Οικονομία

Αγεφύρωτο το χάσμα κυβέρνησης-τρόικας για τους πλειστηριασμούς

Τρόικα

Σε οριακό σημείο η αντιπαράθεση κυβέρνησης-τρόικας για τους πλειστηριασμούς

Παραμένει η αντιπαράθεση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Τρόικας στο θέμα των πλειστηριασμών, καθώς οι δανειστές μας επιμένουν στις απόψεις τους για ομαδικές απολύσεις, για τις αμυντικές βιομηχανίες αλλά και το δημοσιονομικό «κενό».

Στη συνάντηση Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου θα συζητηθούν εκτενώς οι κινήσεις που θα ακολουθήσει τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση.

«Αγκάθι» παραμένει η επιμονή της Τρόικας στο να παραταθεί σε πρώτη φάση κατά μόλις 6 μήνες η απαγόρευση των πλειστηριασμών και αμέσως μετά να ισχύει μόνο η δικαστική προστασία για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα και τα μικρής αξίας ακίνητα.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η Τρόικα έχει σκληρύνει τη στάση της επειδή εκτιμά ότι εάν παραταθεί το ισχύον καθεστώς, θα σταματήσουν να πληρώνουν ακόμα και όσοι δανειολήπτες πληρώνουν τις δόσεις τους, με κίνδυνο για τους ισολογισμούς των τραπεζών. Στη πραγματικότητα, οι εκπρόσωποι των δανειστών φαίνεται να ανησυχούν για το ενδεχόμενο ανάγκης νέας κεφαλαιακής στήριξης των ελληνικών τραπεζών.

Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, η Τρόικα πιέζει για κατάργηση της δυνατότητας βέτο από τον υπουργό Εργασίας, χωρίς να θέτει επί του παρόντος ζήτημα αύξησης του σχετικού ορίου από το 5% στο 10%. Η αντιπρόταση της ελληνικής πλευράς είναι να ενσωματωθούν στην ελληνική νομοθεσία οι προβλέψεις της κοινοτικής νομοθεσίας και συγκεκριμένα αντί βέτο να προβλέπεται υποχρέωση αιτιολογημένης γνώμης του Ανώτατου Συμβουλίου Απασχόλησης σε αιτήματα ομαδικών απολύσεων, η οποία θα βασίζεται στα οικονομικά στοιχεία της αιτούμενης επιχείρησης.

Εν όψει του EUROGROUP την επόμενη Δευτέρα έχει ξεκινήσει αγώνας δρόμου για τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν, έτσι ώστε να αμβλυνθούν οι πιέσεις για τα υπόλοιπα. Ακόμα και εδώ παρατηρείται, ωστόσο, διάσταση απόψεων με τη Τρόικα στο θέμα των αμυντικών βιομηχανιών. Ειδικότερα, το ελληνικό σχέδιο προβλέπει μεταβατική- δοκιμαστική περίοδο 18 μηνών, όπου θα διατηρήσει και την εξαγωγική της δραστηριότητα, στη διάρκεια της οποίας το προσωπικό θα μειωθεί από τα 900 άτομα, στα 500 και τελικά στα 350, ενώ τα εργοστάσια από 5 θα μειωθούν σε 3 και τελικά σε 2. Εάν μετά από αυτή την περίοδο η επιχείρηση εξακολουθήσει να καταγράφει ζημίες, τότε θα απορροφηθεί από την Εθνική Άμυνα. Ωστόσο, η Τρόικα επιμένει στην απορρόφηση των ΕΑΣ από την Εθνική Άμυνα εδώ και τώρα.

Όσον αφορά στο δημοσιονομικό «κενό», η Τρόικα εγείρει ενστάσεις για την εισπραξιμότητα του νέου Φόρου Ακινήτων, βλέποντας «τρύπα» έως 200 εκατ. ευρώ. Η αίσθηση στο οικονομικό επιτελείο είναι, πάντως, ότι εάν υπάρξει συμφωνία για πλειστηριασμούς και ομαδικές απολύσεις, θα κλείσουν και οι εκκρεμότητες για τον Προϋπολογισμό.

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER