Συνεντεύξεις

«Διάλεξαν λάθος αντίπαλο οι δανειστές»

Όλγα Γεροβασίλη

Για πολιτική σκοπιμότητα εκ μέρους των δανειστών, προκειμένου να συνθλίψουν την κυβέρνηση και να σταλεί μήνυμα υποταγής στους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης, κάνει λόγο η βουλευτής Άρτας και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη. Παράλληλα, στέλνει μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα παλέψει για μια αξιοπρεπή και έντιμη συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι όσοι βάζουν εμπόδια σε αυτή την προσπάθεια «διάλεξαν λάθος αντίπαλο». Την ίδια στιγμή, όμως, βάζει φρένο στα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ή για δημοψήφισμα, λέγοντας με νόημα ότι «εμείς δεν ‘‘καταχραστήκαμε’’ τη λαϊκή εντολή για να χρειάζεται τώρα να την αναβαπτίσουμε».

Στο ενδεχόμενο μιας συμφωνίας, η οποία θα έρθει στη Βουλή, είναι βέβαιο ότι θα περιλαμβάνονται νέα μέτρα για τους πολίτες. Πώς θα καταφέρει η κυβέρνηση να ισορροπήσει ανάμεσα στις προεκλογικές της εξαγγελίες και σε μια χώρα που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση προς μια οικονομική «κόλαση»;

Η κυβέρνηση πήρε εντολή να διαπραγματευτεί με τους εταίρους και τους δανειστές, προκειμένου να υπάρξει μια κοινά επωφελής συμφωνία και για τις δύο πλευρές. Η εντολή ήταν σαφής. Σκληρή διαπραγμάτευση, όχι άλλα μέτρα λιτότητας που τροφοδοτούν τον κύκλο της ύφεσης και διογκώνουν το δημόσιο χρέος. Εμείς δεν πήραμε εντολή ούτε να καταργήσουμε το ΕΚΑΣ, ούτε να αυξήσουμε τον ΦΠΑ στο ρεύμα, ούτε να μειώσουμε τις συντάξεις, όπως μας ζητούν. Γι’ αυτό και η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε ισοδύναμα μέτρα. Μέτρα που αποσκοπούν στην αναδιανομή του εισοδήματος και δεν πλήττουν εκείνους που μέχρι σήμερα σήκωσαν το βάρος της οικονομικής κρίσης. Η άλλη πλευρά, ωστόσο, επιμένει και αυτό υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα. Επιβεβαιώνει, δε, αυτό που εμείς από την αρχή υποστηρίζουμε. Μόνο πολιτική μπορεί να είναι η λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία και οικονομία τα τελευταία χρόνια, αλλά και την ευρωζώνη. Εμείς συνεχίζουμε να δίνουμε με αξιοπρέπεια και επιμονή τη μάχη για την εθνική κυριαρχία και τη δημοκρατία απέναντι σε μια ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ, που πιστεύει ότι, συνθλίβοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ελληνικό λαό, θα στείλει μήνυμα υποταγής και στους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης. Διάλεξαν, όμως, λάθος «αντίπαλο».

Στη δεδομένη περίπτωση, η προσφυγή στις κάλπες ή ένα δημοψήφισμα θα μπορούσε να αποτελέσει μια ωφέλιμη λύση;

Ο ελληνικός λαός, στις 25 Γενάρη, άσκησε το δημοκρατικό του δικαίωμα. Εξέφρασε, δηλαδή, την άποψή του και αυτή, από εκείνη την ημέρα, μετουσιώνεται σε καθημερινή πολιτική πράξη από την κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση τιμά την εντολή και γι’ αυτό έχει στο πλευρό της όχι μόνο εκείνους και εκείνες που τη στήριξαν με την ψήφο τους, αλλά, όπως προκύπτει και από τις δημοσκοπήσεις και την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Εμείς δεν κάναμε πίσω για να χρειάζεται τώρα να νομιμοποιήσουμε την πολιτική μας, είτε μέσα από μια νέα προσφυγή στις κάλπες, είτε με ένα δημοψήφισμα. Εμείς δεν «καταχραστήκαμε» τη λαϊκή εντολή για να χρειάζεται τώρα να την αναβαπτίσουμε. Εμείς θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, όσο ο ελληνικός λαός θα είναι στο πλάι μας και θα μας στηρίζει στην ίδια δύσκολη, αλλά ελπιδοφόρα πορεία.

Η πολυφωνία και οι εμφύλιες έριδες στο εσωτερικό πού οφείλονται και τι εξυπηρετούν;

Η εσωκομματική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ διαπνέεται από μια διαφορετική λογική από εκείνη των αστικών κομμάτων, που είχαμε συνηθίσει όλοι και όλα να καθορίζονται από τον «αρχηγό» και από κλειστές ομάδες. Στον ΣΥΡΙΖΑ, μετέχουν ιδεολογικές πολιτικές τάσεις και αποτελεί κατοχυρωμένο δικαίωμα και δομικό στοιχείο του το να συζητούνται και να ακούγονται όλες οι απόψεις. Μέσα από αυτήν τη ζύμωση, διαμορφώνεται πιο εύστοχο μείγμα πολιτικής, με οδηγό μας πάντα τη γνώση για το ποιο είναι το διακύβευμα, ποιες είναι οι προτεραιότητες, ποια είναι η πραγματικότητα και ποιες είναι οι ανάγκες του ελληνικού λαού. Καμία «πολυφωνία», λοιπόν, καμία «εμφύλια έριδα» παρά μόνο εποικοδομητική ζύμωση για την επίτευξη του κοινού στόχου, που δεν είναι άλλος από την προάσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού.

Πιστεύετε ότι για τη μεγάλη καθυστέρηση και την ψυχρολουσία που υφίσταται η χώρα υπάρχουν ευθύνες σε κυβερνητικό επίπεδο, οι οποίες θα πρέπει να αποδοθούν σε ένα ενδεχόμενο ανασχηματισμού;

Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του, η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική ομάδα, είναι μια συμπαγής ομάδα που δουλεύει με αποφασιστικότητα, επιμονή και όραμα. Στην πλειοψηφία μας είμαστε άνθρωποι ενεργοί στις τοπικές κοινωνίες, που έχουμε έρθει στο πολιτικό προσκήνιο –αν θέλετε– μέσα από κοινωνικές διεργασίες και τα κινήματα. Δεν
είμαστε «επαγγελματίες» της πολιτικής. Αυτό δεν είναι το αδύνατο σημείο μας, αλλά το πλεονέκτημά μας. Έχουμε αναλάβει ένα δύσκολο έργο. Και μπορεί να έχουν γίνει και λάθη ή να υπήρξαν παραλείψεις. Όταν, όμως, προσπαθείς να γκρεμίσεις το κατεστημένο, που αντιστέκεται σθεναρά στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό και, μάλιστα, εν μέσω πιστωτικής ασφυξίας και εκβιασμών, ναι, μπορεί να κάνεις και λάθη. Δεν υπήρξαν, όμως, αυτά ούτε κρίσιμα, ούτε καθοριστικά για το μέλλον και την έκβαση της διαπραγμάτευσης.

Πώς σχολιάζετε τα γεγονότα που, κατά καιρούς, διαδραματίζονται στη Βουλή και έχουν ως επίκεντρο την πρόεδρο της Βουλής;

Η πρόεδρος της Βουλής, με τη στήριξη της  κυβέρνησης, πήρε την πολιτική πρωτοβουλία να ανοίξει «πληγές», οι οποίες, μάλιστα, είχαν κακοφορμίσει. Συστήθηκε εξεταστική επιτροπή για το πώς φτάσαμε στα μνημόνια, συστήθηκε επιτροπή του Κοινοβουλίου για τον Λογιστικό Έλεγχο του Χρέους και άνοιξε πάλι η υπόθεση του εξωδικαστικού συμβιβασμού
μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και Siemens από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Οι πρωτοβουλίες αυτές, αν μη τι άλλο, θορύβησαν ένα μέρος του πολιτικού, οικονομικού και μιντιακού κατεστημένου, που πολύ θα ήθελε να πέσουν όλα αυτά στης λήθης το πηγάδι. Όσο αυτές οι υποθέσεις ανασύρονται, τόσο αυξάνονται οι επιθέσεις, τόσο εντείνεται η προπαγάνδα. Μόνο που, πια, δεν μπορούν να πείσουν κανέναν και, κυρίως, τους πολίτες που παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τα όσα πολύ ενδιαφέροντα προκύπτουν από τη λειτουργία αυτών των επιτροπών. Οι επιτροπές θα διερευνήσουν σε βάθος και θα αποδοθούν ευθύνες, όσο ψηλά και αν αυτές βρίσκονται, προκειμένου να αποκατασταθούν η δημοκρατία και το αίσθημα δικαίου.

Από την έντυπη έκδοση του Παρασκηνίου

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa