Κόσμος

Bloomberg: Στις 20 Ιουλίου η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα

Ελλάδα

Πότε ακριβώς θα συμβεί το αναπόφευκτο στην Ελλάδα διερωτώνται οι αναλυτές, καθώς η χώρα βαδίζει στο χείλος του γκρεμού και τα ταμεία καθημερινά αδειάζουν, εξαιτίας της αποπληρωμής εσωτερικών και εξωτερικών υποχρεώσεων.

Μάλιστα, ο αναλυτής του Bloomberg, Τζέιμι Μάρεϊ, βάζει κάτω τις ημερομηνίες και τις υποχρεώσεις της Ελλάδας προς τους δανειστές της και καταλήγει στο εξής  συμπέρασμα, ότι η απόλυτα κρίσιμη ημέρα για την Ελλάδα θα είναι η 20η Ιουλίου, διότι τότε η Ελλάδα θα κληθεί να πληρώσει τη δόση ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την ΕΚΤ.

Γεγονός που σημαίνει ότι εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να καλύψει τις υποχρέωσή της προς τη Φρανκφούρτη, τότε ο Ντράγκι και το λοιπό διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας να είναι αναγκασμένο να επέμβει και οι ελληνικές τράπεζες θα πάψουν να καλύπτονται από τον ELA, με αποτέλεσμα να κλείσουν.

«Σε εκείνο το σημείο, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει μια απόφαση»,  γράφει χαρακτηριστικά ο Μάρεϊ.

Σύμφωνα με τον ίδιο δεν τίθεται θέμα η Ελλάδα να μην αποπληρώσει τη δόση που οφείλει προς το ΔΝΤ (774 εκατομμύρια ευρώ) και η οποία έχει καταληκτική ημερομηνία την 12η Μαΐου.

Ωστόσο, δεν είναι τόσο σίγουρος αν θα έχει τη δυνατότητα να κάνει το ίδιο και με την οφειλή προς την ΕΚΤ που είναι και ο μοναδικός θεσμός που τροφοδοτεί με χρήμα τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA.

Τέλος, όσον αφορά τις πιθανότητες να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις, ο Μάρεϊ υποστηρίζει ότι: «Είναι φανερό πως πέραν των αριθμών υπάρχουν μια συνολική διαφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές που θα πρέπει να την διευθετήσουν. Είμαι μια ασαφής αισιοδοξία πως κάπως θα προχωρήσουν τα πράγματα και θα υπάρξει μια συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές».

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa