Το 2022, ανοίγει ένα πακέτο φορο-ελαφρύνσεων και ενισχύσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ, το οποίο δεν αποκλείεται να ενισχυθεί με νέες παροχές, λόγω του υψηλότερου ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.

Τα καλά νέα που έρχονται είναι ότι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα συνεχίσουν να βλέπουν αυξημένες τις μηνιαίες αποδοχές τους, λόγω της αναστολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και της επέκτασης του κουρέματος των ασφαλιστικών εισφορών.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα θα επιβαρυνθούν με λιγότερο φόρο κατά την εκκαθάριση της νέας φορολογικής τους δήλωσης.

Οι φορολογούμενοι με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία θα δουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να είναι ελαφρύτερος, παρά το άλμα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Επίσης, όσοι χρησιμοποιούν το «πλαστικό χρήμα» στις καθημερινές συναλλαγές τους θα κερδίσουν έκπτωση φόρου έως και 2.200 ευρώ στην περίπτωση που ζητούν και παίρνουν αποδείξεις από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους.

Ταυτόχρονα, η φορολοταρία αλλάζει και θα μοιράζει μεγαλύτερα χρηματικά έπαθλα, που θα φθάνουν έως και τα 50.000 ευρώ τον μήνα, ενώ τα Χριστούγεννα θα γίνεται τζακ ποτ και οι τυχεροί φορολογούμενοι θα κερδίζουν έως και 100.000 ευρώ.

Κίνητρα και… ποινές από τις e- ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το απαιτούμενο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για κάθε φορολογικό έτος ορίζεται σε ποσοστό 30% του πραγματικού εισοδήματος, που προκύπτει στην ημεδαπή ή/και στην αλλοδαπή και προέρχεται από μισθωτή εργασία και συντάξεις, από επιχειρηματική δραστηριότητα και από ακίνητη περιουσία και μέχρι 20.000 ευρώ δαπανών. Για τους φορολογουμένους οι οποίοι θα συγκεντρώσουν μικρότερα ποσά δαπανών με «πλαστικό χρήμα», προβλέπεται πρόσθετος φόρος με συντελεστή 22% στη διαφορά ανάμεσα στις απαιτούμενες και τις καταγεγραμμένες δαπάνες. Από το επόμενο έτος, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει κίνητρα εκτός από τις ποινές για όσους επιλέγουν να κάνουν με ηλεκτρονικά μέσα τις αγορές τους και ακόμα περισσότερο για όσους ζητούν και παίρνουν απόδειξη από επαγγελματικούς κλάδους με παραδοσιακή ροπή προς τη φοροδιαφυγή. Στις αρχές του 2022 αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο η λήψη αποδείξεων αξίας έως 5.000 ευρώ από συγκεκριμένους κλάδους θα οδηγεί σε έκπτωση 30% της δαπάνης από το φορολογητέο εισόδημα. Η έκπτωση φόρου θα μπορεί να φτάσει έως και τα 2.200 ευρώ, ενώ οι κλάδοι που θέτουν υποψηφιότητα για παροχή έξτρα έκπτωσης φόρου (με αποδείξεις) είναι υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ψυκτικοί, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, οικοδομικές εργασίες καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού.

Παράλληλα, οι ετήσιες δαπάνες κάθε φυσικού προσώπου για επισκέψεις σε γιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνιάτρους καθώς και για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα μετρούν διπλά (απόδειξη 100 ευρώ θα μετράει για 200 ευρώ) για την κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες.

ΦΟΡΟΛΟΤΑΡΙΑ

Σε αλλαγές στη φορολοταρία που θα ισχύσουν από τις αρχές του 2022 σχεδιάζει να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να γίνει ελκυστικότερη στους φορολογουμένους με την τόνωση ακόμη περισσότερο του ενδιαφέροντος των πολιτών για τη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και του «πλαστικού» χρήματος, με απώτερο στόχο να φτάσει στα υψηλά επίπεδα των ευρωπαϊκών χωρών. Σήμερα σε κάθε κλήρωση της φορολοταρίας 1.000 τυχεροί ανά μήνα κερδίζουν από 1.000 ευρώ.

Με τις αλλαγές που επεξεργάζεται η κυβέρνηση:

Θα παρέχεται διαφορετική στάθμιση ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που χρησιμοποιείται μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών (e-banking, πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες).

Φορολογούμενοι με χαμηλότερο οικογενειακό εισόδημα και με περισσότερα τέκνα (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι) θα έχουν προσαύξηση στον αριθμό των λαχνών και στην πιθανότητα να κερδίσουν. Τα βραβεία της λοταρίας κάθε μήνα θα κλιμακώνονται και θα φτάνουν έως και τα 50.000 ευρώ. Ειδικότερα, τα Χριστούγεννα θα υπάρχει ιδιαίτερη λοταρία με βραβεία έως και 100.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνουν τα ποσά για τους τυχερούς που όμως θα είναι λιγότεροι, καθώς δεν αλλάζει το τελικό ποσό των «δώρων» μέσω της φορολοταρίας, που είναι 12 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

ΕΝΦΙΑ με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτες προσομοιώσεις υπολογισμού του νέου ΕΝΦΙΑ βάσει των νέων αντικειμενικών αξιών, που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2022. Ιδιοκτήτες με ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ, ακίνητα που μέχρι σήμερα υποφορολογούνταν, χώρους γραφείων και καταστήματα που βρίσκονται σε περιοχές όπου αυξάνονται οι αντικειμενικές τιμές από το επόμενο έτος φαίνεται ότι θα επιβαρυνθούν με μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ από τον Μάρτιο του 2022. Αντίθετα, σημαντικές ελαφρύνσεις θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με ακίνητα μέχρι και 80.000 έως 100.000 ευρώ. Με δεδομένο ότι 4.751.036 –ή το 66,17% του συνόλου– κατέχουν ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 60.000 ευρώ, εκτιμάται ότι πάνω από πέντε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ.

Στις περιοχές που οι τιμές ζώνες κάνουν άλμα, η φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας των φορολογούμενων θα αυξηθεί, ενώ όσοι διαθέτουν ακίνητα σε περιοχές που εντάσσονται για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα, θα δουν τη αξία της περιουσίας τους πάνω στην οποία επιβάλλονται οι φόροι να εκτινάσσεται στα ύψη.

Το «κλειδί» των αλλαγών, σύμφωνα με τα παραδείγματα που πραγματοποιούνται για κάθε περιοχή της χώρας, είναι οι νέοι εκπτωτικοί συντελεστές οι οποίοι είναι κλιμακωτοί ώστε να ισχύσουν μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης για τις μικρές περιουσίες.

Όσον αφορά την επιπλέον μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, η υλοποίησή της θα εξαρτηθεί από μια σειρά παραγόντων, οι περισσότεροι εκ των οποίων συνδέονται με την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης και της ανάγκης για επιπλέον παρεμβάσεις ενίσχυσης των ευάλωτων νοικοκυριών.

Η αρχιτεκτονική του νέου ΕΝΦΙΑ στηρίζεται στην ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο και στην προσαρμογή στα νέα δεδομένα τα οποία απορρέουν από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών και την ενσωμάτωση 3.500 περιοχών στο σύστημα. Ειδικότερα:

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί σύμφωνα με τις νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες προσεγγίζουν πλέον τις εμπορικές τιμές. Η μεγαλύτερη αύξηση 250% εντοπίζεται στην Ιθάκη, η οποία αποκτάει για πρώτη φορά τιμές ζώνης, και ακολουθούν περιοχές της Μυκόνου, που οι τιμές εκτοξεύονται κατά 229%, της Ρόδου, της Σαντορίνης, του κέντρου της Αθήνας και της Βουλιαγμένης.

Αναφορικά με τον συμπληρωματικό φόρο, αυτός θα ενσωματωθεί στον κύριο και θα υπολογίζεται για κάθε ακίνητο ξεχωριστά. Και σήμερα, ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται ανά ακίνητο με τον Κύριο Φόρο, ο οποίος κλιμακώνεται ανάλογα με την Τιμή Ζώνης, την παλαιότητα, τον όροφο, τον αριθμό των προσόψεων. Όσοι, όμως, διαθέτουν ακίνητα, των οποίων συνολικά η αντικειμενική αξία ξεπερνά το όριο των 250.000 ευρώ, καλούνται να πληρώσουν και Συμπληρωτικό Φόρο, ο οποίος επιβάλλεται στο σύνολο της περιουσίας. Από το 2022, οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ δεν θα πληρώνουν επιπλέον φόρο όπως ισχύει σήμερα.

Η φορολογική κλίμακα θα έχει περισσότερα κλιμάκια σε σχέση με τη σημερινή και θα λαμβάνονται υπόψη μια σειρά από συντελεστές, όπως, ορόφου, μονοκατοικίας, πρόσοψης, βοηθητικών χώρων του ακινήτου. Οι νέοι εκπτωτικοί συντελεστές θα είναι κλιμακωτοί ώστε να ισχύσουν μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης για τις πιο μικρές περιουσίες. Ενώ σήμερα οι μειώσεις του βεβαιωθέντος φόρου κυμαίνονται από 10% έως 30% ανάλογα με το ύψος της περιουσίας, με τις αλλαγές οι εκπτώσεις θα κυμαίνονται από 30% έως 50%.

 

της Αμαλίας Κάτζου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο