Πολιτική

Αναδιάρθρωση ΔΕΚΟ και κατάργηση υψηλών συντάξεων προανήγγειλε ο Στουρνάρας

Γιάννης Στουρνάρας

Μέσω αναδιαρθρώσεων δημοσίων επιχειρήσεων και της στοχευμένης κατάργησης προνομιακών συνταξιοδοτικών καθεστώτων θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό των επόμενων χρόνων, σύμφωνα με προαναγγελία του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Συγκεκριμένα, προωθούνται περικοπές στις συντάξεις χιλιάδων ασφαλισμένων στα λεγόμενα «ευγενή» Ταμεία των ΔΕΚΟ, των τραπεζών και του πρώην ΤΕΒΕ.

Τις νέες παρεμβάσεις προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, λέγοντας πως «υπάρχουν περιθώρια στοχευμένων περικοπών σε δαπάνες, με την κατάργηση κοστοβόρων εξαιρέσεων στο ασφαλιστικό σύστημα από τους γενικούς κανόνες, ή εξαιρέσεων που δεν είναι κοινωνικά δίκαιες και χωρίζουν τους πολίτες σε πατρικίους και πληβείους».

Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να δώσει σήμερα σε ομιλία του για το Ασφαλιστικό στη Βουλή, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές στα ασφαλιστικά Ταμεία θα γίνουν πάνω σε διατάξεις του Νόμου 3655/2008 (γνωστού ως νόμου Πετραλιά) σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει να μειωθούν οι εισφορές στα λεγόμενα πρώην «ευγενή» Ταμεία σταδιακά ως το 2022. Επιπλέον, το Μνημόνιο ορίζει ότι ως το τέλος του 2013 θα πρέπει να έχουν προσαρμοστεί αντίστοιχα και οι παροχές των ασφαλιστικών Ταμείων ώστε η εφαρμογή της μείωσης των εισφορών να γίνει με τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο. Έτσι λοιπόν, εξετάζονται τουλάχιστον τρία «διαρθρωτικά» μέτρα όπως:

1. Η μείωση των συντάξεων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες σε συνδυασμό με τη μείωση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες των εισφορών από το νέο έτος. Το μέτρο θα θίξει παλαιούς ασφαλισμένους που θα συνταξιοδοτηθούν από το 2014 και μετά, επηρεάζοντας περισσότερο όσους συνταξιοδοτούνται αργότερα.

2. Κατάργηση του μπόνους των 220 ευρώ στις συντάξεις του ΤΕΒΕ. Η μείωση κυμαίνεται από 35% έως 57%, για την κατώτατη σύνταξη (με ασφάλιση 15 ετών, με τις διατάξεις ΤΕΒΕ είναι 768,04 ευρώ, δηλαδή 548,04 ευρώ + το μπόνους των 220 ευρώ, ενώ με τις διατάξεις του ΟΑΕΕ 488,65 ευρώ, διαφορά 279,39 ευρώ και σε ποσοστό +57,15%). Ανοικτό όμως παραμένει και το ενδεχόμενο ασφάλισης στον ΟΑΕΕ όσων εξαιρούνται και ασφαλίζονται είτε στον ΟΓΑ είτε στο ΙΚΑ.

3. Η επιβολή ενιαίων εισφορών και παροχών στα ενοποιημένα, διοικητικά, Ταμεία κύριας ασφάλισης με κατάργηση των έως και 90 διαφορετικών κωδικών ασφάλισης.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την «Καθημερινή», πηγές της Κομισιόν εκφράζουν τη δυσφορία τους για τις δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων σε σχέση με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας πως ούτε η τρόικα ζήτησε οριζόντια μέτρα.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, κοινοτικές πηγές επέμειναν ότι το 2014 απαιτούνται μέτρα 1 έως 2 δισεκατομμύρια ευρώ, με στοχευμένες παρεμβάσεις στο σκέλος των δαπανών (π.χ. αμυντικός προϋπολογισμός) ή διαρθρωτικές παρεμβάσεις όπως κλείσιμο ζημιογόνων επιχειρήσεων.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa