Κόσμος

Άκαρπη η συνάντηση Κέρι – Λαβρόφ για την Ουκρανική κρίση

κερι λαβροφ

Η συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι, και του Ρώσου ομολόγου του, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Ρώμη  αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία, δεν οδήγησε σε συμφωνία. Προηγουμένως οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Εξερχόμενος από τη συνάντηση, ο Λαβρόφ σημείωσε πως έως τώρα δεν υπάρχει καμία συμφωνία για την ουκρανική κρίση. Αναφερόμενος δε στις επιβληθείσες κυρώσεις, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε πως πρόκειται για μία μη εποικοδομητική κίνηση που απλώς προσθέτει πίεση.

Η διπλωματική πίεση αναμένεται να αυξηθεί εντός της ημέρας κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, όπου θα εξετασθεί το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Στις προκαταρκτικές δραστηριότητες της Συνόδου θα παρευρεθεί και ο μεταβατικός Πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιούκ, ο οποίος δεν έχει αναγνωριστεί από τη Μόσχα.

Οι διπλωματικές εξελίξεις της Πέμπτης άρχισαν όταν η νέα ρωσόφιλη κυβέρνηση της Κριμαίας ανακοίνωσε πως επισπεύδει το δημοψήφισμα για ένταξη της χερσονήσου στη Ρωσία, το οποίο και θα λάβει χώρα στις 16 Μαρτίου.

Απαντώντας στην κίνηση των κριμαϊκών Αρχών, ο μεταβατικός Πρωθυπουργός Γιατσενιούκ, διεμήνυσε πως το δημοψήφισμα είναι «παράνομο» και κατέστησε σαφές πως η χερσόνησος «ήταν είναι και θα είναι βασικό κομμάτι της Ουκρανίας». Κατήγγειλε δε εκ νέου την παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία, σημειώνοντας πως πρόκειται για ενέργεια ασύμβατη με τον 21ο αιώνα.

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER