Κοινωνία

Αποκλειστικό θέμα στο paraskhnio: Το μακρύ ταξίδι των προσφύγων από την πλατεία Βικτωρίας στην Ιταλία (ΦΩΤΟ)

Του Χρήστου Παραλόπουλου

Δεν έχει τέλος το μαρτύριο των προσφύγων στην πλατεία Βικτωρίας,  όπου εκατοντάδες ψυχές ψάχνουν ένα προσωρινό καταφύγιο πριν ξεκινήσουν το μακρινό τους ταξίδι για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Το paraskhnio.gr ήταν εκεί να τραβήξει φωτογραφίες και να μιλήσει μαζί τους.

Με μια σπίθα ελπίδας στα μάτια τους, εκατοντάδες οικογένειες κάθε μέρα αναχωρούν με λεωφορεία για Θεσσαλονίκη ή παράνομα για Ιταλία. Σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου της περιοχής, συνήθως παίρνουν τα λεωφορεία από τρία σημεία, αφήνοντας την πλατεία για τους νέους «ένοικους» που αποβιβάζονται από τα πλοία που σαλπάρουν από τα νησιά του Αιγαίου. Στην διάρκεια όμως των λίγων 24ώρων που διαμένουν εκεί, βρίσκουν ένα προσωρινό καταφύγιο στα εγκαταλειμμένα κτήρια γύρω από την πλατεία Βικτωρίας ή στις σκηνές που έχουν στήσει σε πεζοδρόμια και στο χώρο της πλατείας.  Δεν είναι ελάχιστοι και εκείνοι που κάθε πρωί με κουβέρτες και χαρτόκουτα, βρίσκουν καταφύγιο στον ηλεκτρικό περιμένοντας να σταματήσει η βροχή ή να τους διώξει η ασφάλεια του σταθμού.

Η αστυνομία από την δική της πλευρά δίνει κάθε μέρα τον δικό της αγώνα, προσφέροντας τους την επιλογή του Κέντρου Φιλοξενίας στον Ελαιώνα. Σύμφωνα όμως με όσα μας είπαν άνθρωποι που συναναστρέφονται καθημερινά με τους πρόσφυγες, δεν υπάρχει επαρκής χώρος και το μαρτύριο τους συνεχίζεται.  Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που αξίζει να αναφέρουμε, είναι πως παρά την κοσμοσυρροή που υπάρχει στην πλατεία Βικτωρίας δεν έχει σημειωθεί κάποιο επεισόδιο.

Όπου υπάρχει όμως απελπισία και ανάγκη, υπάρχει αλληλεγγύη ανάμεσα σε κατοίκους και πρόσφυγες.  Συγκεκριμένα περιπτερούχοι κάθε μέρα φορτίζουν δωρεάν τα κινητά τους ενώ τις ημέρες που έχει κακοκαιρία, οι καταστηματάρχες τους προσφέρουν ένα καταφύγιο στις καφετέριες τους. Μέσα σε όλο αυτό το χάος και οι πωλήτριες καρτοκινητής τηλεφωνίας είναι συνεχώς περικυκλωμένες, προσφέροντας δωρεάν πακέτα επικοινωνίας.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Κρεμασμένο πανό τοπικών οργανώσεων που γράφει στα ελληνικά και τα αραβικά «Αλληλεγγύη στους μετανάστες/τριες.

metanastes-vic

Πρόσφυγες περιμένουν υπομονετικά να εγκαταλείψουν την περιοχή. Παράλληλα τα παιδιά, με όση αθωότητα τους έχει απομείνει, παίζουν κοντά στα προσεχτικά βλέμματα των γονιών τους.

metanastes-vic3

Σκηνές και κρεμασμένα ρούχα στην είσοδο ενός από τα εγκαταλειμμένα κτήρια που διαμένουν προσωρινά.

metanastes-vic8

Ένα ανοιχτό παράθυρο σε ένα από τα προσωρινά καταφύγια.

metanastes-vic10

Πρόσφυγες στον ηλεκτρικό σταθμό της πλατείας Βικτωρίας.

metanastes-vic5

metanastes-vic6

Πωλήτριες καρτοκινητής τηλεφωνίας προσφέρουν δωρεάν πακέτα επικοινωνίας.

metanastes-vic4

metanastes-vic7

Πρόσφυγες στέκονται κοντά σε τηλεφωνικούς θαλάμους, όπου συνεχώς τηλεφωνούν.

metanastes-vic9

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

  

 

 

Karfitsa