Κόσμος

Αντιδράσεις του Αρχιεπισκόπου Αμερικής για την Αγία Σοφία

Αγία Σοφιά

Σοβαρές ανησυχίες εξέφρασε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος «για τις πρόσφατες αναφορές ορισμένων Τούρκων αξιωματούχων σχετικά με την πρόθεση να μετατρέψουν την Αγία Σοφία από μουσείο σε εν ενεργεία μουσουλμανικό τέμενος», όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

«Ένα τέτοιο βήμα θα μπορούσε να εκληφθεί ως έκφραση μιας εντονοποιημένης κρατικής τακτικής εξισλαμισμού που προκαλεί την εξάλειψη της δισχιλιετούς παρουσίας του Χριστιανισμού από τα εδάφη της προελεύσεως του».

Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται ότι ο Προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική δήλωσε ότι «τη σημασία της Αγίας Σοφίας, ως θρησκευτικού χώρου και ως παγκοσμίως αναγνωρισμένου συμβόλου διαπολιτισμικού σεβασμού και ιερού κάλλους, αντανακλά ο χαρακτηρισμός της Αγίας Σοφίας από την UNESCO το 1985 ως χώρου και μνημείου παγκοσμίου κληρονομιάς».

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι «αν συμβεί οποιαδήποτε αλλαγή που να μεταβάλει την παρούσα χρήση της Αγίας Σοφίας ως μουσείου, τότε η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να επιτρέψει να λειτουργήσει η Αγία Σοφία όπως αρχικά προορίζονταν και όπως λειτούργησε για σχεδόν χίλια χρόνια, ως χριστιανικός ναός και όχι ως τέμενος».

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER