Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την απορρόφηση 23.000 ανέργων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και φορείς του Δημοσίου.

Το πρώτο από τα επτά προγράμματα δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ και αφορά στην πρόσληψη 1.295 ανέργων, ηλικίας 25- 29 ετών. Ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας προβλέπει την έκδοση επτά προγραμμάτων, σταδιακά έως το τέλος Αυγούστου, προ- κειμένου 23.000 νέοι να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Πηγές του αρμόδιου υπουργείου τόνιζαν στο ένθετο «Ευκαιρίες για Εργασία» ότι βασικά κριτήρια για την επιλογή είναι τόσο ο χρόνος ανεργίας όσο και η οικονομική κατάσταση του υποψηφίου. Έως τις 15 Ιουλίου αναμένεται να ανακοινωθεί το δεύτερο πρόγραμμα, που αφορά 2.500 δι- καιούχους, ηλικίας 18-24 ετών. Πρόκειται για νέους που ολοκληρώνουν την πρακτική άσκηση στον τομέα σπουδών τους. Τα άτομα αυτά πρόκειται να προσληφθούν σε θέσεις πλήρους απασχόλησης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και δομές κοινωνικού περιεχομένου.

Αμέσως μετά θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα των 10.000 θέσεων εργασίας για όσους βρίσκονται κοντά στο όριο συνταξιοδότησης. Οι προσληφθέντες θα ενταχθούν, για διάστημα 12-24 μηνών, σε επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα και των ΟΤΑ.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα –το οποίο προσφέρει μισθό έως 600 ευρώ μηνιαίως– βοηθάει αποφασιστικά ανέργους ηλικίας 55-64 ετών να καλύψουν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων, εν όψει συνταξιοδότησης.

Από τις 23.000 προσλήψεις, σημαντικός αριθμός θέσεων αφορά δράσεις κοινωφελούς εργασίας.

Σημειώστε ότι αρχές Αυγούστου θα κοινοποιηθούν –με δύο διαφορετικά προγράμματα– 1.135 θέσεις στον τομέα της Υγείας. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν 1.900 θέσεις –με 8μηνες συμβάσεις– στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων και 3.700 θέσεις σε προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας 17 δήμων της χώρας. Σημειώστε ότι περί τα τέλη Αυγούστου θα προκηρυχθούν άλλες 2.000 νέες θέσεις εργασίας – πάντα μέσω του ΟΑΕΔ– για άτομα με αναπηρίες και αποφυλακισμένους. Σημείο αναφοράς των προ- γραμμάτων –πέραν των 23.000 θέσεων– είναι η «απελευθέρωση» 46.000 «εγκλωβισμένων» στις εργασίες τους. Πρόκειται για εργαζομένους που δεν πληρώνονται, δεν μπορούν να βρουν άλλη εργασία και συνεχίζουν να παραμένουν σε ετοιμοθάνατες επιχειρήσεις, λίγο πριν το «λουκέτο».

Το υπουργείο Εργασίας φέρεται έτοιμο να «τρέξει» ειδικά προ- γράμματα για αυτούς τους εργαζομένους, τα οποία προβλέπουν την παροχή οικονομικής ενίσχυ- σης έως ότου να βρουν άλλη εργασία.

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Ευκαιρίες για Εργασία που κυκλοφόρησε με την εφημερίδα Παρασκήνιο στις 8/07/2017
Σχολιάστε ...