Άρθρα Θανάσης Παπαμιχαήλ

7 βήματα για να αντιμετωπίσετε ένα σκάνδαλο

Σε μια κουταλιά νερό πνίγονται πολλές φορές διασημότητες της πολιτικής, της οικονομίας και του lifestyle όταν τα ΜΜΕ, παραδοσιακά και social, προβούν σε αποκαλύψεις για κάθε είδους σκάνδαλα, γκάφες ή «χτυπήματα κάτω από τη μέση». Πανικός αντί ψυχραιμίας επικρατεί μόλις «σκάσει» ένα σκάνδαλο, ανεξαρτήτως μεγέθους και είδους.

Πριν από μία δεκαετία, ένα άρθρο μου με τίτλο «Πώς να αντιμετωπίσετε ένα ροζ σκάνδαλο» είχε αρκετά μεγάλη απήχηση σε επιρρεπείς στην απιστία άνδρες και γυναίκες, από όλους τους χώρους της κοινωνίας.

Ακόμη, ζητιέται από πολλούς για να διαβαστεί. Φυσικά δεν είναι όλα τα σκάνδαλα ίδια. Μια αποκάλυψη ερωτικής περιπέτειας ενός πολιτικού προσώπου δεν συγκρίνεται με ένα οικονομικό σκάνδαλο, όπως η διασπάθιση δημόσιου χρήματος, η σύλληψη με τη «γίδα στην πλάτη» και άλλα.

Ιστορίες με ερωτικά και οικονομικά σκάνδαλα έχουν «διακοσμήσει» τις σελίδες αρκετών εφημερίδων, με γαργαλιστικές αφηγήσεις των πρωταγωνιστών.

Στην σύγχρονη εποχή μας, ένα σκάνδαλο είναι πολύ δύσκολο να αποφύγει τα φώτα της δημοσιότητας. Τα social media καιροφυλακτούν να κάνουν την «τρίχα τριχιά» και, σαν πανίσχυροι αναμεταδότες, να πολλαπλασιάσουν την ισχύ του μηνύματος, που τα παραδοσιακά ΜΜΕ παρουσίασαν.

Λάσπη, χυδαιότητες και εκφράσεις που δεν κοσμούν κανένα επίπεδο δημόσιου διαλόγου ακολουθούν τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου. Οι πολίτες περιμένουν από τον θύτη να ζητήσει πρώτα από όλα συγγνώμη από τα θύματα για τα λάθη ή τις ολιγωρίες του ή τις απρέπειές του. Ας δούμε όλα τα 7 βήματα αντιμετώπισης ενός σκανδάλου.

Το πρώτο βήμα, όταν εμφανίζεται ένα σκάνδαλο, είναι να εντοπιστεί ποιος έδωσε τη σχετική πληροφορία, ποιος προσπαθεί να κάνει τη ζημιά, αν είναι πολιτικοί αντίπαλοι ή αν κάποιος προσπαθεί να σας εκβιάσει και ανάλογα θα σχεδιάσετε τη στρατηγική σας!

Το δεύτερο βήμα είναι να μάθετε τι ακριβώς είναι γνωστό για την υπόθεση. Μια απλή νύξη δεν σημαίνει ότι είναι γνωστές όλες οι λεπτομέρειες. Αν όσα έχουν κυκλοφορήσει ως σκάνδαλο δεν είναι αληθή, τότε αναλαμβάνουν οι νομικοί σύμβουλοι. Αν δεν υπάρχει κάτι άλλο πίσω από την «προειδοποίηση», τότε βγείτε δυναμικά μπροστά.

Τρίτο βήμα, αν η υπόθεση είναι πραγματική, τότε έχετε να πάρετε μια σοβαρή απόφαση, για να κλείσετε το θέμα. Να παραιτηθείτε, να ομολογήσετε την ενοχή σας. Αν παραιτηθείτε αμέσως, είναι πολύ πιθανόν να κερδίσετε τη συμπάθεια πολλών πολιτών. Αν καθυστερήσετε, και η ανάκαμψή σας θα καθυστερήσει και τα νεύρα είναι κακός σύμβουλος ενεργειών. Ίσως, με τις δηλώσεις σας, να κάνετε χειρότερα τα πράγματα.

Τέταρτο βήμα. Αν αποφασίσετε να «παλέψετε» την υπόθεση, το κλειδί είναι να αναλάβετε προσωπικά τον ρόλο της ενημέρωσης, ώστε οι πολίτες να μάθουν τα πραγματικά γεγονότα από εσάς, από πρώτο χέρι, όλες τις λεπτομέρειες, και όχι από τα ΜΜΕ.

Πέμπτο βήμα. Χρειάζεστε συμμάχους. Σημαντικό ρόλο θα παίξουν κατ’ αρχήν τα συγγενικά σας πρόσωπα, στενοί φίλοι και πρόσωπα από τον κοινωνικό σας περίγυρο, με σαφή στάση υπέρ σας.

Έκτο βήμα. Χρειάζεστε έναν καλό δικηγόρο, όταν το θέμα έχει και ποινικές προεκτάσεις. Φυσικά, θα μιλάει μόνο αυτός για την υπόθεσή σας, γιατί εσείς μπορεί να υποπέσετε σε πολλά λεκτικά ατοπήματα.

Έβδομο βήμα. Μην επιχειρήσετε να συγκαλύψετε το θέμα. Είναι πολύ επικίνδυνο. Μπορεί η προσπάθεια συγκάλυψης να φέρει χειρότερα αποτελέσματα, ειδικά όταν αποκαλυφθεί ότι περιφρονείτε θεσμούς, που υποτίθεται ότι υπηρετείτε.

Στη ζωή τίποτα δεν είναι εξασφαλισμένο ότι θα πάει όπως το θέλουμε. Η καριέρα σας, η υπόληψή σας κινδυνεύουν κάθε στιγμή. Μείνετε συγκεντρωμένοι στον στόχο σας, αντιμετωπίστε το πρόβλημα με ψυχραιμία και αποτελεσματικά. «Γυρίστε» το παιχνίδι, με κατάλληλους χειρισμούς. Μπορείτε, αρκεί να κρατήσετε την ψυχραιμία σας!

του Θανάση Παπαμιχαήλ, επικοινωνιολόγου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa