Κοινωνία

Απόφαση «βόμβα»… καταργεί τον Ρακιντζή!

Λέανδρος Ρακιντζής

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τινάζει στον αέρα τους ελέγχους και τα πορίσματα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, μετά το 2009.

Ειδικότερα, το Γ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με απόφασή του στις 31 Δεκεμβρίου, έκρινε ότι η θητεία του κ. Ρακιντζή έχει λήξει από το 2009 και σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό σημαίνει ότι είναι υπό αμφισβήτηση οι διοικητικές πράξεις που έκτοτε φέρουν την υπογραφή του.

Αυτό σημαίνει ότι 1.100 διοικητικές πράξεις, με υπογραφή Ρακιντζή, μπορούν να καταστούν άκυρες εφόσον οι θιγόμενοι προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και δικαιωθούν.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη γίνεται προσπάθεια να έρθει η σχετική υπόθεση στην Ολομέλεια του ΣτΕ, προκειμένου να «γλιτώσουν» κάποιες από τις πράξεις αυτές, οι οποίες παύουν να έχουν ισχύ.

Να σημειωθεί ότι ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης έχει χειριστεί και αποκαλύψει μεγάλες υποθέσεις που αφορούσαν το δημόσιο συμφέρον.

Ποιος είναι ο Λέανδρος Ρακιντζής

Το Σεπτέµβριο του 2004 ανέλαβε Γενικός Επιθεωρητής ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, ένα µονοπρόσωπο όργανο της ∆ιοίκησης µε πλήρη λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία, ο θεσµός ήταν νεοσύστατος και στο στάδιο της οργάνωσής του και η θητεία του έχει λήξει από τις 14 Σεπτεμβρίου του 2009.

Σύμφωνα με το νόμο 3074/2002 ο Γενικός Επιθεωρητής ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης επιλέγεται από το υπουργικό συμβούλιο μετά από εισήγηση του υπουργού Εσωτερικών με 5ετή θητεία. Διορίζεται και παύεται με Προεδρικά Διατάγματα.

Με δικές του εισηγήσεις ψηφίσθηκαν οι ενισχύοντες το θεσµό διατάξεις, ώστε σήµερα να αποτελεί ένα καταξιωµένο θεσµό κατά της διαφθοράς και κακοδιοίκησης µε ειδικότερη αποστολή την εποπτεία, τον συντονισµό και την αξιολόγηση των Σωµάτων και Υπηρεσιών Ελέγχου και Επιθεώρησης.

Κατά τη διάρκεια της µέχρι τώρα θητείας του δεκαπλασιάστηκε ο όγκος των υποθέσεων που χειρίζεται ο Γενικός Επιθεωρητής ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, όπως προκύπτει από τις εκθέσεις πεπραγµένων που παρουσιάζει κάθε έτος, ενώ ενισχύθηκε η πειθαρχική του δικαιοδοσία και ανέλαβε τον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) σηµαντικών κατηγοριών δηµόσιων λειτουργών.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa