Κόσμος

«Ασπίδα» κατά της τρομοκρατίας στην Ευρώπη

Police

Την ενίσχυση της αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών με ένα πακέτο ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Δανίας, λίγες μέρες μετά τις αιματηρές επιθέσεις στη Κοπεγχάγη.

Από το συνολικό ποσό, η κυβέρνηση πρόκειται να διαθέσει 55 εκατομμύρια ευρώ στις υπηρεσίες συλλογής πληροφοριών που παρακολουθούν τις τρομοκρατικές απειλές από το εξωτερικό και 47 εκατομμύρια στις υπηρεσίες οι οποίες παρακολουθούν και ανταποκρίνονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, καθώς και για την αναβάθμιση των συστημάτων τεχνολογίας.

«Μετά την επίθεση στη πρωτεύουσα, διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν πρόσθετες προκλήσεις που αφορούν στον εξοπλισμό των αστυνομικών και την εκπαίδευσή τους», δήλωσε σε ΜΜΕ ο επικεφαλής του κόμματος της αντιπολίτευσης των Φιλελευθέρων, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν.

«Δούρειος ίππος» της τρομοκρατίας των τζιχαντιστών η μετανάστευση

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, η αυξανόμενη τρομοκρατία στην Ευρώπη, κρύβεται πίσω από τον «μανδύα» της μετανάστευσης. «Ισλαμιστές της ISIS ταξιδεύουν, ως πρόσφυγες, στις ευρωπαϊκές χώρες, σκοπεύοντας να δημιουργήσουν πυρήνες της οργάνωσης. Η πληροφορία αυτή προέρχεται από υποκλαπείσες επικοινωνίες της ηγεσίας της οργάνωσης.

Ειδικό σχέδιο, μάλιστα, περιλαμβάνει επιθέσεις σε ευρωπαϊκές χώρες και πλοία και έχει συνταχθεί από προπαγανδιστή της ISIS που πιστεύεται ότι είναι σημαντικό στέλεχος που στρατολογεί νέα μέλη μέσω Ίντερνετ.

Αυστηρότερη νομοθεσία και πιθανότητα δημιουργίας ευρωπαϊκού FBI

Οι πρόσφατες επιθέσεις σε Γαλλία, Βέλγιο και Δανία προκάλεσαν την άμεση αντίδραση των Ευρωπαίων οι οποίοι επέδειξαν ισχυρή ενότητα.

Έτσι, τις τελευταίες εβδομάδες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέτεινε το έργο του για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αποφασίζοντας να προωθήσει το έργο αυτό άμεσα, με πλήρη συμμετοχή της Ύπατης Εκπροσώπου, του Συντονιστή Αντιτρομοκρατικής Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών.

Μάλιστα, στην άτυπη σύνοδο των αρχηγών κρατών της ένωσης (12/2/15), αποφασίστηκε η άμεση δράση για:

  • Κατοχύρωση της ασφάλειας των πολιτών
  • Πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και διαφύλαξη των ευρωπαϊκών αξιών
  • Συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Τέλος, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού FBI», καθώς το πρόβλημα λαμβάνει, πλέον, πανευρωπαϊκή διάσταση. Οι υποστηρικτές αυτού του εγχειρήματος, εκφράζουν την άποψη πως αν η Ευρωπαϊκή Ένωση επικεντρωθεί σε αυτό τον στόχο, θα βάλει ένα πολύ σημαντικό όπλο στο οπλοστάσιο της, παρέχοντας μεγαλύτερη ασφάλεια στους πολίτες της.

 

 

 

 

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa