Τη σημασία της συνεργασίας μεγάλων εταιρειών, όχι μόνο σε ό,τι αφορά στα οικονομικά μεγέθη αλλά και ως προς την ενασχόλησή τους με την καινοτομία, με μικρότερες εταιρείες ανέδειξε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μάξιμος Σενετάκης μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.

Ο υφυπουργός επανέλαβε ότι στην Ελλάδα «χρειαζόμαστε καινοτομία παντού» και ότι το κυβερνητικό σχέδιο στήριξης της έρευνας και της καινοτομίας έχει στόχο οι συνολικές ετήσιες δαπάνες να φθάσουν στο 3% του ΑΕΠ με ορίζοντα το 2030. Προσέθεσε ότι η στόχευση αφορά στην αξιοποίηση της έρευνας που παράγεται στα εκπαιδευτικά ιδρύματα από την αγορά, τόνισε πως αξιοποιούνται στο έπακρο όλα τα ευρωπαϊκά κονδύλια και υπενθύμισε ότι πρόσφατα ανακοινώθηκε ο νέος κύκλος του προγράμματος «Ερευνώ- Καινοτομώ», μέσω του οποίου θα διατεθούν 300 εκατ. ευρώ και θα υπάρξει μόχλευση από την αγορά με άλλα 200 εκατ. ευρώ.

Στο ίδιο πάνελ, με θέμα «INNOVATION MADE IN GREECE: SOCIAL AND ECONOMIC IMPACT», ο Σπύρος Ρέτζεκας, Chief Operating Officer της Qualco, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι οι εταιρείες τεχνολογίας και καινοτομίας προσφέρουν πολλά στην οικονομία καθώς είναι ένας κλάδος σημαντικής εξαγωγικής δραστηριότητας, είναι ελκυστικός για να ξεκινήσουν την δραστηριοποίησή τους οι νέοι άνθρωποι λόγω του ότι η εκκίνηση της επένδυσης έχει χαμηλότερο κόστος και επίσης, έχουν τους υψηλότερα αμειβόμενους εργαζόμενους οπότε δημιουργούν μια νέα γενιά που επιστρέφει χρήματα στην πραγματική οικονομία ενώ έχουν αποδείξει ότι είναι και εξαιρετικά ανθεκτικές σε δύσκολες συνθήκες.

Ο Αντώνης Τζωρζακάκης, διευθύνων σύμβουλος της 5G Ventures, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι χρειάζεται χρόνος και εμμονή στη στρατηγική για την τεχνολογική ανάπτυξη ενώ προσέθεσε ότι ένα από τα βασικά ζητούμενα για τις τεχνολογικές εταιρείες στη χώρα μας είναι το εξειδικευμένο προσωπικό.
Ο Αλέξανδρος Πατεράκης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, με αρμοδιότητα τον ψηφιακό μετασχηματισμό, σημείωσε ότι η καινοτομία και η τεχνολογία είναι μονόδρομος και προσέθεσε ότι ο πυρήνας του ομίλου, σήμερα, στηρίζεται στην τεχνολογία κι αυτό «έγινε οργανικά και υβριδικά καθώς υπήρχε η τεχνογνωσία και η εμπειρία μέσα στον οργανισμό, και αξιοποιήθηκε, παράλληλα και με εξωτερικές συνεργασίες».

O Μιχάλης Τσαρμπόπουλος, Chief Digital Officer της Alpha Bank, αναφέρθηκε στις λύσεις που έχει ένας πελάτης στο ψηφιακό περιβάλλον τής τράπεζας, σημειώνοντας τη συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ ο Σπύρος Μάργαρης Margaris, Venture capitalist and futurist, τόνισε τη σημασία τής συνεργασίας όλων ενώ σημείωσε ότι δεν πρέπει η αποτυχία να είναι αποθαρρυντικός παράγοντας, αντίθετα, όπως είπε, «για να εξελιχθείς θα πρέπει να δοκιμάσεις, ενδεχομένως να αποτύχεις και να προσπαθήσεις ξανά», αλλά να μένουμε προσανατολισμένοι στον στόχο της επιτυχίας.

Τέλος ο Χριστόφορος Αναγνωστόπουλος, Partner, QuantumBlack, AI, McKinsey Greece υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η τεχνητή νοημοσύνη, κατά καιρούς, έχει απογοητεύσει τον κόσμο και για να μην συμβαίνει αυτό θα πρέπει οι οργανισμοί που δοκιμάζονται σε αυτό τον τομέα να εστιάζουν στην αξιοποίησή της για την επίλυση ορισμένων βασικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και όχι στη χρήση της για πολλά, διάφορα και ποικίλα πιλοτικά προγράμματα που συνήθως δεν φτάνουν τα αποτελέσματά της στον καταναλωτή και δεν αφορούν στην ευρεία χρήση κάποιου προϊόντος. Σε αυτό το πλαίσιο, προσέθεσε ο ίδιος, δηλαδή σχετικά με το πόσο μπορεί να αλλάξει η καινοτομία τη ζωή του μέσου πολίτη, μπορεί να βοηθήσει η στόχευση σε μεγάλα και δύσκολα προβλήματα όπως είναι η φαρμακευτική έρευνα, η κλιματική αλλαγή, η ανεργία- κι εκεί να παίξει έναν βασικό ρόλο και το κράτος.