Άρθρα

Άρχισε ο δεύτερος γύρος των συλλήψεων για μίζες στα εξοπλιστικά

Χρήστος Καπούτσης

Περισσότερα από 14 εκατομμύρια ευρώ , λένε οι πληροφορίες, ότι μοίρασε ο υπόδικος επιχειρηματίας Θ. Λιακουνάκος σε πολιτικούς και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων , ως μίζες για υποθέσεις αγοράς οπλικών συστημάτων. Χθες Παρασκευή απολογήθηκε στην ανακρίτρια και με τη σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα προφυλακίστηκε. Φυσικά, στις Δικαστικές αίθουσες θα αποδειχτούν ή όχι, οι κατηγορίες σε βάρος του επιχειρηματία.

Η υπόθεση, που οδήγησε στη σύλληψη του Θ. Λιακουνάκου, είναι η αγορά του Αερομεταφερόμενου Συστήματος Εγκαίρου Προειδοποιήσεως και Ελέγχου ( ΑΣΕΠΕ) ή επί το συντομότερο, ERIEYE.

Το 1998 (υπουργός Εθνικής Άμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών Γ. Σμπώκος), προκηρύχτηκε από την Πολεμική Αεροπορία Διαγωνισμός, για την αγορά ενός σύγχρονου συστήματος ιπταμένου ραντάρ. Δύο ήταν οι ισχυρές υποψηφιότητες: Το E-2C Hawkeye 2000, το πιο ολοκληρωμένο και δοκιμασμένο σύστημα Εγκαίρου προειδοποίησης που χρησιμοποιούσε το Ναυτικό των ΗΠΑ και το αδοκίμαστο EMB-145H Erieye, που ήταν και ο νικητής του διαγωνισμού. Κόστος περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ.

Η κοινοπραξία που κέρδισε το διαγωνισμό για το σύστημα ΑΣΕΠΕ, περιλάμβανε τις ακόλουθες εταιρείες: την EMBRAER (Βραζιλία) που συμμετείχε με το αεροσκάφος ΕΜΒ-145H, την Ericsson (Σουηδία) που πρόσφερε το ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης Erieye και η γαλλογερμανική εταιρεία Thomson-CSF ( και μετέπειταThales) που συμμετείχε στην ολοκλήρωση και ενσωμάτωση του συστήματος στο αεροσκάφος. Μάλιστα, η Ελληνική Κυβέρνηση, έλαβε ως «δώρο» ένα αεροσκάφος για μεταφορές VIP προσώπων από τη Βραζιλία, ως αντιστάθμισμα της αγοράς των 4 ‘ιπτάμενων ραντάρ’ !

Στα «δικά μας» τώρα, στην υπόθεση εμπλέκεται ο Θωμάς Λιακουνάκος, αφού την Σουηδική εταιρεία Ericson εκπροσωπούσε στην Ελλάδα η εταιρεία AXON του κατηγορούμενου σήμερα επιχειρηματία, με σημαντική συμμετοχή στην ολοκλήρωση της παραγγελίας.

Ώθηση στις ελληνικές διωκτικές και δικαστικές αρχές να εντείνουν τις προσπάθειές τους, για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης των «ιπτάμενων ραντάρ», έδωσε και ένα εκτενές δημοσίευμα του Reuters.

Τον Απρίλιο του 2014 δημοσίευμα του Reuters επικαλούμενο τον υπάλληλο της σουηδικής εταιρείας Νένζελ ανέφερε ότι η εταιρεία Ericsson πλήρωσε το 2001 , ποσό 13, 5 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα πήγαιναν σε μίζες σε πολιτικούς και άλλους αξιωματούχους στην Ελλάδα.

Στη συνέντευξή του ο Λις Ολος Νένζελ είχε πει ότι «πολιτικοί, στρατιωτικοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στην Ελλάδα είχαν λάβει χρήματα από την Ericsson».

Η ίδια η εταιρεία αναφέρει ότι είχε δώσει χρήματα σε έναν εμπορικό αντιπρόσωπο χωρίς να τον κατονομάζει και χωρίς να γνωρίζει που κατέληξαν αυτά τα χρήματα.

Η σύλληψη του Θ. Λιακουνάκου έγινε μετά από ένταλμα της ανακρίτριας Βασιλικής Μπράτη και τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας για τη σύμβαση που συνήψε η χώρα μας για το εξοπλιστικό σύστημα.

Ο επιχειρηματίας συνελήφθη μετά το άνοιγμα λογαριασμού στο Μονακό, ο οποίος ανήκει στην οφ-σορ εταιρία Interaction, ιδιοκτησίας του.

Επίσης αποκαλυπτική ήταν και η κατάθεση του πρώην αν. Γενικού Διευθυντή Εξοπλισμών απόστρατου Αξιωματικού Αντώνη Κάντα, που παρότι εκκρεμούν σε βάρος του σοβαρέςκατηγορίεςδιαφθοράςέχειαποφυλακιστεί , “λόγω καλής συνεργασίας με τις δικαστικές αρχές”.

Ο Αντώνης Κάντας,τον Δεκέμβρη του 2013καταθέτοντας στον Ανακριτή είχε υποστηρίξει, μεταξύ άλλων, πως ο Θ. Λιακουνάκος τον επισκέφτηκε στο γραφείο στο ΥΠΕΘΑ και φεύγοντας του άφησε ένα σακ-βουαγιάζ με 600.000 ευρώ, προκειμένου να τον δωροδοκήσει.

Επισημαίνουμε ότι, σε βάρος του επιχειρηματία εκκρεμούν ακόμα τρεις υποθέσεις, καθώς του έχουν ασκηθεί διώξεις για τα αντισταθμιστικά των αρμάτων μάχης Leopard ΙΙ, ακόμη έχει προταθεί η παραπομπή του για τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου του Στρατού Ξηράς, ενώ η Εισαγγελία Διαφθοράς μελετά και την κύρια προμήθεια των γερμανικών αρμάτων μάχης.
Επίσης σχόλιο με πολιτικόπεριεχόμενο και με ευθείεςβολές κατά της πρώηνΠροέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου είχαμε από τον ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένο.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και ΥΕΘΑ σχολίασε την σύλληψη του Θ. Λιακουνάκου ως εξής: «Επειδή ρωτούσε η κόρη του συνηγόρου κατηγορουμένου για τα εξοπλιστικά στη Βουλή ενημερώστε την ότι ο πρώτος μόλις συνελήφθη», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Π. Καμμένος.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa