Κόσμος

Α. Νταβούτογλου: Να γίνει σεβαστή η εθνική ενότητα της Ουκρανίας – Η πολιτική κρίση γίνεται περιφερειακή

Νταβούτογλου

«Το πρόβλημα στην Κριμαία πρέπει να λυθεί με διάλογο και μέσα στο πλαίσιο της ενότητας της Ουκρανίας» υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Κριμαία και καλώντας όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να «δράσουν με αίσθημα ευθύνης» και να μην αποπειραθούν να δημιουργήσουν «τετελεσμένα».

«Ανησυχώ για τον κίνδυνο διεύρυνσης της πολιτικής κρίσης η οποία αποκτά ήδη περιφερειακή διάσταση» είπε ο Τούρκος υπουργός και ζήτησε τον «σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, της (εθνικής της) κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εθνικής ενότητας της Ουκρανίας».

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετά την επίσκεψή του στην Ουκρανία και τις συνομιλίες που είχε εκεί με την μεταβατική ηγεσία της χώρας κάλεσε «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να δράσουν μέσα στο πλαίσιο των αρχών του διεθνούς δικαίου, των διμερών και των πολυμερών συμφωνιών και να αποφύγουν βήματα που θα οδηγήσουν στην αμφισβήτηση των διεθνών συνόρων».

Νωρίτερα, ανακοίνωση που εκδόθηκε στην Άγκυρα χαρακτήριζε την Ουκρανία «στρατηγικό εταίρο της Τουρκίας» και τόνιζε την σημασία που δίνει η Άγκυρα στην «άμεση αποκατάσταση της σταθερότητας και της ειρήνης στην Ουκρανία και την χερσόνησο της Κριμαίας –τμήμα της Ουκρανίας– όπου ζουν οι ομοεθνείς μας Τάταροι της Κριμαίας».

Η συνύπαρξη όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων στην Κριμαία «είναι βασική προϋπόθεση για την ειρήνη στην Ουκρανία και όλη την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να συμβάλει στη μείωση της έντασης και στην λύση του προβλήματος της Κριμαίας» καταλήγει η ανακοίνωση και υπογραμμίζει ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μας οι Τάταροι της Κριμαίας να ζήσουν εν ειρήνη μαζί με τις άλλες κοινότητες ως ισότιμοι πολίτες μέσα σε μια ενιαία Ουκρανία».

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa