Άρθρα

Άρτος, θεάματα και κοινωνική αντίδραση

Φώτης Σιούμπουρας

Αντιμέτωπο με ένα εκρηκτικό μείγμα βρίσκεται και πάλι το Μέγαρο Μαξίμου, με τη λήξη της θερινής ανάπαυλας.

Τα πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα –κυρίως στην οικονομία– συντηρούν μια ρευστή κατάσταση και στο πολιτικό πεδίο, που, βεβαίως, δεν εξομαλύνεται ούτε με την ολοκλήρωση της διαδικασίας για τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, η οποία τόσο απασχόλησε την κοινή γνώμη. Μία από τις βασικές «αγωνίες»–αν όχι η βασικότερη– παραμένει το μέγεθος των κοινωνικών αντιδράσεων που ενδέχεται να υπάρξει τους επόμενους μήνες, λόγω της πρωτοφανούς φοροκαταιγίδας αλλά και των επιπτώσεων σε μισθούς και συντάξεις από τις εφαρμοζόμενες προβλέψεις του μνημονίου.

Τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ, που κατέφθασαν στην αρχή της εβδομάδας και συμπίπτουν με τις δόσεις της φορολογίας εισοδήματος, σε συνδυασμό με το «μαχαίρι» στις συντάξεις και την αύξηση της φορολογίας,η οποία οδηγεί σε έμμεσο κούρεμα των μισθών, γεννούν φόβους ότι μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμακούμενη δυσαρέσκεια των πολιτών, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Εξάλλου, η όχι και τόσο καλή πορεία των δημοσιονομικών και μια πιθανή ενεργοποίηση του «κόφτη» καθώς και η νέα αξιολόγηση και το μέγεθος των απαιτήσεων των δανειστών πάνω στα καυτά εργασιακά ζητήματα. με προεξάρχουσες τις ομαδικές απολύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις, εντείνουν έτι περαιτέρω τον προβληματισμό της κυβέρνησης.Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσει κάποιος και την επιδεινούμενη κατάσταση στο Προσφυγικό, με την ανησυχητική αύξηση των ροών μετά τις τελευταίες εξελίξεις στηγείτονα και την απροθυμία Ερντογάν να εφαρμόσει πιστά τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό το εκρηκτικό μείγμα με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο το Μαξίμου.

«Ζωντανές», βέβαια, παραμένουν και οι διαφωνίες στο εσωτερικό του κόμματος και σε σχέση με την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, που πρέπει άμεσα να ολοκληρωθούν, κάτι το οποίο προκαλεί φόβους για την απρόσκοπτη πορεία του εγχειρήματος. Θα μπορέσει να αντέξει η κυβέρνηση;

Οι αντοχές της κοινωνίας θα παραμείνουν… αντοχές; Πόσο ακόμη πολιτικό κεφάλαιο έχει στη διάθεσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να το σπαταλήσει στην προσπάθεια εφαρμογής του μνημονίου; Θα τακαταφέρουμε καιμε τη στήριξη των πολιτών, λένε στο Μαξίμου.Όμωςη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρότι πράγματι έθεσε εαυτή στην κρίση των Ελλήνων τον περασμένο Σεπτέμβριο, δεν μπορεί να επικαλείταιακόμη τη στήριξη του συνόλου των πολιτών», όταν όλο και περισσότερες κοινωνικές ομάδες οδηγούνται στη φτωχοποίηση.Έτσι,προκαλούνται συνθήκες για το επόμενο αδιέξοδο, το οποίοαπό τώρα ο πρωθυπουργός επιχειρεί να ξεπεράσει. Και το επιχειρεί με τη σύνθεση του νέου success story της κυβέρνησης που είναι: νέοι καναλάρχες, απλή αναλογική, συνταγματική αναθεώρηση και μέτωπο χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου με σοσιαλιστικό άρωμα, το οποίο προτιμά, εσχάτως, ο πρωθυπουργός να φορά, κυρίως στο εξωτερικό!

Αυτό θα είναι και το μοτίβο του κ. Τσίπρα την άλλη βδομάδα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.Βέβαια, θα βρει μπροστά τουαγρότες, ανέργους, επιχειρηματίες, μισθωτούς, συνταξιούχους και… ολίγον ΕΝΦΙΑ, αλλά ελπίζει πως θα τους καλμάρει όλους – είτε με εξαγγελία νέου «Προγράμματος Θεσσαλονίκης» για την «προστασίατων ασθενέστερων οικονομικά τάξεων» είτε με υποσχέσεις του τύπου «τώρα που τα παίρνουμε από τους διαπλεκόμενους, θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ».

Όχι, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν προχθές –ότι το 60% των εργαζομένων αμείβεται πλέον με λιγότερα από 1.000 ευρώ, πως οι μισοί από τους νέους εργαζομένους παίρνουν μεταξύ 200 και 400 ευρώ, ότι η χώρα έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη και πως οι εξαγωγές μας μειώθηκαν σημαντικά– δεν θα αναφερθούν. Εξάλλου, ούτε η αντιπολίτευση έδωσε ιδιαίτερη σημασία στα στοιχεία αυτά, κάτι βολικό για την κυβέρνηση.

Φαίνεται να πιστεύουν όλοι ότι ο εργαζόμενος των 200 και 400 ευρώ, ο άνεργος, ο συνταξιούχος νοιάζεται περισσότερο για το ποιο κανάλι, ποιανού καναλάρχη, θα βλέπει από το πού θα πάει η κατάσταση.Από το πώς θα πληρώνει το ασφαλιστικό του ταμείο, το ταμείο για την περίθαλψή του, τη ΔΕΗ, το νερό,την Εφορία, τον ΕΝΦΙΑ και θα του μένει και κάτι για να τρώει! Όσο,όμως,η κυβέρνηση τροφοδοτεί τον λαό περισσότερο με «θεάματα» παρά με άρτο τόσο θα πρέπει να υπολογίζει και σε αυτό που λέμε «κοινωνική αντίδραση».

Του Φώτη Σιούμπουρα

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa