Αθλητικά Σε πρώτο πλάνο

Αποκλειστικό: Ανοίγει ξανά ο φάκελος με τα «στημένα»

Ένας ογκώδης φάκελος για κρούσματα διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας και εκκρεμεί προς χρέωση σε συγκεκριμένο εισαγγελικό λειτουργό –πιθανότατα θα ανατεθεί στον αναπληρωτή αθλητικό εισαγγελέα, Ιωάννη Παναγόπουλο–, προκειμένου να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση.

Πρόκειται για την υπόθεση η οποία είναι γνωστή ως «Κoriopolis 2», που αφορά «στημένους» αγώνες και παράνομο στοιχηματισμό στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η εν λόγω υπόθεση είναι σχετική με δύο δίκες με συναφές περιεχόμενο, που εκδικάζονται αυτήν τη χρονική περίοδο στο Εφετείο της Αθήνας: Το «Κoriopolis 1» με 85 κατηγορουμένους, οι οποίοι κάθονται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, και το «μικρό Κoriopolis», που εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό στο Πενταμελές Εφετείο.

Και νέα πρόσωπα

Η διερεύνηση του φακέλου «Κoriopolis 2»αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η εξέλιξη της προκαταρκτικής εξέτασης είναι πιθανό να ανατρέψει τα έως τώρα δεδομένα στο σκάνδαλο των «στημένων» αγώνων,είτε εμπλέκοντας πρόσωπα που δεν είχαν ποτέ κατηγορηθεί στην υπόθεση είτε στέλνοντας στο εδώλιο πρώην κατηγορουμένους που είχαν απαλλαγεί διά βουλεύματος για το «Koriopolis1», που εκδικάζεται στο ακροατήριο.

Τον Ιούλιο του 2015, το Συμβούλιο Εφετών Αθήνας με βούλευμά του παρέπεμψε σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας 85 άτομα για σοβαρές κατηγορίες, σχετικές με το σκάνδαλο «Koriopolis 1», και απάλλαξε από κάθε κατηγορία άλλα 53 άτομα, ανάμεσά τους και τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη.

Στη δικογραφία του «Κoriopolis 1», περιλαμβάνονται 83 CD με 39.000 συνομιλίες, μέρος των οποίων απομαγνητοφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της δικαστικής έρευνας από το 2010 έως το 2014.

Περίπου έναν χρόνο μετά την έκδοση του βουλεύματος και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2016, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, με εντολή του προς τον τότε αναπληρωτή αθλητικό εισαγγελέα της Αθήνας, Γιώργο Λαΐνη, ζήτησε να παραγγείλει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης (έρευνας) για το λεγόμενο «Κoriopolis 2».

Αφορμή για την ενέργεια του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού αποτέλεσαν εκατοντάδες συνομιλίες του 2011, που για άγνωστο λόγο δεν είχαν απομαγνητοφωνηθεί στο πλαίσιο των ανακρίσεων για την υπόθεση των «στημένων» αγώνων και οι οποίες απομαγνητοφωνήθηκαν πέντε χρόνια μετά.

Αυτές οι συνομιλίες, που εμπλέκουν σύμφωνα με πληροφορίες πολλά πρόσωπα και μάλιστα «βαριά» ονόματα από τον χώρο του ποδοσφαίρου και δεν λήφθηκαν υπόψη για την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος για το «Κoriopolis», αποτέλεσαν για τον κ. Πλιώτα νέα στοιχεία για την υπόθεση, βάσει των οποίων ζήτησε εκ νέου «άνοιγμα» του φακέλου με τα «στημένα» παιχνίδια.

Η έρευνα, σύμφωνα με την εντολή του κ. Πλιώτα,θα αφορά τα 53 πρόσωπα τα οποία απαλλάχθηκαν με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών,καθώς και άλλα που δεν είχαν κατηγορηθεί και προκύπτει κάποιου είδους εμπλοκή τους στην υπόθεση.

Μετ’ εμποδίων το «Κoriopolis 1»

Και ενώ η παραγγελία για προκαταρκτική εξέταση εκκρεμεί προς χρέωση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, στις 31 Οκτωβρίου 2016 ξεκίνησε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η δίκη για το «Κoriopolis 1».

Στο εδώλιο έχουν παραπεμφθεί 85 κατηγορούμενοι, παράγοντες του ποδοσφαίρου, προπονητές, ποδοσφαιριστές, μπούκερ. Αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση αδικήματα όπως συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ηθική αυτουργία σε απάτη, συμμετοχή σε παράνομο στοίχημα, ηθική αυτουργία σε παράνομο στοίχημα, δωροδοκία-δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος, εκβίαση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα» βρόμικου χρήματος), παράνομη οπλοκατοχή κ.ά.

Μεταξύ των κατηγορουμένων περιλαμβάνονται οι Αχιλλέας Μπέος, Γιώργος Τσακογιάννης,Βασίλειος Καρακούλιας, Ανδρέας Δημόπουλος, Δημήτριος Ζαβαντιάς, Ιωάννης Παπαδόπουλος, Βασίλειος Γεωρτσιάκος, Αθανάσιος Ντότσης,Νικόλαος Χάλκος, Μιχαήλ Νικολόπουλος κ.ά.

Η δίκη,που διεξάγεται μετ’ εμποδίων, λόγω του γνωστού προβλήματος της έλλειψης δικαστικών αιθουσών, αναμένεται να διαρκέσει πολλούς μήνες. Μάλιστα, νομικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για παραγραφή των αδικημάτων σε βαθμό πλημμελήματος, που φέρονται να διαπράχθηκαν την περίοδο 2008-2011.

Οι μάρτυρες κατηγορητηρίου είναι 65 και ανάμεσά τους περιλαμβάνονται οι Β.Μαρινάκης, Ν. Πατέρας, Σ.Πιλάβιος, Γ. Σπανός, Θ.Κανελόπουλος, Γ.Κύζας, Στ. Μάνταλος, Αθ. Γιάχος, Δ.Σαραϊδάρης, Β.Παμπορίδης, Απ.Αμπάρκιολης, Γ. Δαλούκας, Γ. Τουμπακάρης, Ν.Γεωργαράκος, Κ. Πηλαδάκης, Β. Μητρόπουλος και Γ.Καϋμενάκης.

Το δικαστήριο έχει διακόψει για τις 17 Νοεμβρίου, οπότε και θα αποφανθεί αν θα γίνει δεκτή η δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής από το ελληνικό Δημόσιο, που ζητά χρηματική ικανοποίηση ύψους 1 εκατ. ευρώ από τους Μπέο και Τσακογιάννη, 500.000 ευρώ από 21 κατηγορουμένους και 300.000 ευρώ από τους υπόλοιπους κατηγορουμένους.

Με αργούς ρυθμούς το «μικρό Κoriopolis»

Στο μεταξύ, με πολύ αργούς ρυθμούς διεξάγεται στο Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας η δίκη σε δεύτερο βαθμό τεσσάρων ατόμων που είχαν καταδικαστεί πρωτοδίκως για την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο με τους «στημένους» αγώνες το 2011. Κατηγορούμενοι είναι οι Θωμάς Μητρόπουλος, Κωνσταντίνος Ριαβόγλου, Διονύσης Κωτούλας και Περικλής Αμανατίδης, στους οποίους το δικαστήριο του πρώτου βαθμού είχε επιβάλει ποινές φυλάκισης από 2 έως 4,5 έτη για δωροδοκία.

Κατά την κρίση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, οι κατηγορούμενοι χειραγώγησαν τους αγώνες Καβάλα-Αγροτικός Αστέρας 4-1 (14/3/2009), Ηλυσιακός-Εθνικός 3-2 (6/4/2009), Ηλυσιακός-Αγροτικός Αστέρας 3-2 (27/4/2009), Αναγέννηση Καρδίτσας-Καβάλα 3-0 (4/5/2009), Ολυμπιακός Βόλου-Ηλυσιακός 0-1 (4/5/2009) και Αγροτικός Αστέρας-Καβάλα 0-3 (28/10/2009).

Αν και η δίκη έχει ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2015, έχουν πραγματοποιηθεί μόνο έξι συνεδριάσεις του δικαστηρίου. Μία από τις βασικές αιτίες για την καθυστέρηση στην πρόοδο της ακροαματικής διαδικασίας είναι η απροθυμία των μαρτύρων να παρουσιαστούν στο ακροατήριο. Η εισαγγελέας της έδρας, Βιργινία Σακελλαροπούλου, έχει ζητήσει να διαταχθεί η βίαιη προσαγωγή μαρτύρων, μεταξύ των οποίων είναι οι Σοφοκλής Πιλάβιος, Νικόλας Πατέρας κ.ά.

Η υπόθεση αυτή είχε διαχωριστεί από τη μεγάλη δικογραφία και είχε προωθηθεί ταχύτερα στο ακροατήριο –η πρωτοβάθμια δίκη είχε ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2013–, καθώς έληγε το 18μηνο της προσωρινής κράτησης του Μάκη Ψωμιάδη, ο οποίος έχει αποβιώσει.

της Δέσποινας Μπρούσαλη 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 21/11

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa