Οικονομία

Αύξηση έως και 17 χρόνια στα όρια συνταξιοδότησης- Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση

Σύνταξη

Υπεγράφη η υπουργική απόφαση που προβλέπει τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, από 6 μήνες, έως και 17 χρόνια.

Η απόφαση, που υπεγράφη την Παρασκευή, καθορίζει τα επόμενα βήματα για την αύξηση των ορίων ηλικίας έως το 2022, επηρεάζοντας χιλιάδες ασφαλισμένους οι οποίοι μπορούσαν να πάρουν πλήρη ή μειωμένη σύνταξη πριν τα 67, με βάση τα όσα ίσχυαν πριν από την ψήφιση του τρίτου μνημονίου.

Στην απόφαση, όπως αναφέρει η « Καθημερινή», περιλαμβάνονται αναλυτικοί πίνακες τόσο γι’ αυτούς που με ειδικές διατάξεις θεμελίωναν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τη συμπλήρωση 10.000 ημερών ασφάλισης (33,3 έτη)  και πάνω, όσο και για τους υπόλοιπους που απαιτούνταν λιγότερα ένσημα, με καταληκτικό όριο ηλικίας το 67ο έτος.

Τα νέα αυτά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αφορούν όσους θα συνταξιοδοτηθούν, λόγω γήρατος, από φορείς κοινωνικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, και οι οποίοι πριν από την έναρξη ισχύος του 3ου μνημονίου (Ν.4336/2015) δεν είχαν θεμελιώσει δικαίωμα πλήρους ή μειωμένης σύνταξης.

Ακόμη, τα όρια ηλικίας αυξάνονται σταδιακά έως την 1η Ιανουαρίου 2022 προκειμένου να κλείσει κάθε δυνατότητα πρόωρης εξόδου πριν από τα 67 ή πριν από τα 62 χρόνια, με παράλληλη όμως  συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης. Επιπλέον, η απόφαση καθορίζει και τον τρόπο που θα εφαρμοστεί το «πέναλτι» 10% στις περιπτώσεις  συνταξιοδότησης με προϋποθέσεις μειωμένης σύνταξης, λόγω γήρατος.

Σε αυτό το θέμα, ορίζει ότι το επιπλέον ποσοστό μείωσης 10% θα υπολογίζεται επί του ποσού της σύνταξης που προκύπτει μετά τις μειώσεις που ήδη προβλέπονται και επιβάλλεται μέχρι τη συμπλήρωση του διαμορφούμενου, κατά περίπτωση, νέου ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης.

Όσο για τις εξαιρέσεις, καθορίζει ότι από τις αυξήσεις εξαιρούνται οι υπαγόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, όσοι συνταξιοδοτούνται με βάση τις διατάξεις του ν. 612/1977, είτε με βάση τις διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτές, καθώς και οι ασφαλισμένοι που υπάγονται σε γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις συνταξιοδότησης ως μητέρες και χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa