Πριν από περίπου 200 χρόνια, οι Έλληνες… σνόμπαραν την παρουσία της. Ο Ιωάννης Καποδίστριας κατάφερε με ένα τέχνασμα να τη βάλει στις ζωές των Ελλήνων και η πατάτα έγινε από τότε το αγαπημένο συνοδευτικό μικρών και μεγάλων. Κάτι που –μάλλον– θα πρέπει (για λίγο καιρό έστω) να ξεχάσουμε…

Το μεγάλο πρόβλημα στην αγορά που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία σχετίζεται με το ηλιέλαιο, το οποίο μάλλον φέρνει και το τέλος της τηγανητής πατάτας στα καταστήματα εστίασης.

Το δυσεύρετο, πλέον, ηλιέλαιο έχει φέρει ακόμη και πλαφόν στα σούπερ-μάρκετ, την ίδια ώρα που οι λιγοστές ποσότητες που έχουν απομείνει έχουν αρχίσει να κοστίζουν «χρυσάφι», κάτι που φέρνει και αύξηση σχεδόν σε όλα τα προϊόντα. Είναι δε εξαιρετικά περίεργο ότι, πέρα από το ηλιέλαιο, η ζάχαρη έχει εξαφανιστεί από τα ράφια των μεγάλων αλυσίδων σούπερ-μάρκετ.

Κάπως έτσι το σουβλάκι έφτασε μέχρι και 4 ευρώ, ενώ πλέον η απόφαση για απόσυρση των τηγανητών πατατών από τους καταλόγους σε δεκάδες καταστήματα εστίασης είναι ειλημμένη. Μάλιστα, όσα καταστήματα δεν τα έχουν αποσύρει από τα μενού τους έχουν πανύψηλες τιμές στα συγκεκριμένα είδη…

Οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να αντιδρούν στις αυξήσεις, ενώ υπάρχει μείωση της κατανάλωσης και είναι ορατός ο κίνδυνος του λουκέτου σε πολλές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Εστιατόρων Σερρών, Χαράλαμπο Τσιλιακούδη, τα προϊόντα πρώτης γραμμής καθημερινά έχουν υποσημείωση που αναγράφει: «Προσοχή, αλλαγές στις τιμές των προϊόντων».

Το… ταπεινό σουβλάκι θα γίνει είδος πολυτελείας!

Το κύμα ανατιμήσεων παρέσυρε, όπως είναι φυσικό, και το αγαπημένο (φτηνό) έδεσμα των Ελλήνων, το σουβλάκι. Κι αυτό γιατί οι αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών ανεβάζουν το κόστος παραγωγής, με αποτέλεσμα να μετατρέπεται σιγά σιγά σε είδος «πολυτελείας». Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα στον Μάρτιο η τιμή του ανέβηκε κατά 0,30 λεπτά.

Ο Χρηστάκης Κωνσταντίνος, ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης στο κέντρο της Αθήνας, επιβεβαιώνει στο «Π» ότι η τιμή στο σουβλάκι αναμένεται να πάρει την «ανηφόρα», φτάνοντας ακόμη και μέχρι τα 4 ευρώ.Ο κ. Χρηστάκης ανέφερε πως«θα έχουμε αύξηση των τιμών, αν και θα προσπαθήσουμε να απορροφήσουμε κάποιο μέρος. Οι τιμές του καταλόγου θα ανέβουν γιατί θέλουμε να έχουμε μια υγιή επιχείρηση, με δηλωμένους και πληρωμένους υπαλλήλους, με πληρωμένη εφορία και τακτοποιημένες όλες τις υποχρεώσεις».

«Ακούμε συχνά για την τιμή στο σουβλάκι. Η τιμή πρέπει να διαμορφώνεται, δεν μπορεί να παραμένει σταθερή όταν οι τιμές σε ενέργεια και πρώτες ύλες έχουν εκτοξευθεί. Εμείς πουλάμε το τυλιχτό 3.30 ευρώ, ενώ πριν το είχαμε στα 3 ευρώ. Προσέχουμε πολύ τις πρώτες ύλες, είναι πολύ σημαντικό αυτό στη δουλειά μας», σχολίασε ο ιδιοκτήτης ενός πολύ προσεγμένου μαγαζιού,όπου μπορείς να βρεις από βουβαλίσια καλαμάκια μέχρι μαύρο χοίρο.

Στο κατάστημά του ο κ. Χρηστάκης ανέφερε πως «οι πατάτες δεν υπάρχει περίπτωση να βγούνε από το τυλιχτό. Δεν υπάρχει περίπτωση να το κάνει κανένας επαγγελματίας. Θα αναγκαστούμε να ανεβάσουμε τις τιμές, περίπου 20% πάνω. Θα το κάνουμε γιατί και οι εργαζόμενοι θα λάβουν αυξήσεις, λόγω του ότι η ενέργεια έχει ανέβει και τα έξοδά τους έχουν αυξηθεί».Αν και γνωρίζει ότι η αύξηση των τιμών θα οδηγήσει στην πτώση της πελατείας του, ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να κάνει καμία έκπτωση στην ποιότητα των προϊόντων του σεβόμενος τον καταναλωτή. «Πέφτει η δουλειά, όσο αυξάνεται η τιμή και πέφτει και ο τζίρος. Το ζητούμενο είναι να παραμείνουν υγιείς οι επιχειρήσεις και να μη ρίξουμε την ποιότητα».

«Άφαντα» και τα κολοκυθάκια

«Φτάσαμε να αγοράσουμε 32,5 ευρώ το δεκάλιτρο το ηλιέλαιο που το αγοράζαμε 14,5 ευρώ», λέει χαρακτηριστικά επιχειρηματίας της εστίασης, σύμφωνα με τον οποίο το πρώτο «θύμα» θα είναι το σουβλάκι, από το οποίο «οι περισσότεροι συνάδελφοι θέλουν να βγάλουν τις πατάτες».

Δεύτερο «θύμα» των αυξημένων τιμών του ηλιέλαιου ενδεχομένως να είναι τα τηγανητά καλαμαράκια και τα τηγανητά κολοκυθάκια, καθώς το τηγάνισμα τείνει να γίνει η πιο ακριβή διαδικασία σε μια κουζίνα.

«Έχει γίνει απαγορευτικό το ηλιέλαιο. Ή πρέπει να πέσουν οι τιμές ή να βρούμε εναλλακτικές. Εμείς να ανεβάσουμε (σ.σ. τις τιμές),αλλά ο κόσμος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει», λένε άλλοι επιχειρηματίες της εστίασης.Χαρακτηριστικά λένε ότι «στα 6 τηγανίσματα θέλω 3,5 ευρώ για να τηγανίσω μια μερίδα».

«Οι ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους ταβέρνες, εστιατόρια ή ταχυφαγεία βρίσκουν πολύ δύσκολα ηλιέλαιο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σκέψεις είτε να μειώσουν τα τηγανητά φαγητά είτε να τα βγάλουν εκτός καταλόγου. Οι τηγανητές πατάτες είναι τεράστιο πρόβλημα και μία εναλλακτική είναι να τις αντικαταστήσουν με πατάτες φούρνου», τόνισε o πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης.

Οι τιμές στο ηλιέλαιο έχουν αυξηθεί ραγδαία, όπως προσθέτει ο κ. Κουφίδης, ενώ δεν υπάρχει ούτε δείγμα στα σούπερ-μάρκετ.«Το δεκάλιτρο ηλιέλαιο είχε αρχική τιμή πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία γύρω στα 14 ευρώ και τώρα έχει φτάσει στα 30 ευρώ, εξαιτίας και της τεράστιας έλλειψης. Οπότε, αρκετοί επαγγελματίες θα μπουν στη διαδικασία να σταματήσουν τα τηγανισμένα, διότι δεν γίνεται να χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση ελαιόλαδο».

Νέες ανατιμήσεις από τον Μάιο

«Μουδιασμένοι» παρακολουθούν οι καταναλωτές τα όσα διαδραματίζονται καθημερινά στα… ράφια.

Το «Π» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Μικρών και Μεσαίων Σούπερ-Μάρκετ Ελλάδος, Γιάννη Πηλίδη, που εξήγησε εκτενώς τα όσα συμβαίνουν αλλά και τα όσα… έρχονται από τον Μάιο, οπότε και θα ισχύσουν νέα τιμολόγια.

«Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια περίεργη κατάσταση. Θέλω να τονίσω πως υπάρχει επάρκεια σε όλα τα προϊόντα, εκτός από το ηλιέλαιο, το πρόβλημα με το οποίο είναι πολύ μεγάλο. Υπάρχουν στο συγκεκριμένο προϊόν λιγότερες ποσότητες, κι αυτό συμβαίνει λόγω της δυσκολίας ανεφοδιασμού. Για να βρεθούν νέοι προμηθευτές, απαιτούνται συγκεκριμένες διαδικασίες οι οποίες είναι γραφειοκρατικές και καθυστερούν τη διαδικασία ανεφοδιασμού. Στα υπόλοιπα υπάρχει μεγάλη επάρκεια, τόσο στα άλευρα όσο και στη ζάχαρη», τόνισε ο κ.Πηλίδης.

Σχετικά με το πλαφόν σχολίασε: «Δεν υπάρχει κανένα πλαφόν. Υπάρχει μια άτυπη συμφωνία μεταξύ των αλυσίδων και των καταναλωτών για λογική στην κατανάλωση προϊόντων, στα οποία υπάρχει πρόβλημα ανεφοδιασμού. Ο κόσμος βλέπει θετικά τη συνθήκη που έχει διαμορφωθεί και δεν προχωράει σε αλόγιστες αγορές. Δεν έχει άλλωστε και λογική κάποιος να πάει να αγοράσει από τα ράφια δέκα πεντάλιτρα ηλιέλαιου. Η κατάσταση, επαναλαμβάνω, χρειάζεται λογική και διαχείριση σωστή, και μέχρι στιγμής αυτό συμβαίνει… Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή κατάσταση. Οι τιμές είναι πολύ υψηλές και οι αυξήσεις συνεχόμενες. Το αλεύρι ανέβηκε 10%-35% και αναμένουμε νέα ανατίμηση μετά το Πάσχα. Η ζάχαρη ανέβηκε 10%-12%! Βάζουμε και από την τσέπη μας καθώς δεν προλαβαίνουμε την απορρόφηση των τιμών,με τα περιθώρια κέρδους να είναι περιορισμένα».

Και συνέχισε: «Η έκρηξη τιμών οφείλεται στο ηλεκτρικό ρεύμα. Οι λογαριασμοί αυξήθηκαν κατά 2%-2,5% στο σύνολο του ετήσιου τζίρου μιας μεγάλης αλυσίδας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το χαρτί υγείας, το οποίο, για να παραχθεί, χρειάζεται κατά κύριο λόγο ηλεκτρική ενέργεια».

Ζητήσαμε από τον κ.Πηλίδη μια πρόβλεψη για την πορεία των τιμών: «Δυστυχώς, τον Μάιο θα έχουμε νέο γύρο ανατιμήσεων, όπως μας έχουν ενημερώσει πολλού προμηθευτές», τόνισε.

 

της Αμαλίας Κάτζου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο