Κοινωνία

Απίστευτες ιστορίες απο το Ελληνικό Δημόσιο με ποινές «χάδια»

Λέανδρος Ρακιντζής

Μεγάλο αριθμό περιπτώσεων διαφθοράς έφερε στο φως η έρευνα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης(ΓΕΕΔΔ) Λέανδρου Ρακιντζή, με τους δήμους και τις πολεοδομίες να βρίσκονται σταθερά στην πρώτη θέση των παρανομούντων. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος», το 2013 εξετάστηκαν 1519 υποθέσεις. Τις επόμενες μέρες ο ΓΕΕΔΔ αναμένεται να καταθέσει την Έκθεση Πεπραγμένων στον Πρόεδρο της Βουλής και στον Πρωθυπουργό.

Το 37% των υποθέσεων διαφθοράς που έλεγξε ο κ.Ρακιντζής πραγματοποιήθηκαν σε δήμους, το 18,6% σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες και το 13,2% των υποθέσεων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου(ΝΠΙΔ).

Τις πρωτιές έχουν η Περιφέρεια Αττικής που έρχεται πρώτη (37,2%) στις υποθέσεις των δήμων που ελέγχθηκαν, όμως σε αναλογία αριθμού υποθέσεων ανά 100.000 κατοίκους τα πρωτεία καταλαμβάνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (25,2%) και ακολουθεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (18,1%). Η οικονομική διαχείριση αποτέλεσε το βασικό περιεχόμενο των περισσότερων υποθέσεων (41,8% του συνόλου), με τα πολεοδομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα να ακολουθούν (13% συνολικά).

Με την επαναφορά της ένστασης του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης σε αποφάσεις πρωτοβάθμιων πειθαρχικών οργάνων που κρίνονται επιεικείς, ο κ. Ρακιντζής «επέστρεψε» στα αρμόδια όργανα για επανέλεγχο λόγω απόδοσης μικρών ποινών σε σχέση με τα αδικήματα συνολικά 96 υποθέσεις. Το 66,7% των περιπτώσεων αφορούσε επιβολή μικρής ποινής σε σχέση με το αδίκημα, το 21,9% τη μη αξιοποίηση των αποδείξεων για την παρατυπία των υπαλλήλων και το 5,2% τη μη εφαρμογή του νόμου από την πλευρά των πειθαρχικών συμβουλίων.

Χαρακτηριστικές είναι οι ενστάσεις του Γενικού Επιθεωρητή στις αποφάσεις πειθαρχικών οργάνων για τις υποθέσεις:

– Το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο των Ιατροδικαστών εξέτασε υπόθεση ιατροδικαστή η οποία είχε άδεια από το υπ. Δικαιοσύνης να πραγματοποιεί ταριχεύσεις θανόντων ως ιδιώτης. Η συγκεκριμένη ιατροδικαστής βεβαίωσε ταρίχευση πτώματος την περίοδο που βρισκόταν σε νοσοκομείο μετά από επέμβαση και έχοντας άδεια 79 ημερών. Επί 4 χρόνια χρησιμοποιούσε τη σφραγίδα της υπηρεσίας για να εργάζεται ως ιδιώτης χωρίς να έχει σχετική άδεια. Το πειθαρχικό συμβούλιο τής επέβαλε… πρόστιμο ίσο με τις αποδοχές 15 ημερών!

Υπάλληλος του ΝΑΤ έφτιαχνε πλαστά πιστοποιητικά θαλάσσιας υπηρεσίας σε πλοία με ξένη σημαία για ναυτικούς έναντι αμοιβής, προκειμένου να εξαγοράσουν χρόνο για να βγουν στη σύνταξη. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο Υπαλλήλων ΝΑΤ επέβαλε ποινή προσωρινής παύσης 12 μηνών στον υπάλληλο.

– Υπάλληλος σε περιφέρεια απουσίαζε από τα καθήκοντά του αδικαιολόγητα για 52 εργάσιμες ημέρες σε διάστημα ενός έτους. Το αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο επέβαλε ποινή προσωρινής παύσης τριών μηνών. Αντίστοιχες περιπτώσεις επισείουν ακόμα και την ποινή της απόλυσης.

Υπάλληλος του ΟΓΑ εξέδιδε έναντι αμοιβής πλαστές βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας σε υπηκόους τρίτων χωρών, χωρίς αυτοί να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ασφαλίσεων. Του επιβλήθηκε ποινή προστίμου μόνο 40 ημερών.

Δεν υπέβαλαν «πόθεν έσχες» 58 υπόχρεοι

Από τον έλεγχο των πόθεν έσχες διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν υποβάλει 58 υπόχρεοι, μεταξύ των οποίων 6 μέλη του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, 2 μέλη του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, ένας επιθεωρητής Yγείας και 2 επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Επισης δεν υπέβαλαν πόθεν έσχες 16 υπάλληλοι Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών και 3 υπάλληλοι του ΣΔΟΕ.

Διώξεις σε 1.093 δημόσιους υπαλλήλους

Ασκήθηκαν συνολικά ποινικές διώξεις σε 1.093 δημοσίους υπαλλήλους για σοβαρά αδικήματα και υπήρξαν 52 καταδικαστικές αποφάσεις.

Δεν παρέλαβαν το έργο

Με εντολή του ΓΕΕΔΔ οι επιθεωρητές Δημοσίων Έργων διερεύνησαν υπόθεση που αφορούσε την παραλαβή έργου κατασκευής και εξοπλισμού 21 περιφερειακών ιατρείων από τη ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ. Με τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η επιτροπή παραλαβής δεν παραβρέθηκε στον τόπο του έργου. Σύμφωνα με το πόρισμα συντάχθηκε παράνομα το πρωτόκολλο παραλαβής ενώ διαπιστώθηκε ότι η καθυστέρηση του έργου οδήγησε στη διακοπή της χρηματοδότησης από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Παράνομες ηλεκτροδοτήσεις

Έπειτα από αίτημα του ΓΕΕΔΔ πραγματοποιήθηκε δειγματοληπτικός έλεγχος από τη ΔΕΗ για τη χορήγηση μειωμένου αγροτικού τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος. Από τον έλεγχο της ΔΕΗ στην Αττική σε 109 περιπτώσεις αποδείχτηκε ότι το 54,12% των συνδέσεων αφορούσε παράνομη παροχή ρεύματος σε πολυτελείς κατοικίες και εμπορικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούσαν το μειωμένο τιμολόγιο προκαλώντας ζημιά εκατομμυρίων ευρώ στη ΔΕΗ.

Κύκλωμα στον ΟΠΑΔ

Ύστερα από έλεγχο στον ΟΠΑΔ διαπιστώθηκε η ύπαρξη κυκλώματος στον οργανισμό. Εκδίδονταν παραπεμπτικά για νοσηλεία στο εξωτερικό χωρίς εξέταση των περιστατικών, ακόμα και μετά από πιέσεις πολιτικών προσώπων. Στο κύκλωμα συμμετείχαν και ιδιώτες οι οποίοι διαφήμιζαν τις υπηρεσίες τους μέσω Διαδικτύου.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa