Το σχέδιο δράσης για σαρωτικούς ελέγχους

Με αιχμή τις ειδικές μονάδες κρούσης, οι οποίες είναι εφοδιασμένες με τον πλέον σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων το φετινό σχέδιο δράσης το οποίο προβλέπει 170.385 ελέγχους σε όλο το φάσμα της οικονομίας (καταστήματα, τελωνεία, πλοία, εθνικές οδούς, χώρους ιδιαίτερου ενδιαφέροντος κλπ).

Οι ελεγκτές έχουν στη διάθεσή τους όλα τα στοιχεία των ελεγχόμενων και με το ηλεκτρονικό σύστημα «έλεγχος live» είναι απευθείας συνδεδεμένοι με το κέντρο επιχειρήσεων, όπου βρίσκεται η επιτελική ομάδα, η οποία λαμβάνει τα στοιχεία από το πεδίο, τα επεξεργάζεται, τα διασταυρώνει, τα αξιολογεί και βοηθάει τους ελεγκτές με οδηγίες και δεδομένα, προκειμένου να διευκολύνεται ο εξονυχιστικός έλεγχος.

Οι έλεγχοι θα καλύψουν κάθε οικονομική δραστηριότητα, ενώ στην πρώτη γραμμή θα βρεθούν και τα «κόκκινα χρέη» με την ΑΑΔΕ να δίνει έμφαση στην ανάσχεση του ρεύματος των απλήρωτων φόρων.

Στόχος η είσπραξη 2,8 δισεκ. ευρώ από τις παλαιές οφειλές των 107 δισεκ. ευρώ και 2,3 δισεκ. ευρώ από τις νέες που θα δημιουργηθούν εντός του έτους.

Παράλληλα προωθείται η διεύρυνση των φορολογικών συναλλαγών και εκπλήρωση υποχρεώσεων με τα κινητά τηλέφωνα, η ενεργοποίηση συστήματος συναγερμού για απώλεια ρυθμίσεων, η καθιέρωση ψηφιακού πελατολογίου και δελτίου αποστολής, η αυτόματη συμπλήρωση δηλώσεων εισοδήματος και ακινήτων και η επιτάχυνση των επιστροφών φόρων με το συνολικό ποσό να υπολογίζεται σε 6,58 δισεκ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης του 2024, ο προγραμματισμός για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής περιλαμβάνει:

1.    Διενέργεια πάνω από 170.385 ελέγχων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου με:

  • 30.000 φορολογικούς από τις ελεγκτικές υπηρεσίες
  • 885 υποθέσεις ερευνών καταπολέμησης φοροδιαφυγής και απάτης στο ΦΠΑ.
  • 42.000 μερικούς επιτόπιους από τις ΔΟΥ, τα ΕΛΚΕ και τις ΥΕΔΔΕ (Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων).
  • 84.000 από τα Τελωνεία και τις ΚΟΕ (Κινητές Ομάδες Ελέγχου).
  • 3.500 εκ των υστέρων από τα Τελωνεία και τις ΕΛΥΤ.
  • Την διενέργεια στοχευμένων διασταυρώσεων για εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων.

2.    Διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS

3.    Εφαρμογή ψηφιακού δελτίου αποστολής με επέκταση σε κλάδους της αγοράς και ανάπτυξη λειτουργικοτήτων για την παρακολούθηση της διακίνησης.

4.    Ανάπτυξη εφαρμογής Ψηφιακού Πελατολογίου για κλάδους επιτηδευματιών και εφαρμογής για την ψηφιακή αποδοχή καταλογιστικής πράξης που εκδόθηκε κατόπιν ελέγχου ή απόφασης της ΔΕΔ.

5.    Παραγωγική λειτουργία του συστήματος ανάλυσης και αξιοποίησης δεδομένων παρακολούθησης του συστήματος εισροών εκροών στα καύσιμα, εγκατάσταση συστήματος εισροών – εκροών στα Πλωτά Εφοδιαστικά – Μεταφορικά μέσα ναυτιλιακού καυσίμου και στις Φορολογικές Αποθήκες και Αποθήκες Τελωνειακής Αποταμίευσης και ανάπτυξη εθνικών ιχνηθετών σε υγρά καύσιμα.

πηγή ΕΡΤ