«Η Νέα Δημοκρατία έχει καταγραφεί ως η μεγάλη, πατριωτική παράταξη αυτού του τόπου», τονίζει ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης ενόψει των ευρωεκλογών, επισημαίνοντας ότι η ΝΔ δείχνει τον πατριωτισμό της με πράξεις κι όχι με λόγια.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης μας μιλάει για το δίλημμα της κάλπης της 9ης Ιουνίου αλλά και για τις προκλήσεις της νέας εποχής, που φέρνει σε όλα τα επίπεδα η τεχνητή νοημοσύνη.

Όσο πλησιάζει η ώρα των ευρωεκλογών, τόσο ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο και οξύνεται η πόλωση μεταξύ των κομμάτων. Ποιο είναι το δίλημμα για τις κάλπες του Ιουνίου;

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πάρουμε αψήφιστα τις ευρωεκλογές του Ιουνίου ως μία διαδικασία η οποία μπορεί να μην έχει πολύ σημαντικές συνέπειες για την επόμενη μέρα της χώρας.

Όσο πιο ισχυρή είναι η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, τόσο μεγαλύτερη δύναμη θα έχει στην Ευρώπη να μπορέσει να διεκδικήσει προς όφελός σας αυτά τα οποία μπορούμε να πετύχουμε και τόσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά θα έχουμε και εμείς στη συνέχιση του δικού μας μεταρρυθμιστικού έργου.

Ψηφίζουμε για ευρωβουλευτές, για να έχουμε μία δυνατή ευρωομάδα την επόμενη μέρα, η οποία θα παλέψει στο Ευρωκοινοβούλιο για τα συμφέροντα της πατρίδας μας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης περιμένουν στη γωνία ένα ενδεχόμενο στραβοπάτημα. Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι. Η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει και πάλι με πολύ μεγάλη διαφορά τις ευρωεκλογές.

Όλες οι δημοσκοπήσεις, αν και καταγράφουν ξεκάθαρο και άνετο προβάδισμα της ΝΔ, δείχνουν επίσης και απώλειες προς τα δεξιά της, συγκεκριμένα προς τον λεγόμενο «πατριωτικό χώρο». Γιατί φεύγουν από το κόμμα σας αυτοί οι ψηφοφόροι; Τι πιστεύετε ότι ευθύνεται; Άλλαξε η ΝΔ;

Η Νέα Δημοκρατία καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης έχει καταγραφεί ως η μεγάλη, πατριωτική παράταξη αυτού του τόπου. Αυτό δεν αλλάζει και δεν θα αλλάξει. Και αυτόν τον πατριωτισμό τον αντιλαμβανόμαστε ως έμπρακτο, όχι ρητορικό. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή που θωράκισε τα σύνορά μας και μείωσε τις μεταναστευτικές ροές. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή που αναβάθμισε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Να υπενθυμίσω επίσης ότι η χώρα μας μέσα σε λίγα μόλις χρόνια απέκτησε Belharra, Rafale, αναβαθμίζει τα F-16, αποκτά νέα ελικόπτερα. Αλλά και μέσα από τις αμυντικές συμφωνίες που υπογράψαμε με Γαλλία και ΗΠΑ και τις συνεχείς διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού, η Ελλάδα επανέκτησε τη χαμένη της αξιοπιστία στα διεθνή φόρα. Όλα αυτά είναι αποτελέσματα συντονισμένων δράσεων και σκληρής δουλειάς. Οπότε όχι, δεν χαρίζουμε σε κανέναν όψιμο λαϊκιστή το μονοπώλιο του πατριωτισμού και πιστεύω ακράδαντα ότι οι πολίτες αναγνωρίζουν το ποιοι δουλεύουν καθημερινά για το καλό της πατρίδας όλων μας.

Ας περάσουμε στα θέματα του χαρτοφυλακίου σας. Αρκετοί πολίτες έχουν μπερδευτεί με τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις. Η τεχνητή νοημοσύνη πότε είναι «ευλογία» για τους πολίτες και πότε μπορεί να αποτελέσει απειλή;

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια πραγματική επανάσταση, όπως ήταν ο ηλεκτρισμός ή τα πρώτα χρόνια του ίντερνετ. Για να έχουμε όλοι μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα, πρέπει να κατανοήσουμε τι είναι το AI και σε ποια σημεία της καθημερινότητάς μας το χρησιμοποιούμε χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Από την επιλογή των ταινιών στο Νetflix και τα φίλτρα στα κοινωνικά δίκτυα μέχρι τη δημιουργία ολόκληρων εκδόσεων με χρήση AI, υπάρχουν αναρίθμητα παραδείγματα που οφείλουμε να κατανοήσουμε, αν θέλουμε να έχουμε τεκμηριωμένη άποψη.

Πρέπει να εκπαιδευτούμε για να χρησιμοποιήσουμε το ΑΙ;

Σίγουρα υπάρχουν δύο πολύ συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων που πρέπει να εκπαιδευτούν και να μάθουν περισσότερα για το AI. Πρώτον, τα μέλη της Βουλής και της κυβέρνησης, οι άνθρωποι που καλούμαστε να νομοθετήσουμε και να οριοθετήσουμε για κάτι τόσο σύνθετο. Να βάλουμε κανόνες που θα έχουν νόημα. Δεύτερον, οι μαθητές στα σχολεία. Να μάθουν οι επόμενες γενιές πώς να χρησιμοποιούν αυτήν την επαναστατική τεχνολογία προς όφελός τους, αλλάζοντας ίσως και το μοντέλο εκπαίδευσης.

Να φύγουμε από την αποστήθιση που προσφέρει τίποτα νοητικά, και να πάμε στην κριτική σκέψη. Σε πέντε χρόνια από σήμερα, όποιος νέος εργαζόμενος δεν έχει εντάξει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης στο βιογραφικό του, θα αντιμετωπίζεται σαν να μη γνωρίζει word και excel. Οφείλουμε να δώσουμε σήμερα στη νέα γενιά αυτό που θα χρειάζεται αύριο για να φτάσει ψηλά.

Για τους νεότερους σε ηλικία πολίτες, όλη αυτή η ψηφιακή μετάβαση είναι εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν όμως και οι μεγαλύτεροι που δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με όλα αυτά. Για αυτούς τους ανθρώπους έχετε λάβει μέριμνα, ώστε να γίνει ευκολότερη η καθημερινότητά τους; Πώς θα καταφέρετε να συστήσετε τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας;

Έχετε δίκιο ότι δεν είναι για όλους το ίδιο εύκολο να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία. Γι’ αυτό και έχουμε στην ομάδα μας ανθρώπους όλων των ηλικιών, όχι μόνο tech friendly νέους, αλλά και ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα ψηφιακά μέσα. Έτσι βλέπουμε από πρώτο χέρι πού υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες για τους ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών, ώστε να τις καθιστούμε όσο το δυνατόν πιο εύχρηστες.

Ξεκίνησε από 9/4 η ψηφιακή είσοδος στα γήπεδα μέσω του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στο gov.gr wallet. Αποτελεί ένα μέτρο που χειρίστηκε σε μεγάλο βαθμό το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για τον τρόπο που λειτουργεί;

Πράγματι, με βάση και τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου, οι φίλαθλοι μπορούν πλέον να προσθέσουν το εισιτήριό τους στο gov.gr wallet και να πραγματοποιήσουν από εκεί τη διαδικασία της ταυτοπροσωπίας για την πολυπόθητη για πολλούς επιστροφή στις κερκίδες, τόσο για τους αγώνες της Super League 1 όσο και του ελληνικού Κυπέλλου.

Η βασική μας προτεραιότητα είναι να επιστρέψουν οι φίλαθλοι στα γήπεδα με ασφάλεια. Αυτού του είδους η ψηφιακή ταυτοποίηση των στοιχείων, όπως έχει αναφερθεί, συμβαίνει ήδη σε πολλές χώρες του εξωτερικού και είναι ένα μέτρο που φιλοδοξεί να φέρει επιτέλους την τάξη στα ελληνικά γήπεδα, ώστε να μπορούν πλέον όλοι όσοι παρευρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο –φίλαθλοι, αθλητές, εργαζόμενοι– να απολαύσουν τον κάθε αγώνα με ασφάλεια.

Διαβάσαμε πρόσφατα την αναφορά σας για ψηφιοποίηση στην ελληνική ναυτιλία. Ποιες αλλαγές να περιμένουμε;

Σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προχωράμε στην ψηφιοποίηση του Νηολογίου. Μιας σύνθετης μέχρι σήμερα διαδικασίας, που δεν αρμόζει στο διεθνές προφίλ και κύρος της ελληνικής ναυτιλίας. Η χώρα μας έχει μεγάλη παράδοση στη ναυτοσύνη, όπως γνωρίζετε ο μεγαλύτερος εμπορικός στόλος πλοίων είναι ελληνόκτητος και συμβάλλει σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό τόσο στην οικονομία της Ελλάδας, όσο και στην εικόνα της στο εξωτερικό.

Στόχος μας είναι κάθε διαδικασία που έχει να κάνει με πλοία που βρίσκονται υπό ελληνική σημαία να μπορεί να γίνει ψηφιακά. Μια τέτοια αλλαγή θα συμβάλει τόσο στην αποδοτικότητα των εργασιών των ναυτιλιακών εταιρειών, που δεν θα χρειάζεται να αξιοποιούν ένα μεγάλο μέρος των πόρων τους στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, όσο και στην εξωστρέφεια της χώρας σε πολυεθνικές εταιρείες που θα έχουν ένα παραπάνω κίνητρο να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας, χάρη σε έναν απλούστερο πλαίσιο λειτουργίας.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη «μάχη» που δώσατε ως υφυπουργός; Ποιο θέμα αφορούσε;

Σίγουρα ήταν το στοίχημα του Ψηφιακού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτου. Δεσμευτήκαμε από πολύ νωρίς στη θητεία μας ότι από 1/1/2024 θα είναι εφικτή η μεταγραφή ακινήτου εντός μίας εργάσιμης ημέρας. Ήταν ένα στοίχημα που κερδήθηκε και η πρώτη μεταγραφή με το νέο σύστημα ολοκληρώθηκε στη Θεσσαλονίκη, μέσα σε 14 λεπτά. Χρειάστηκε σκληρή δουλειά, μέρος αυτής ήταν και η νομοθετική αλλαγή που φέραμε για το Κτηματολόγιο.

Ως γνωστόν αντιμετωπίσαμε αρχικά και αντιδράσεις. Η αντιπολίτευση έλεγε τότε στη Βουλή ότι «κάτι τέτοιο είναι απολύτως ανέφικτο». Εμείς το πετύχαμε και στόχος μας τώρα είναι να διευρύνουμε τις ψηφιακές μεταβιβάσεις, να ψηφιοποιήσουμε όλο το αρχείο των υποθηκοφυλακείων, να βάλουμε τα ακίνητα στο gov.gr wallet αλλά και να βγάλουμε «στον αέρα» τον ψηφιακό χάρτη κτηματογράφησης. Μέχρι τέλος του 2024, όλες οι διαδικασίες του Κτηματολογίου θα είναι ψηφιακές.

Και το σημαντικότερο όλων είναι ότι πλέον πολιτική ηγεσία, εργαζόμενοι και επαγγελματικές ομάδες είμαστε ευθυγραμμισμένοι σε έναν κοινό στόχο, που δεν είναι άλλος από τη διευκόλυνση της καθημερινότητας του πολίτη.

 

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Φωτό: Κώστας Πρόφης

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο