H εβδομάδα που έκλεισε υπήρξε πολύ σημαντική για τον Σύγχρονο Πολιτισμό, καθώς ψηφίστηκε από τη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο «Δημιουργική Ελλάδα: ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα, ίδρυση φορέα για το βιβλίο και λοιπές διατάξεις για τον σύγχρονο πολιτισμό». Ο νέος νόμος αποτελεί ουσιαστική πρωτοβουλία για τον Σύγχρονο Πολιτισμό καθώς περιλαμβάνει τη δημιουργία δύο νέων φορέων.

Έτσι, ιδρύεται το «Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας – Ε.Κ.Κ.Ο.ΜΕ.Δ. Α.Ε. – Creative Greece», κατόπιν συγχώνευσης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.) με το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (Ε.Κ.Ο.Μ.Ε.), το οποίο μέχρι τώρα ήταν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Με τη δημιουργία του νέου φορέα, εποπτευόμενου αποκλειστικά από το Υπουργείο Πολιτισμού, επιλύεται το πρόβλημα της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε δύο φορείς και δύο συναρμόδια υπουργεία που υπήρχε έως σήμερα, συνενώνονται δημιουργικές δυνάμεις και δίνεται η δυνατότητα σχεδιασμού και υλοποίησης ενιαίας και συνεκτικής πολιτικής για τον κινηματογράφο και τα οπτικοακουστικά μέσα.

Ο φορέας αυτός θα αποτελέσει «όχημα» για την ανάπτυξη, την ενίσχυση και την προστασία του ελληνικού κινηματογράφου, των οπτικοακουστικών μέσων και του δημιουργικού τομέα εν γένει και για την ανάδειξη, την προώθηση και την προβολή τους τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

Επιπλέον, μεταξύ άλλων, στοχεύει στη στήριξη εγχώριων και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στους τομείς αυτούς. Άλλα σημαντικά σημεία αποτελούν η μέριμνα –για πρώτη φορά– για τα κινούμενα σχέδια και το ψηφιακό παιχνίδι, η οργάνωση και λειτουργία Εθνικού Ψηφιακού Αποθετηρίου Οπτικοακουστικών Έργων –εργαλείο απαραίτητο για τη διάσωση της ελληνικής οπτικοακουστικής κληρονομιάς– και η προώθηση της οπτικοακουστικής παιδείας.

Ιδρύεται, επίσης, το «Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού» (ΕΛ.Ι.ΒΙ.Π.), που προέρχεται από τον μετασχηματισμό του «Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού», το οποίο καταργείται. Με την ίδρυση του ΕΛ.Ι.ΒΙ.Π., κλείνει μια εκκρεμότητα ετών, καθώς εδώ και πάνω από μία δεκαετία, μετά την κατάργηση του Ε.ΚΕ.ΒΙ., η χώρα δεν διέθετε εξειδικευμένο φορέα για το βιβλίο και
τα ελληνικά γράμματα. Τώρα το βιβλίο τοποθετείται στο επίκεντρο με έναν φορέα που στοχεύει στη συνολική στήριξη του οικοσυστήματός του.

Ο νέος φορέας θα αποτελέσει «βραχίονα» εφαρμογής της εθνικής πολιτικής για την προαγωγή των ελληνικών γραμμάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και την ανάδειξη του βιβλίου ως μορφωτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού μέσου. Επιπλέον, μεταξύ άλλων, στοχεύει στην καλλιέργεια αναγνωστικών πρακτικών σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες καθώς και στην ενίσχυση του κλάδου του βιβλίου στην Ελλάδα.

Μέσα στις αρμοδιότητές του είναι και η διαχείριση, λειτουργία και ανάπτυξη της βάσης δεδομένων της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής «ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ», καθώς και του προγράμματος επιχορήγησης μεταφράσεων σε ξένες γλώσσες έργων που έχουν ήδη εκδοθεί στην ελληνική (GreekLit).

Οι δύο αυτοί νέοι φορείς αποτελούν δύο σημαντικά βήματα θεσμικού χαρακτήρα για τον Σύγχρονο Πολιτισμό. Η δημιουργία τους άλλωστε ήταν προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Και αποτελεί έμπρακτη ανταπόκριση της Πολιτείας σε συγκεκριμένες ανάγκες του χώρου και ουσιαστική συμβολή στην περαιτέρω ενίσχυση του Σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού.

 

Άρθρο της Ελένης Δουνδουλάκη

Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο