνομία απέστειλε όλο το υλικό σε όλες τις Αρχές, αλλά και η ίδια διεξάγει έρευνες. Θα υπάρξει πλήρης η αλήθεια και θα αποδοθεί στους πολίτες της χώρας μας και ταυτόχρονα θα υπάρξει όλος εκείνος ο απολογισμός που πρέπει να γίνει για να μην ξανασυμβούν τέτοια γεγονότα».

Άμεσα αναμένεται να ολοκληρωθεί η προκαταρκτική έρευνα και τα στοιχεία θα σταλούν στον Εισαγγελέα ο οποίος θα καλέσει τους εμπλεκόμενους σε απολογία.

Όσα προηγήθηκαν της δολοφονίας στους Αγίους Αναργύρους, δεν χωρούν δικαιολογίες, αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι στην συνολική εικόνα της αντιμετώπισης του φαινομένου των γυναικοκτονιών και εν γένει της αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας δεν έχουν γίνει σημαντικά βήματα.

Επίσης, είναι άδικο και μηδενιστικό να ακυρώνουμε την προσπάθεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των γυναικών και των ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας που έχει ως στόχο τον περιορισμό, σε όσο μεγαλύτερο βαθμό γίνεται, τέτοιων εγκληματικών ενεργειών.

Κυρίως όμως -και αυτό είναι το πιο σημαντικό- δεν θα πρέπει να αποθαρρυνθούν τα θύματα ενδοοικογενειακής ή έμφυλης βίας να σπάσουν τον κύκλο του φόβου και να κάνουν καταγγελίες. Γιατί τότε θα έχουμε αποτύχει ως κοινωνία.

Η ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία είναι μια σκληρή, μαρτυρική πραγματικότητα. Και υπάρχουν γυναίκες που την ζουν καθημερινά.

Aπό το 2020 έχει καταρτιστεί οδηγός χειρισμού υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας, ο οποίος έχει εκπονηθεί σε συνεργασία με εισαγγελικές Αρχές. Τα πρωτόκολλα αυτά έχουν αποσταλεί σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες που χειρίζονται υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και επικαιροποιούνται διαρκώς.

Τα πρωτόκολλα αποτελούν τη βάση διαρκούς εκπαίδευσης του αστυνομικού προσωπικού. Περισσότεροι από 17.000 αστυνομικοί έχουν εκπαιδευτεί σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας.

Aυτή τη στιγμή λειτουργούν 18 επιχειρησιακά γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε ολόκληρη τη χώρα. Ήδη, δημιουργούνται άλλα 45, ώστε να υπάρχει ένα σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας.

Επιπλέον, από το 2023 τα θύματα έχουν πρόσβαση και στην ειδική εφαρμογή άμεσης ειδοποίησης της Αστυνομίας, το Panic Button.

1.367 γυναίκες εγκατέστησαν με τη συνδρομή της αστυνομίας και των Συμβουλευτικών Κέντρων την εφαρμογή Panic Button, ως τον Απρίλιο του 2024.

Έχει γίνει χρήση του 270 φορές ενώ και στις 270 περιπτώσεις οι γυναίκες προστατεύτηκαν αποτελεσματικά.

Στη διάρκεια του 2023, 5.796 γυναίκες κάλεσαν στην γραμμή SOS 15900, για να καταγγείλουν περιστατικά βίας. Το 65% αφορούσε καταγγελία νυν ή πρώην συζύγου ή συντρόφου ενώ 1.609 γυναίκες κάλεσαν ζητώντας ενημέρωση και συμβουλές.

Το πρώτο τρίμηνο του 2024, 1.359 γυναίκες κάλεσαν στο 15900 για να καταγγείλουν περιστατικά βίας, με το 61% να αφορά σε νυν ή πρώην σύζυγο ή σύντροφο, ενώ 406 γυναίκες κάλεσαν για ενημέρωση και συμβουλές.

Επιπλέον, σε όλη τη χώρα λειτουργούν 44 συμβουλευτικά κέντρα τα οποία προσφέρουν δωρεάν συμβουλευτική, καθώς διαθέτουν ψυχοκοινωνική και νομική υπηρεσία.

Από την έναρξη λειτουργίας τους και μέχρι το τέλος Μαρτίου 2024 έχουν απευθυνθεί στα κατά τόπους συμβουλευτικά κέντρα της χώρας μας 53.247 γυναίκες.

Λειτουργούν, ακόμη, 20 Ξενώνες φιλοξενίας οι οποίοι αυτή τη στιγμή φιλοξενούν 67 γυναίκες και 73 παιδιά, ενώ οι χώροι τους φυλάσσονται σε 24ωρη βάση.

Το έγκλημα της ανθρωποκτονίας με θύματα γυναίκες οι οποίες βρίσκουν το θάνατο από άνδρες θύτες επειδή απλώς και μόνο είναι γυναίκες, όπως, ορθώς κοινωνικά έχει χαρακτηριστεί ως γυναικοκτονία είναι ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Και να το ξεκαθαρίσουμε: Προφανώς οι γυναικοκτονίες είναι μια θλιβερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζει διαχρονικά και η χώρα μας.

Ακόμα και αν η χώρα μας βρίσκεται χαμηλότερα απ’ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αυτό δεν μας λέει τίποτα, αφού κάθε ανθρώπινη ζωή που χάνεται είναι από μόνη της η πιο τραγική είδηση. Άλλωστε, η ανθρώπινη ζωή δεν χωρά σε μέσους όρους.

Εγώ θέλω να διαβεβαιώσω από την πλευρά της Κυβέρνησης ότι δίνουμε την πιο δύσκολη μάχη να ξεριζωθούν κατεστημένες νοοτροπίες και παθογένειες. Και με επιμονή και προσήλωση θα προσπαθούμε να το καταφέρουμε.

Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα προκειμένου να μειωθούν όσο περισσότερο γίνεται τα θύματα, να τα στηρίξουμε όσο μπορούμε περισσότερο και να αποδίδουμε στους θύτες τις αυστηρότερες δυνατές ποινές ανάλογα με τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει.

Γι’ αυτό και προτιμούμε από προτάσεις με μόνο επικοινωνιακό χαρακτήρα, να αυστηροποιούμε στην πράξη τις ποινές, επαναφέροντας από το 2022, εν προκειμένω για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας, την ισόβια κάθειρξη ως μοναδική ποινή και αυστηροποιώντας περαιτέρω με τις πρόσφατες αλλαγές τις διατάξεις της υφ’ όρον απόλυσης ώστε να μένουν περισσότερα χρόνια οι δράστες στην φυλακή.