Η Μαρία Δαφέρμου, υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και γραμματέας Ισότητας του κόμματος, εξηγεί ποιο είναι το κίνητρο που την οδήγησε να κάνει το επόμενο βήμα αλλά και γιατί οι πολίτες δεν πρέπει να αντιμετωπίσουν με χαλαρότητα την ψήφο στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Από τη θέση της στον τομέα Ισότητας του ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να σχολιάσει και την εικόνα που παρουσίασε η Βουλή αλλά και το κόμμα της στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, υποστηρίζοντας ότι «η εξέλιξη έρχεται μέσα από αντιδράσεις, αντιστάσεις, αντιθέσεις και διιστάμενες κριτικές αξιολογήσεις».

Ποιο είναι το κίνητρο που σας έκανε να μπείτε στην «αρένα» των ευρωεκλογών και ποιο είναι το μήνυμα σε όλους αυτούς τους πολίτες που αντιμετωπίζουν «χαλαρά» αυτή την ψήφο;

Ως μια γυναίκα της νέας γενιάς, της κοινωνίας και της εργασίας θα ήταν δύσκολο να αγνοήσω την πρόσκληση του Νίκου Ανδρουλάκη, να ενώσω τη δική μου φωνή για τη δημιουργία ενός σύγχρονου συλλογικού οράματος για την ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Η εκλογική διαδικασία των ευρωπαϊκών εκλογών δεν είναι ήσσονος σημασίας. Η Ευρώπη βρίσκεται στο κέντρο λήψης της απόφασης και οι απολήξεις της φτάνουν σε κάθε κράτος-μέλος, ακουμπούν την καθημερινότητα όλων μας και διαμορφώνουν τους όρους με τους οποίους δρούμε και αλληλοεπιδρούμε. Η συμμετοχή μας είναι ο ισχυρός προοδευτικός δίαυλος, ώστε οι δικές μας ανάγκες, απαιτήσεις και προσδοκίες να συνδιαμορφώσουν το κοινό μας μέλλον.

Ο τομέας της ισότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι το πεδίο της πολιτικής σας ενασχόλησης. Πού υστερεί σήμερα η χώρα μας και ποια είναι τα ρεαλιστικά βήματα που πρέπει να γίνουν;

Οι πολιτικές που ασκήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο μεταρρύθμισε την κοινωνική δομή, αναμόρφωσε το Οικογενειακό Δίκαιο και κατοχύρωσε νομικά την ισότητα, αποτέλεσαν την αιχμή των εξελίξεων στο πεδίο αυτό. Όμως το αίτημα για ισότητα δεν είναι σήμερα παρωχημένη επιδίωξη. Η χώρα μας αποτελεί ουραγό στην ΕΕ. Η γυναικεία ανεργία, η υποεκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης, η υπολειμματική έκφρασή τους στην πολιτική ζωή, οι βαθιά εμπεδωμένες αντιλήψεις για τους κοινωνικούς τους ρόλους και η έξαρση των περιστατικών έμφυλης βίας αποτελούν ψηφίδες του ενιαίου παζλ της ανισότητας σήμερα. Παράλληλα η απαξίωση των θεσμών, του κράτους δικαίου και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιτείνουν το αίσθημα ευαλωτότητας κάποιων κοινωνικών ομάδων. Χρειάζεται μια οριζόντια διατομεακή πολιτική πρωτοβουλία, που θα εκτείνεται από τον εκπαιδευτικό μηχανισμό, στη διαμόρφωση ευαισθητοποιημένης κοινωνικής συνείδησης, τον δημόσιο λόγο, τη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια προκάλεσε αναταράξεις. Πώς σχολιάζετε αυτή την εικόνα που εξέπεμψε, όχι μόνο το κόμμα σας, αλλά γενικότερα το πολιτικό μας σύστημα;

Το ΠΑΣΟΚ είναι ο κομματικός φορέας που αξιακά διαφυλάττει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια ρύθμισε μια ήδη υφιστάμενη πραγματικότητα. Όμως η κυβερνητική επιλογή να μη συζητήσει με την κοινωνία, με όρους ειλικρινούς δημόσιου διαλόγου, δεν έδρασε βοηθητικά ώστε αυτό να γίνει αντιληπτό. Η απόχη κάποιων βουλευτών από την ψηφοφορία αντανακλά την πολυπλοκότητα του ζητήματος και την ανάγκη για συνεχή διάλογο με την κοινωνία. Άλλωστε, η εξέλιξη έρχεται μέσα από αντιδράσεις, αντιστάσεις, αντιθέσεις και διιστάμενες κριτικές αξιολογήσεις.

Είστε εκπαιδευτικός και ταυτόχρονα μια νέα, σύγχρονη γυναίκα. Η βία των ανηλίκων είναι ένα φαινόμενο που βρίσκεται σε έξαρση. Γιατί ξαφνικά έχουμε αυτή την ένταση και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;  

Οι εκπαιδευτικοί καλούμαστε να ισορροπήσουμε τις διαφορετικές αφετηρίες των μαθητών και να δημιουργήσουμε ίσες ευκαιρίες για το μέλλον. Σήμερα ερχόμαστε αντιμέτωποι με συνθήκες αποθαρρυντικές, για να δράσουμε ως αντίβαρα στην τρωτότητα της κοινωνίας. Η φτωχοποίηση της ελληνικής οικογένειας, που αναγκάζει τους γονείς να εργάζονται σε συνθήκες πέρα του οκταώρου, και οι ταχείς ρυθμοί ζωής τους οδηγούν στην έλλειψη εποπτείας των παιδιών τους. Παράλληλα η ανάπτυξη της τεχνολογίας, που υποκαθιστά την ανθρώπινη επαφή και εκθέτει τους ανηλίκους σε ερεθίσματα βίας, είναι επίσης επιβαρυντικός παράγοντας. Οι παρεμβάσεις για την άμβλυνση του φαινομένου πρέπει να είναι πολυεπίπεδες, τόσο στο επίπεδο της εκπαίδευσης, όσο και της κοινωνικής μέριμνας, της ευαισθητοποίησης και της νομοθεσίας.

Τι έχει πάει λάθος και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση;

Το ΠΑΣΟΚ δημιουργεί ξανά ισχυρούς δεσμούς με την κοινωνία και συγκροτεί έναν αξιόπιστο προοδευτικό πόλο κυβερνησιμότητας. Αυτό συναντούμε στην κοινωνία όπου κινούμαστε, στους εργασιακούς χώρους και στην καθημερινότητά μας. Άλλωστε οι δημοσκοπήσεις που αφορούσαν τις τελευταίες εθνικές εκλογές έδειξαν την αδυναμία αποτύπωσης της κοινής γνώμης και κρίθηκαν αναξιόπιστες. Θεωρώ λοιπόν ότι οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις για τις ευρωπαϊκές εκλογές δεν αντανακλούν τους πραγματικούς πολιτικούς συσχετισμούς και εκφράζω τη βαθιά μου πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές θα είναι δεύτερο κόμμα.

Πώς απαντάτε στην κριτική της κυβέρνησης για πολιτική υπονόμευση αλλά και εργαλειοποίηση της τραγωδίας των Τεμπών;

Είναι άξιο λόγου το γεγονός ότι η χρήση του μέγιστου μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου, της πρότασης δυσπιστίας, παρουσιάζεται ως εργαλειοποίηση από την κυβέρνηση. Η κυβερνητική πλειοψηφία από την πρώτη στιγμή διεξήγε μια μεθοδευμένη επιχείρηση συγκάλυψης, προσβάλλοντας τη μνήμη των νεκρών και βαθαίνοντας το ρήγμα της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα. Η αποπομπή δύο κορυφαίων υπουργών του κ. Μητσοτάκη αναδεικνύει τη σήψη στον κυβερνητικό μηχανισμό και τον ορθό αντιπολιτευτικό έλεγχο από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

 

Συνέντευξη στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο