Οικονομία

Αύξηση των ορίων ηλικίας απαιτούν οι δανειστές

Την αύξηση των ορίων ηλικίας προσπαθούν να επιβάλλουν οι δανειστές έτσι ώστε από την 1/1/2022, το όριο ηλικίας στη σύνταξη να καθορίζεται για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζομένους στο 67ο έτος.

Κάτι τέτοιο σημαίνει επιβάρυνση περισσότερο έως και 15,5 χρόνια τις μικρότερες ηλικίες, απαγορεύοντας ουσιαστικά τη συνταξιοδότηση των πενηντάρηδων και των πενηνταπεντάρηδων ενώ θίγει λιγότερο τους άνω των 58 οι οποίοι υποχρεώνονται να εργασθούν επιπλέον από 6 μήνες έως και 7 χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί πως  στο στόχαστρο μπαίνουν κυρίως οι μητέρες ανηλίκων που μπορούσαν να βγουν στη σύνταξη 50 ετών. Αυτό σημαίνει ότι μια μητέρα που γίνεται 50 το 2016 θα επιβαρυνθεί με 8 χρόνια επιπλέον εργασίας και θα βγει στην σύνταξη το 2024.

Οι σημαντικότερες αλλαγές είναι:

– Ο περιορισμός της κρατικής χρηματοδότησης στα κατώτατα όρια συντάξεων και καταβολή της μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους των ασφαλισμένων. Η διάταξη δεν εξαιρεί τις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας. Αυτό σημαίνει ότι θα δούμε συντάξεις της τάξης των 65 ευρώ μηνιαίως. Οι δανειστές υπενθύμισαν ότι η διάταξη πρέπει να επεκταθεί και στους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα.

– Θα παγώσουν οι κατώτατες συντάξεις στα επίπεδα του 2015 (αφού μειωθούν;) έως το 2021.

– Θα αυξηθούν σταδιακά, φθάνοντας σε τριπλάσιο ύψος, οι εισφορές των αγροτών και των ναυτικών.

– Αλλαγές θα προωθηθούν στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ που θα επιφέρουν μειώσεις συντάξεων (εισφορές στα επίπεδα του ΙΚΑ και αντίστοιχη μείωση παροχών) με στενότερη σύνδεση εισφορών-παροχών

– Αναδρομική εφαρμογή του νόμου 3863/2010 που προβλέπει αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων με άξονα τη βασική εγγυημένη σύνταξη των 360 ευρώ. Η διάταξη θα ισχύσει και για όσους έκαναν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 01-01-2015. Υπενθυμίζουμε ότι η βασική εγγυημένη σύνταξη είχε οριστεί στα 360 ευρώ με βάση τις τιμές του δείκτη καταναλωτή, το ΑΕΠ και άλλα μεγέθη που ίσχυαν το 2010. Είναι σαφές ότι η επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών θα οδηγήσει σε μείωση του εγγυημένου ποσού σύνταξης μετά το 2016 .

-Κάλυψη δημοσιονομικού κενού από την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για τις μειώσεις στις συντάξεις του 2012.

– Πάντως οι δανειστές σύμφωνα με πληροφορίες έχουν διαμηνύσει στο υπουργείο εργασίας ότι θεωρούν μονομερή ενέργεια τη διάταξη που ψηφίστηκε από τη Βουλή η οποία επαναχορηγεί τις «κομμένες» συντάξεις του ΟΓΑ σε 25.000 υπερήλικες ανασφάλιστους άνω των 65 ετών.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa