Παρασκηνιακά

Alert εκπέμπει το…«SilverAlert», που κάποιοι θέλουν να το εξαφανίσουν με το…ζόρι!

Μια ακατανόητη απόφαση που προκαλεί ερωτηματικά – Τι υποστηρίζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τι απαντούν οι υπεύθυνοι του Οργανισμού – Τα παίρνει…όλα το «Χαμόγελο του Παιδιού»!

Μεγάλη απορία έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη καθώς και του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να αλλάξει όλα όσα ξέρουμε μέχρι στιγμής στους Οργανισμούς ανεύρεσης προσώπων που έχουν εξαφανιστεί στη χώρα μας, δείχνοντας παράλληλα αδιαφορία σε ανθρώπους με πολύχρονη προσφορά στην κοινωνία.

Μέχρι και τώρα, στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται δύο μεγάλοι φορείς στην ανεύρεση προσώπων, το «Χαμόγελο του Παιδιού» με το «AmberAlert», που εκπέμπει κοινωνικούς συναγερμούς για ανήλικα παιδιά, και η «Γραμμή Ζωής» με το «SilverAlert», το οποίο αναλαμβάνει τις ηλικίες από 19-60 και από 60 και πάνω.

 

 Γράφει ο Αντώνης Χρυσουλάκης

 

Πώς ξεκίνησε το πρόβλημα

Συγκεκριμένα, όλα όσα προαναφέραμε είναι έτοιμα να αλλάξουν, καθώς το υπουργείο Προστασία του Πολίτη πήρε την απόφαση να «εξαφανίσει» τη«Γραμμή Ζωής» και το «SilverAlert», δίνοντας την αρμοδιότητα των κοινωνικών συναγερμών εξαφάνισης ανθρώπων ηλικίας 19-60 στο «Χαμόγελο του Παιδιού» και στην καινούργια υπηρεσία του, το «MissingAlert».

Η υπηρεσία του «SilverAlert» έμαθε αναπάντεχα μέσα στον Φεβρουάριο και από την εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη ότι το «Χαμόγελο του Παιδιού» υπέγραψε με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη μνημόνιο συνεργασίας για όσες εξαφανίσεις συμβούν σε ενήλικες από 19 έως 60. Σύμφωνα με αυτό το μνημόνιο, το «Χαμόγελο του Παιδιού» αναλαμβάνει εκείνο να εκπέμπει τους γνωστούς σε όλους μας κοινωνικούς συναγερμούς και, σύμφωνα με το υπογεγραμμένο κείμενο, θα γίνεται χρήση του ευρωπαϊκού αριθμού 116000. Αυτό ήταν κάτι το οποίο άφησε τους υπεύθυνους της «Γραμμής Ζωής» με το «στόμα ανοιχτό», καθώς δεν είχε υπάρξει καμία άλλη ενημέρωση επί του θέματος από το υπουργείο. Όπως μας είπαν, αυτό ήταν μια ενέργεια η οποία ήταν σαν να μηδενίζει τα τόσα χρόνια δουλειάς και προσφοράς, όπως και τον μόχθο εργαζόμενων και εθελοντών που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους προκειμένου να σώσουν ζωές.

Όπως μπορεί να καταλάβει κάποιος, αυτό οι υπεύθυνοι δεν θα μπορούσαν να το αφήσουν έτσι και έγινε επικοινωνία με το γραφείο του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Δυστυχώς δεν κατάφεραν να έχουν συνάντηση μαζί του αλλά με συνεργάτη του. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της «Γραμμής Ζωής» και διοικητής του «SilverAlert», Γεράσιμος Κουρούκλης, όπως και ο γνωστός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης, ο οποίος είναι και επίτιμο μέλος της υπηρεσίας «SilverAlert». Από την άλλη μεριά βρισκόταν ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού, κ. Σταμαδιάνος, ο οποίος τους υποδέχτηκε αλλά τελικά δεν ήταν αυτός που θα έδινε λύση.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Κουρούκλη, απέφυγε ο κ. Σταμαδιάνος να δώσει άμεση, ξεκάθαρη και δραστική λύση και στην αρχή δεν γνώριζε (!) ούτε καν ποιο ήταν το «SilverAlert». Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι του Οργανισμού ζήτησαν να μην αλλάξει κάτι στο ήδη υπάρχον καθεστώς και να σταματήσει η συγκεκριμένη συμφωνία με το «Χαμόγελο του Παιδιού». Όπως του εξήγησαν, το μόνο που θα καταφέρει είναι να οδηγήσει στο κλείσιμο ενός Οργανισμού όπως η «Γραμμή Ζωής» που τόσα χρόνια μόνο προσφορά έχει δώσει στην κοινωνία. Σαν μια πρώτη απάντηση, τους είπε για το αν γίνεται να συνυπάρχουν και οι δύο Οργανισμοί ταυτόχρονα, πράγμα το οποίο όμως, σύμφωνα με τον κ. Κουρούκλη, δεν μπορεί να γίνει, διότι στη συνέχεια θα δημιουργηθούν διάφορα προβλήματα ως προς τη διαχείριση των περιστατικών. Ακόμα είναι και το θέμα της εμπειρίας που διαθέτει ο Οργανισμός τόσα χρόνια στο να διαχειρίζεται τις εξαφανίσεις ενηλίκων. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε ότι είναι εύλογο να διερωτάται κάποιος, τι παραπάνω εμπειρία σε υποθέσεις εξαφάνισης ενηλίκων μπορεί να έχει ένας Οργανισμός όπως το «Χαμόγελο του Παιδιού», που διαχειρίζεται κυρίως υποθέσεις με παιδιά και προτιμήθηκε από το υπουργείο και όχι η «Γραμμή Ζωής».

Τελικά η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς ο κ. Σταμαδιάνος να δώσει λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε και τους προέτρεψε, μάλιστα, να καταθέσουν γραπτός τις προτάσεις τους. Αξίζει να σημειώσουμε πως κανένας από τους υπευθύνους της «Γραμμής Ζωής» (σύμφωνα με τους ίδιους), μέχρι και τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχει λάβει καμία απάντηση, ούτε από τον κ. Σταμαδιάνο ούτε από τον κ. Χρυσοχοΐδη.

 

H απάντηση του υπουργείου

Το «Π» επικοινώνησε με το υπουργείο και ρώτησε για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ενημερωθήκαμε ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επέλεξε να υπογράψει το μνημόνιο συνεργασίας με το «Χαμόγελο του παιδιού», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να υπογραφεί κι άλλη συμφωνία με άλλον φορέα για συνεργασία στην ανεύρεση προσώπων.

Όπως μας είπαν χαρακτηριστικά οι αρμόδιοι, αυτό αναφέρεται και μέσα στη συμφωνία με το «ΧτΠ» και υπάρχει ειδική ρήτρα η οποία σημειώνει χαρακτηριστικά ότι το υπουργείο μπορεί να κάνει συνεργασία και με το «SilverAlert». Στη συνέχεια μάς τόνισαν ότι αυτό είχε προταθεί ήδη από τη συνάντηση με τον κ. Σταμαδιάνο.

Τέλος σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι το υπουργείο είναι ανοιχτό σε οποιαδήποτε συνεργασία με όλους τους φορείς, χωρίς να υπάρχει καμία αποκλειστικότητα.

 

Οι ενέργειες της «Γραμμής Ζωής» και του «SilverAlert» μέσω της νομικής οδού

Όπως μας είπαν οι υπεύθυνοι του «SilverAlert», αυτό που προτείνει το υπουργείο δεν γίνεται να εφαρμοστεί γιατί δημιουργούνται νέα προβλήματα τα οποία είναι τα εξής:

  1. Δυσπιστία απέναντι στον Οργανισμό «Γραμμή Ζωής» και στην υπηρεσία «SilverAlert».

Αυτό σημαίνει σύγχυση των αρμοδιοτήτων και των πληροφοριών.

2.Δημιουργείται σύγχυση στους πολίτες καθόσον, σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες των δύο οργανισμών «ΧτΠ» και «Γραμμή Ζωής», όχι μόνο για την ηλικιακή ομάδα των 18-60 ετών αλλά και για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Αρκετοί πολίτες καλούν στην υπηρεσία «SilverAlert» για να δώσουν πληροφορίες για εξαφανισμένα παιδιά.

3.Διαχείριση Ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Στο σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ Υπ.ΠΡΟ.ΠΟ. και του «ΧτΠ» της 21ης Ιανουαρίου 2020, η τελευταία πρόταση λέει: «Η σύσταση του παρόντος συμφώνου δεν συνιστά δέσμευση για τη συνεργασία των συμβαλλομένων με άλλους φορείς ακόμα και για τα ίδια θέματα». Αυτό σημαίνει ότι η πληροφόρηση με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, που μέχρι σήμερα διέθετε ένας φορέας αναζητήσεων, τώρα θα μοιράζεται σε δύο και αύριο ίσως σε περισσότερους, με αποτέλεσμα σε κάθε πολλαπλασιασμό να διακινδυνεύει η ασφάλειά τους αλλά και η ανάληψη ευθυνών σε περιπτώσεις διαρροής.

  1. Σύγχυση στους αστυνομικούς που διαχειρίζονται περιστατικό εξαφάνισης ενηλίκου.

Δημιουργείται σύγχυση στα αστυνομικά όργανα όταν πρέπει να κατευθύνουν έναν απελπισμένο πολίτη σε οργανισμό ενεργοποίησης κοινωνικού συναγερμού.

5.Ανεξέλεγκτοι κίνδυνοι

Ανοίγουν οι ορέξεις του κάθε ματαιόδοξου να δημιουργήσει κι αυτός μια υπηρεσία αναζήτησης εξαφανισμένων ατόμων, με αποτέλεσμα το σοβαρό κομμάτι των εξαφανίσεων και της διαχείρισης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων να κινδυνεύει να είναι άγρα για πώληση ειδήσεων σε κανάλια ή εφημερίδες με σκοπό όφελος.

Οι υπεύθυνοι εύλογα ρωτούν πώς γίνεται τόσα χρόνια πραγματικής υπηρεσίας στην κοινωνία και άψογης συνεργασίας με τις Αρχές, ξαφνικά να εντοπίζεται κάποιο κενό στο έργο τους και να χρειάζεται ένας άλλος οργανισμός να ασχοληθεί αποκλειστικά με το θέμα και μάλιστα με ειδική συμφωνία με το υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ., χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση. Οι εξαφανίσεις ενηλίκων ατόμων από 19-60 πραγματώνονται και καλύπτονται πλήρως από την υπηρεσία του «SilverAlert». Παρ’ όλα αυτά όμως, οι άνθρωποι του διοικητικού συμβουλίου της «Γραμμής Ζωής» είναι αποφασισμένοι να μην το βάλουν κάτω και έχουν ξεκινήσει ήδη όλες τις νομικές ενέργειες που θα τους εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους και θα τους επιτρέψουν να κρατήσουν, όπως αναφέρουν, την αξιοπρέπειά τους για τον αγώνα τόσων χρόνων.

Συγκεκριμένα, στις 4 Ιουνίου απέστειλαν εξώδικες διαμαρτυρίες με παραλήπτες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Παράλληλα απέστειλαν και μια εξώδικη καταγγελία στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, επειδή η γραμμή «MissingAlert» χρησιμοποιεί την ευρωπαϊκή γραμμή 116000 για αναζήτηση ενηλίκων ενώ, αυτή προορίζεται αποκλειστικά για την αναζήτηση εξαφανισμένων παιδιών. Τέλος, μας ενημέρωσαν ότι άμεσα θα προχωρήσουν και στις μηνυτήριες αναφορές.

 

Μέσα σε όλα αυτά ο Οργανισμός βρήκε έναν σύμμαχο, που δεν είναι άλλος από την Εισαγγελία του Άρειου Πάγου, η οποία συνέχισε να τον στηρίζει και να αναγνωρίζει την προσφορά του στη φροντίδα των συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε ανάγκη. Με πρόσφατο έγγραφό του με υπ. αριθμ. 1703/26-2-2020, ο αντιεισαγγελέας, Δημήτριος Δασούλας, καλεί όλους τους εισαγγελείς Εφετών της χώρας, καθώς επίσης και τους εισαγγελείς Πρωτοδικών της Περιφέρειάς τους, να συνεχίζουν να υποστηρίζουν την υπηρεσία «SilverAlert», σε ό,τι έχει να κάνει με αναζήτηση ενηλίκων ηλικίας 19-60 ετών που έχουν εξαφανισθεί ακούσια. Τέλος ο κ. Κουρούκλης μάς έκανε ξεκάθαρο ότι ο οργανισμός είναι αποφασισμένος να μην το αφήσει αυτό να περάσει και θα δώσει μάχη μέχρι το τέλος, ώστε να αντισταθεί σε κάτι που θίγει την υπόσταση και την προσωπικότητα όλων των εργαζομένων και των εθελοντών της «Γραμμής Ζωής».

 

Ποιο είναι το έργο τους

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να παραθέσουμε τα στοιχεία της δουλειάς των ανθρώπων του «SilverAlert» και της «Γραμμής Ζωής», οι οποίοι από το 2011 μέχρι και σήμερα έχουν επιτελέσει ένα γιγαντιαίο έργο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχώρησαν στο «Π», από τον Μάιο του 2011 μέχρι σήμερα, οι άνθρωποι της γραμμής του «SilverAlert» έχουν διαχειρισθεί 1.575 υποθέσεις εξαφάνισης ατόμων ηλικίας 19 ετών και άνω. Συγκεκριμένα, 1.300 άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και επιπλέον 275 άτομα ηλικίας 19-59 ετών. Το 93,41 % των ατόμων που δηλώθηκε η εξαφάνισή τους στην υπηρεσία «SilverAlert» βρέθηκαν.

Το 78,65 % των ατόμων που δηλώθηκε η εξαφάνισή τους στην υπηρεσία «SilverAlert» βρέθηκαν σώοι και επέστρεψαν στους δικούς τους. Παράλληλα έχουν αναζητήσει το περιβάλλον 158 αμνημόνων ατόμων, τα οποία εντοπίσθηκαν περιπλανώμενα εντός Ελλάδος. Επιπλέον έχουν εντοπίσει το περιβάλλον 8 αμνημόνων Ελλήνων που βρέθηκαν περιπλανώμενοι σε χώρες της Ευρώπης. Τα περιστατικά και τον επαναπατρισμό τους τα διαχειρίστηκαν σε συνεργασία με τις αρχές κάθε κράτους. Στατιστικά 100% των ηλικιωμένων που εντοπίσθηκαν αμνήμονες και περιπλανώμενοι βρήκαν ανακούφιση σε οικείο περιβάλλον. Συγκεκριμένα, 149 επέστρεψαν στο συγγενικό τους περιβάλλον και 9 φρόντισαν να γίνουν μόνιμοι τρόφιμοι Δημόσιας Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων ή μονάδας ψυχικών παθήσεων.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» το Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa