Οικονομία Τράπεζες

Aναβάθμισε τo outlook της Eurobank η Moody’s

Αναβάθμισε το outlook της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Eurobank, από «σταθερό» σε «θετικό», ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Η Moody’s, όπως αναφέρει, προσχώρησε σε αυτή την κίνηση λαμβάνοντας υπόψη το σχέδιο μετασχηματισμού της τράπεζας, το οποίο, αν υλοποιηθεί ορθά, θα βελτιώσει την επάρκεια των κεφαλαίων της και την ποιότητα ενεργητικού. Οι θετικές προοπτικές αντανακλούν το σχέδιο συγχώνευσης με τη Grivalia και την απόσχιση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ύψους 7 δισ. ευρώ μέσω της δημιουργίας εταιρίας holding και ενός SPV που θα τιτλοποιήσει τα NPEs.

Σύμφωνα με τη Moody’s, η συγχώνευση θα πραγματοποιηθεί χωρίς μετρητά, με τη Fairfax να καθίσταται ο μεγαλύτερος μέτοχος της ενοποιημένης οντότητας, με ποσοστό 32,9% δεδομένων των μεριδίων 18,2% στη Eurobank και 51,4% στη Grivalia. Η συγχώνευση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Απριλίου του 2019.

Η συγχώνευση θα έχει άμεση επίπτωση στα κεφάλαια της τράπεζας, με πρόσθετα 943 εκατ. ευρώ βασικών εποπτικών κεφαλαίων, που θα ενισχύσουν το δείκτη CET1 στο 16,6% από 14,6%. Επιπροσθέτως, ο δείκτης συνολικών εποπτικών κεφαλαίων θα αυξηθεί στο 19% από 17,1% το Σεπτέμβριο, και θα είναι ο υψηλότερος μεταξύ ων ελληνικών τραπεζών.

Η Moody’s σημειώνει ότι παρά το γεγονός ότι μειώνεται το ρίσκο στον ισολογισμό μετά την απόσχιση μεγάλου μέρους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, η Eurobank θα διατηρήσει τους τίτλους υψηλής εξασφάλισης που θα εκδοθούν ενώ οι τίτλοι χαμηλότερης εξασφάλισης είτε θα δοθούν στους μετόχους της εταιρίας holding είτε θα δημοπρατηθούν στην αγορά.

Αντίστοιχα, η τράπεζα θα διατηρήσει ένα επίπεδο πιστωτικού κινδύνου μέσω των τίτλων υψηλής εξασφάλισης, αν και ενδεχόμενη πρώτη ζημιά από τα NPEs θα απορροφηθεί από τους κατόχους των υπόλοιπων τίτλων.

Η συναλλαγή θα λάβει χώρα σε “δίκαιη αξία”, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε πρόσθετες ζημιές για την τράπεζα, επηρεάζοντας την κεφαλαιακή της βάση, αν και η Eurobank σχεδιάζει δείκτη τουλάχιστον 12% ως το 2020 από 13,8% το Σεπτέμβριο.

Πηγή: sofokleousin.gr

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa