Υγεία

Αύξησε το μέσο όρο ζωής…κλείνοντας την τηλεόραση!

οθονη

Τουλάχιστον 4 ώρες την ημέρα μπροστά από μια οθόνη διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, ή άλλων σοβαρών καρδιαγγειακών παθήσεων από αυτούς που αφιερώνουν λιγότερες από δύο ώρες.

Ακόμη πιο συγκλονιστικό από την έρευνα είναι ότι τα καρδιακά προβλήματα που οφείλονται στην οθόνη, δεν ελαττώνονται όταν κάποιος ασκείται.

«Η έρευνα αυτή δεν αποδεικνύει ότι είναι ανθυγιεινό να βλέπουμε τηλεόραση ή να παίζουμε παιχνίδια στον υπολογιστή», λέει ο επιδημιολόγος Μανώλης Σταματάκης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Συμπλήρωσε ότι «ο πραγματικός ένοχος ίσως να σχετίζεται με αυτό που οι άνθρωποι τείνουν να κάνουν κατά τη διάρκεια αυτών των δραστηριοτήτων, δηλαδή τη καθιστική ζωή».

«Ο λόγος που η καθιστική ζωή είναι επιβλαβής δεν έχει εξακριβωθεί πλήρως, αλλά έρευνες σε ζώα έχουν καταδείξει πως η παρατεταμένη καθιστική εργασία επιβραδύνει τη δράση ενός ενζύμου, της λιποπρωτεϊνικής λιπάση, που είναι υπεύθυνη για τη διάσπαση λιπιδίων στο αίμα, όπως τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Όταν η ενζυμική δραστηριότητα επιβραδύνεται, τα επίπεδα αυτών των ουσιών ανεβαίνουν Αυτή είναι μια πολύ εύλογη εξήγηση για τα ευρήματα», σημείωσε ο Σταματάκης.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 18 Ιανουαρίου στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of the American College of Cardiology» και σύμφωνα με τον Barry Braun, Διευθυντή του Εργαστηρίου Μεταβολισμού Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης «η έρευνα αυτή με τα στοιχεία που παραθέτει αποδεικνύει ότι η παρατεταμένη καθιστική εργασία βλάπτει την υγεία».

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER