Πολιτισμός

Αμάλ Αλαμουντίν: «Ή τώρα ή ποτέ» για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Αμάλ Αλαμουντίν

«Πρέπει να προχωρήσετε νομικά αν δεν το κάνετε στο προσεχές μέλλον, η ευκαιρία μπορεί να χαθεί ή τώρα ή ποτέ… H ώρα (της διεκδίκησης) έχει έρθει…» τόνισαν στο απόρρητο νομικό σημείωμα τους οι  τρεις δικηγόροι του Λονδίνου, Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ, Τζέφρι Ρόμπερτσον και Νόρμαν Πάλμερ σχετικά με τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Στο σημείωμα που δημοσίευσε η «Καθημερινή της Κυριακής», έχουν δοθεί επίσης οι πρώτες απαντήσεις σε τρία βασικά ερωτήματα μιας ενδεχόμενης προσφυγής, δηλαδή: «Σε ποιο δικαστήριο, με τι κόστος αλλά και με τι προοπτικές επιτυχίας».

Στις δέκα σελίδες του σημειώματος, ουσιαστικά έχει πέντε προσεγγίσεις: τη προσφυγή σε δικαστήριο στην Ελλάδα, στη Βρετανία, στις ΗΠΑ, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο. Ωστόσο μόνο η προσφυγή στις ΗΠΑ δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες πλέον.

Σε κάθε μία από αυτές τις προσεγγίσεις τίθενται σε ανάλυση «τα συν και τα πλην», το κόστος αλλά και η πορεία άλλων υποθέσεων που μπορούν έστω σε κάποιο βαθμό να χρησιμοποιηθούν ως δεδικασμένο για τη διεκδίκηση των Μαρμάρων.

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa