Κοινωνία

Ανασκαφή στο Λουτράκι φέρνει στο φως ρωμαϊκή έπαυλη

λουτρακι ανασκαφες

Αρχαιολογικές ανασκαφές στη περιοχή  Κατουνίστρα Λουτρακίου, έφερε στο φως μια πολυτελή  ρωμαϊκή έπαυλη και λουτρικό συγκρότημα μεγάλων διαστάσεων, με τα ευρήματα να μαρτυρούν την σπουδαιότητα της περιοχής  κατά την αρχαιότητα και την ανάπτυξη του  θερμαλισμού που υπήρξε.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους η ρωμαϊκή έπαυλη ήταν σε χρήση μέχρι και τον  6ο μ.Χ. αιώνα και μάλιστα η περιοχή του Ισθμού κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες παρουσίασε μεγάλη ανάπτυξη ειδικότερα στο εμπόριο και οι ανασκαφές δίνουν σοβαρές ενδείξεις για τη σημασία της περιοχής.

Θεωρείται, λόγω της επιφάνειάς του, ότι το λουτρικό συγκρότημα δεν ανήκε αποκλειστικά στην έπαυλη, αλλά χρησιμοποιείτο ευρύτερα, γεγονός που καταδεικνύει την ανάπτυξη του θερμαλισμού στην περιοχή του Ισθμού – Λουτρακίου, από τα αρχαία χρόνια.

Η έπαυλη αυτή μαζί με τα παλαιότερα ευρήματα -όπως λείψανα ναού κλασικής εποχής- ίσως του Ασκληπιού στο σχέδιο πόλεως Λουτρακίου, που αποκαλύφθηκε περίπου το 1920 και άλλα αρχιτεκτονικά μέλη που βρέθηκαν κοντά στο κέντρο του Λουτρακίου, προσφέρουν σοβαρές ενδείξεις για την ύπαρξη του Λουτρακίου, ίσως ως αυτοτελούς οικισμού και στους κλασικούς χρόνους, πέρα από την αναφορά της πόλεως στους ρωμαϊκούς χρόνους, ως «Θέρμαι».

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν στη διάρκεια εκδήλωσης, με αφορμή τη λήξη της ανασκαφικής περιόδου 2013 στην περιοχή. Στόχος είναι μετά την ολοκλήρωση της ανασκαφής να δημιουργηθεί ένας ανοιχτός επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος.

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER