Κοινωνία

Αντιδράσεις από τους φροντιστές για την αύξηση του ΦΠΑ

Εκπαιδευτικοί

Ανήσυχοι δηλώνουν οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, από την επικείμενη αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ στα δίδακτρα.

Συγκεκριμένα ο φόρος θα πάει στο 23%, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος, να μιλά για ένα μέτρο που είναι «κοινωνικά άδικο», το οποίο χαρακτηρίζει ως μέτρο «αμφιβόλου εισπρακτικού αποτελέσματος» που έπιασε στον ύπνο τον κλάδο τους.

Αντιδράσεις παρατηρούνται και στα κέντρα ξένων γλωσσών για την επιβολή του νέου φόρου, που από το 0% που ήταν ο συντελεστής, ανέβηκε κατακόρυφα στο 23%. «Το μέτρο αυτό μας αποτελειώνει», τόνισε εκπρόσωπος από τον Πανελλήνιο σύνδεσμο καθηγητών ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων γλωσσών. Από την εξελεγκτική επιτροπή του ταμείου αρωγής της Europalso, ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Μας υποχρεώνουν να γίνουμε καταναγκαστικοί εισπράκτορες του κράτους».

Η οικονομική επιβάρυνση φαίνεται ότι θα μεταφερθεί στους γονείς. «Δεν είναι δυνατόν οι ιδιοκτήτες να απορροφήσουν το ΦΠΑ» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος, προσθέτοντας ότι τα περισσότερα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης είναι μικρά και αυτή η οικονομική επιβάρυνση θα αναγκάσει πολλούς ιδιοκτήτες να βάλουν λουκέτο.

«Τόσα χρόνια αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των νοικοκυριών ελπίζοντας απλά να επιβιώσουμε και να επιμεριστούμε το πρόβλημα των γονέων», ανέφεραν από τον Πανελλήνιο σύνδεσμο καθηγητών ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων γλωσσών, προσθέτοντας πως τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής ύφεσης, έχουν μειωθεί οι μισθοί των καθηγητών.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος ανέφερε πως είναι διατεθειμένοι να προσφύγουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εξέφρασε την ενόχληση του πως από την επιβολή ΦΠΑ 23% εξαιρούνται τα ιδιωτικά σχολεία και τα οικοδιδασκαλεία. Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα να μην περάσει το μέτρο και «έστω την τελευταία στιγμή, να βρεθεί ένα ισοδύναμο».

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER