Άμυνα - Διπλωματία Μαρς

Adelaide class: Οι νέες φρεγάτες που θέλει το Πολεμικό Ναυτικό για να θωρακιστεί το Αιγαίο

Σύμφωνα με την χθεσινή συνέντευξη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από το Πολεμικό Ναυτικό να ενισχύσει τον στόλο των πλοίων με νέες προσθήκες. Αυτό γίνεται σε μια προσπάθεια να συναγωνιστεί την Τουρκία, η οποία έχει προβεί σε έναν άνευ προηγουμένου εξοπλισμό του στόλου της.

Για αυτό λοιπόν εξετάζεται από τους ανώτατους αξιωματικούς του ΠΝ, η απόκτηση δυο φρεγατών από την Αυστραλία, κλάσης Αδελαΐδα. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τις φρεγάτες HMAS Melbourne και HMAS Newcastle και όπως ανέφερε ο κ. Αποστολάκης το συνολικό κόστος αγγίζει τα 180 εκατ. ευρώ. Μέσα σε αυτό το ποσό, συνυπολογίζεται και ο υπερσύγχρονος οπλισμός που φέρουν πάνω τα πλοία και το μόνο που μένει είναι το «OK» των Αμερικάνων για να αποδεσμευτούν τα όπλα.

Αν και τα οπλικά συστήματα ανήκουν στην Αυστραλία, αγοράστηκαν από την Αμερική με ειδική συμφωνία, η οποία αναφέρει πως σε περίπτωση που η αυστραλιανή κυβέρνηση θελήσει να τα πουλήσει, θα πρέπει η Αμερική να δώσει την συγκατάθεσή της. Πάντως κύκλοι του πενταγώνου επισημαίνουν πως κάτι τέτοιο είναι ένα ισχυρό ενδεχόμενο.

Κάποια από τα θετικά τους σημεία είναι τα οπλικά συστήματα νέας γενιάς που διαθέτουν και πιο συγκεκριμένα πρόκειται  για τα SM-2, MU90, Mk41, Rafael LRCR, Nulka, C-PEARL, Phalanx B1B Bas2, δίδυμος Nixie, Sonars. Ακόμα έχουν την δυνατότητα να φέρουν και 2 ελικόπτερα Seahawk. Τα πλοία διαθέτουν ένα ραντάρ μεγάλης εμβέλειας AN/SPS-49 αν και είναι παλιό θεωρείται αξιόπιστο.Τέλος ένα πολύ καλό στοιχείο είναι ότι θα μπορέσουν να είναι σε υπηρεσία εντός 10 μηνών.

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On
reportaznet


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ