Πολιτική

Ακόμη και με φυλάκιση κινδυνεύουν οι απεργοί που θα αρνηθούν την επίταξη

ΔΕΗ

Μέχρι ποινή τρίμηνης φυλάκισης προβλέπει ο νόμος σχετικά με την επιστράτευση.

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ είναι αντιμέτωποι με αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση που αρνηθούν να παραλάβουν το «φύλλο πορείας».

Η επιστράτευση στηρίζεται στο Νομοθετικό Διάταγμα 17/1974 «Περί Πολιτικής Σχεδιάσεως Εκτάκτου Ανάγκης» το οποίο αναφέρει ότι κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είναι κάθε αιφνίδια κατάσταση που έχει προκληθεί είτε από φυσικά ή άλλα γεγονότα είτε από ανωμαλίες κάθε φύσης και η οποία έχει ως αποτέλεσμα την παρακώλυση και τη διατάραξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας, ενώ συγκεκριμένα το άρθρο 18 επιτρέπει την  πολιτική επιστράτευση του προσωπικού σε περιπτώσεις πολιτικής κινητοποίησης.

Μετά την αποστολή της κλήσης , τα γνωστά φύλλα πορείας, οι εργαζόμενοι μπορούν είτε να τα δεχτούν είτε να τα αρνηθούν, γεγονός που επιφέρει πολλές κυρώσεις. Συγκεκριμένα μετά την άρνηση της κλήσης ο νόμος προβλέπει αυτόφωρο αδίκημα για τους απεργούς και προβλέπεται μέχρι ποινή φυλάκισης τριών μηνών έως και απόλυση.

Οι απεργοί έχουν δικαίωμα να στραφούν στο Συμβούλιο Επικρατείας εναντίων της επίταξης. Το Ν.Δ. 17/1974 εκδόθηκε πριν από την ισχύ του Συντάγματος του 1975 με βάση τις διατάξεις του Συντάγματος του 1952.

 

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa