Μαρς

Αριστερή στροφή για τις περικοπές

Του Χρήστου Καπούτση

Τα κόμματα της Αριστεράς, ριζοσπαστικής και κομμουνιστικής, στην ετήσια συζήτηση για τον προϋπολογισμό καταψήφιζαν «παραδοσιακά» και τις δαπάνες για την άμυνα. Προωθούσαν το «δόγμα» της συμφιλίωσης των λαών και της κατάργησης των στρατών που απομυζούν το αίμα του λαού και άλλα τέτοια βλακώδη, αν όχι και ιδιοτελή βερμπαλιστικά επιχειρήματα. Ομως, η σοβαρή και υπεύθυνη ενασχόληση της Αριστεράς με θέματα Αμυνας και Ασφάλειας και η προοπτική η επομένη κυβέρνηση να έχει κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει ριζικά την προσέγγισή της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επικεφαλής του τομέα Αμυνας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, στην ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, αφού εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις περικοπές των δαπανών για την Αμυνα έθεσε το εξής ερώτημα προς την κυβέρνηση: «Εγγυάται η κυβέρνηση ότι ο προϋπολογισμός του 2014 εξασφαλίζει στις Ενοπλες Δυνάμεις τους πόρους που απαιτούνται για μια αιφνίδια αύξηση της τουρκικής επιθετικότητας;»

Και ακολουθεί ο εξής προβληματισμός από τον Θ. Δρίτσα: «Οταν η διαθεσιμότητα των οπλικών συστημάτων, ακόμα και την περίοδο των ‘‘παχιών’’ αγελάδων δεν ήταν στα επιθυμητά, αλλά απλώς στα ανεκτά επίπεδα, ποια είναι η κατάσταση σήμερα υπό το καθεστώς των άγριων περικοπών και πώς προβλέπεται αυτή να εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια; Ποια θα είναι η διαθεσιμότητα του κύριου υλικού με τον προϋπολογισμό που καταθέτει η κυβέρνηση; Εχει τεράστια ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό και οφείλει άμεσα να ενημερώσει την αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου για την πραγματική κατάσταση του μείζονος υλικού και των τριών κλάδων των ΕΔ. Οφείλει, επίσης, να αναλογιστεί, ότι δεν υπάρχει τρόπος να διατηρηθεί το σύνολο του υλικού των ΕΔ στο απαιτούμενο επίπεδο και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να καταθέσει άμεσα σχέδιο για την επιχειρησιακή βιωσιμότητα των ΕΔ που να περιλαμβάνει στόχους και αυστηρά ιεραρχημένες προτεραιότητες». Αναμένουμε την τεκμηριωμένη απάντηση από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER